«Επιχείρηση» αποσυμφόρησης στην Κρήτη – Μεταφορά 200 μεταναστών στον Πειραιά

«Επιχείρηση» αποσυμφόρησης στην Κρήτη – Μεταφορά 200 μεταναστών στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν το πρωί του Σαββάτου (12/7), στο πλαίσιο της επιχείρησης αποσυμφόρησης του πληθυσμού των μεταναστών που έχουν φτάσει στη Κρήτη τα τελευταία 24ωρα. Στόχος είναι η εκκένωση δομών φιλοξενίας του νησιού και μεταφορά των φιλοξενουμένων μεταναστών σε δομές της ηπειρωτικής χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ  το πρώτο πλοίο κατέπλευσε λίγο πριν τις 06:30, μεταφέροντας 94 μετανάστες από τα Χανιά. Η αποβίβασή τους έγινε παρουσία ισχυρών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, οι οποίες ρύθμιζαν τη διαδικασία και την κυκλοφορία στο σημείο.

«Τα δύο πούλμαν που είχαν φτάσει νωρίτερα περιμένουν να τους παραλάβουν», ανέφερε η δημοσιογράφος, σημειώνοντας πως οι μετανάστες μεταφέρουν μαζί τους και προσωπικά αντικείμενα.

Η επιχείρηση εξελίχθηκε ομαλά, ενώ στις 07:00 η άφιξη δεύτερου πλοίου από το Ηράκλειο, το οποίο μετέφερε περίπου 100 ακόμη μετανάστες που φιλοξενούνταν σε χώρο στο Ρέθυμνο.

Η ταυτότητα των δομών υποδοχής στην ενδοχώρα δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι νεοαφιχθέντες θα κατευθυνθούν σε κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της σταδιακής αποσυμφόρησης της Κρήτης.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό των αρμόδιων αρχών, με την παρουσία και υποστήριξη του Λιμενικού Σώματος, και εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού, που περιλαμβάνει τη μεταφορά ευάλωτων πληθυσμών από νησιά προς δομές της ενδοχώρας.

Στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τοπικούς παράγοντες από το νησί συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Ο Θάνος Πλεύρης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής, επιτήρησης και υποδοχής, για την θωράκιση των τοπικών κοινωνιών, με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Δεν μπορεί να γίνει μια φυλακή στην Κρήτη. Θα πρέπει οι άνθρωποι να έρχονται να καταγράφονται και να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα διευκρινίσει τη φύση της δομής υποδοχής και ταυτοποίησης που εξετάζεται στην Κρήτη. Το σίγουρο είναι ότι δεν μιλάμε για μια φυλακή, όπως ακούγεται, ανέφερε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Η επίθεση στο νησί μας είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και όσες δομές και να κάνουμε θα είναι αδιέξοδη αυτή η πολιτική αν δεν πατάξουμε το κακό στη ρίζα του, που είναι απέναντι στο Τομπρούκ, είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης.

Στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε καθόλου η τοποθεσία που θα δημιουργηθεί η δομή ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μερες.

Τελευταία Νέα

Source link