Το σχέδιο για νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών στην ενδοχώρα της Κρήτης προκαλεί έντονες αντιδράσεις από φορείς και Δήμους
Σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί η συνάντηση του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη και του πρόεδρου της ΠΕΔ, Γιώργου Μαρινάκη, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, όπου πέραν των ανησυχιών για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές αναμένεται να ζητηθούν εξηγήσεις για τις αιφνίδιες αποφάσεις δημιουργίας μόνιμων κλειστών δομών στο νησί αλλά και το πλαίσιο αυτών.
►Διαβάστε επίσης: Αιφνιδιασμός στην Κρήτη για το μεταναστευτικό: Από τις δεσμεύσεις για προσωρινή φιλοξενία στη δημιουργία μόνιμης δομής – Σφοδρές αντιδράσεις
Με την Κρήτη να έχει μετατραπεί στην “πύλη εισόδου μεταναστών” της Ελλάδας, οι αποφάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχουν προκαλέσει μεταξύ των άλλων και έναν ευρύ τοπικό διάλογο. Κεντρικό ζήτημα η “αιφνίδια”, όπως χαρακτηρίζεται, απόφαση του κεντρικού κράτους να προχωρήσει στη δημιουργία μιας μόνιμης κλειστής δομής στη Κρήτη, και πιθανόν μιας δεύτερης.
Η απόφαση έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά βουλευτές της Περιφέρειας Κρήτης.
Οι πρώτες πληροφορίες για τις εν λόγω κλειστές δομές τοποθέτησαν σε επίπεδο πληροφοριών, ως πιθανούς χώρους τα πρώην στρατόπεδα Ζωγραφάκη, στην περιοχή του Καστελιού, καθώς και το πρώην στρατόπεδο Μπετεινάκη στον Καρτερό, με τους δημάρχους των δύο περιοχών να προχωρούν σε σαφείς αιχμές κατά των κυβερνητικών αποφάσεων και όλα αυτά ενώ οι πιέσεις του μεταναστευτικού συνεχίζει να πιέζει τις υπηρεσίες του νησιού αλλά και τους δήμους.
Χθες, ο περιφερειάρχης Κρήτης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ διεξήγαγαν συνάντηση προετοιμασίας, επί της οποίας συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα που σχετίζονται με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, ενώ όπως αναγράφεται στο δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα «διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων και θέσεων ως προς τα αιτήματα και τις προτάσεις που θα τεθούν από την πλευρά των αυτοδιοικητικών αρχών του νησιού», τονίζοντας παράλληλα «την ανάγκη για ενιαία εκπροσώπηση και υπεύθυνη στάση σ’ ένα θέμα εθνικής σημασίας, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και τις ισορροπίες στις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης».
Ηχηρό «όχι» για το στρατόπεδο Ζωγραφάκη
Με την πληροφορία ότι το στρατόπεδο Ζωγραφάκη, που βρίσκεται στην περιοχή του Καστέλι Πεδιάδος, αποτελεί την επικρατέστερη επιλογή της κυβέρνησης για τη δημιουργία της ανακοινωθείσας “μόνιμης κλειστής δομής”, ο δήμαρχος του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, Bασίλης Κεγκέρογλου, απέρριψε κατηγορηματικά την εν λόγω πρόταση, προχωρώντας σε μια αυστηρά και με σαφήνεια διατυπωμένη τοποθέτηση, ενώ μεταξύ άλλων χθες το βράδυ συγκλήθηκε και συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.
Όπως σημείωσε στη σχετική ανάρτηση του ο κ. Κεγκέρογλου, «θα διατυπώσω άλλη μια φορά τη ξεκάθαρη θέση της δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδας για το θέμα της δομής μεταναστών: Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας έχει επτά (7) καταυλισμούς σεισμόπληκτων και δεν έχει κανένα περιθώριο για ένα επιπλέον για μετανάστες».
Ως εκ τούτου «απορρίφθηκε και απορρίπτεται η πρόταση για δομή λίγα εκατό μέτρα από την πύλη του νέου αεροδρομίου, στο στρατόπεδο Ζωγραφάκη και εφαπτόμενο του συνεκτικού ιστού δύο χωριών», καθώς «η συσσώρευση πολλών και ποικίλων προβλημάτων, σεισμός, αεροδρόμιο κ.λπ., έχει εξαντλήσει τη φέρουσα ικανότητα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας».
Μάλιστα όπως επεξηγεί: «Εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον έχει αποφασιστεί να γίνουν δύο δομές για ταυτοποίηση και με βάσει τις προδιαγραφές που τους ζήτησα να καταθέσουν πρέπει να είναι κοντά στα λιμάνια και κοντά στις διαδρομές κλπ. Επιπλέον λοιπόν των παραπάνω λόγων, ο Δήμος δεν πληροί τις κύριες προδιαγραφές!».
«Όχι» για το στρατόπεδο Μπετεινάκη και από τον δήμαρχο Ηρακλείου
Σε αιχμές κατά των αιφνιδιαστικών και μονομερών αποφάσεων της κυβέρνησης προχώρησε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος σημείωσε πως για την απόφαση δημιουργίας των εν λόγω μόνιμων κλειστών δομών: «Αυτό θεωρώ ότι δεν πρέπει να αποφασιστεί μονομερώς και ότι θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και διαβούλευσης και με την αυτοδιοίκηση της Κρήτης και στα δύο της επίπεδα με την Περιφέρεια και τους Δήμους».
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «το ζήτημα αυτό έχει και μια ανθρωπιστική διάσταση η οποία δεν μπορεί να παραμερίζεται. Ωστόσο είναι ένα ζήτημα στο οποίο η κεντρική κυβέρνηση έχει δείξει αδράνειας σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά με τα οποία εμφανίζεται εδώ και αρκετό στην Κρήτη».
Μάλιστα, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ως Δήμος «αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια δομή έκτακτης ανάγκης για την προσωρινή ολιγοήμερη παραμονή των παράτυπων μεταναστών μέχρι την μετακίνηση τους στις υφιστάμενες δομές που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα. Μάλιστα είχαμε προχωρήσει για να συμβάλουμε και να γίνουμε πρακτικοί στην αναζήτηση χώρων μέσα στην περιφερειακή ενότητα για τον σκοπό αυτό».
Περαιτέρω, ο κ Καλοκαιρινός αναφέρθηκε και στην απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργίας μιας μόνιμης κλειστής δομής και την πιθανή δημιουργία δεύτερης, στη Κρήτη, καθώς και στα σενάρια τα οποία τοποθετούσαν στο επίκεντρο των επιλογών το πρώην στρατόπεδο Μπετεινάκη, το οποίο πέρασε στην διαχείριση του Δήμου Ηρακλείου τον Ιανουάριο του 2022.
Όπως επισήμανε, «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός μπορεί να ανατραπεί από μία σημειακή απόφαση, η οποία λαμβάνεται υπό το κράτος μίας πίεσης που αφέθηκε να συσσωρευτεί και να εκδηλώνεται με τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται αυτή τη στιγμή».
Τόνισε δε ότι «η μονομερής απόφαση σημαίνει προφανώς και την απόλυτη ανάληψη μιας ευθύνης αλλά είναι αλήθεια ότι η ευθύνη της διαχείρισης αυτού του ζητήματος εναπόκειται στην κεντρική κυβέρνηση. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να επικουρήσει στην αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος; Ασφαλώς και οφείλει και από την ανθρωπιστική άποψη. Αλλά το ορθό είναι αυτό να γίνεται έγκαιρα και χωρίς αιφνιδιασμούς. Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο σημείο αυτό».
Ως εκ τούτου, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τους τοπικούς σχεδιασμούς οι οποίοι κινδυνεύουν να ακυρώσουν τα πολεοδομικά σχέδια του Δήμου Ηρακλείου για το πρώην στρατόπεδο Μπετεινάκη, με τον δήμαρχο να αποκαλύπτει πως «για το στρατόπεδο Μπετεινάκη υπάρχει ένας πολεοδομικός σχεδιασμός ο οποίος είναι σχεδόν ολοκληρωμένος βρίσκεται στο τελικό στάδιο να ολοκληρωθεί και είναι προϊόν μεγάλης προσπάθειας», προσθέτοντας πως «τώρα έχει ξεκινήσει και μια συζήτηση για τους ειδικότερους χώρους οι οποίοι ενδεχομένως επιλεγούν εάν προχωρήσει η λύση η οποία ακούσαμε να αναγγέλλεται από ην κεντρική κυβέρνηση και εδώ θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη οι σχεδιασμοί οι οποίοι γίνονται σε τοπικό επίπεδο».
Αντιδρούν και οι βουλευτές της Κρήτης
Έντονες αντιδράσεις στις αποφάσεις της κυβέρνησης και την ευρύτερη διαχείριση για το μεταναστευτικό ζήτημα, σημειώθηκαν από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κρήτης, με τους Μανώλη Χνάρη και Ελένη Βατσινά, να εκφράζουν τη σφοδρή αντίθεσή τους.
Ο βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Μανώλης Χνάρης χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας μόνιμης και κλειστής δομής μεταναστών ως «ομολογία διπλωματικής και επιχειρησιακής αποτυχίας της Κυβέρνησης».
Μάλιστα, σημειώνοντας ότι «εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, η τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία ζητούν τη λήψη ουσιωδών μέτρων και τη δημιουργία, ιδίως, χώρου για την προσωρινή διαμονή, ταυτοποίηση και καταγραφή μεταναστών και προσφύγων και όχι μόνιμη και κλειστή δομή φιλοξενίας», τόνισε πως «τώρα, η Κυβέρνηση επιχειρεί ένα επικοινωνιακό μπάλωμα, χωρίς υποδομή. Ουσιαστικά, με την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου για τρεις μήνες, όσοι συλλαμβάνονται νότια της Κρήτης θα πρέπει να κρατούνται σε κλειστή δομή του νησιού, από σήμερα κιόλας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν οι προαπαιτούμενες κατάλληλες υποδομές για να υποστηρίξουν ένα τόσο σοβαρό και σύνθετο εγχείρημα».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή πτυχή των συγκυριών κατά τις οποίες «η Κρήτη αποτελεί το νότιο σύνορο της Ευρώπης και ως εκ τούτου το μεταναστευτικό δεν είναι μονάχα εθνικό ζήτημα, αλλά και ευρωπαϊκό. Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, η Ε.Ε. πρέπει να μας θωρακίσει με υλικοτεχνική υποδομή και διπλωματικά μέσα».
«Αύριο κλαίμε» είπε από την πλευρά της, η Ελένη Βατσινά, η οποία προχώρησε στην εξαπόλυση δριμείας κριτικής κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «Μετανάστες, Κρητικοί, Λιμενικοί: Όλοι μόνοι απέναντι σε μια απούσα Κυβέρνηση».
Περαιτέρω, υπογράμμισε την ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την έναρξη του 2025, και σημειώνοντας πως «το μεταναστευτικό ζήτημα στη νότια Κρήτη χρονίζει, κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινωδίες και αδιαφορίας, σημειώνοντας ότι «ο εξευτελισμός της Κρήτης και του κρητικού λαού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, φέρει το όνομά σας, την υπογραφή και τις αποφάσεις σας», ενώ για την δημιουργία κλειστής δομής η ίδια διερωτήθηκε «ΠΟΥ; ΠΟΤΕ και με ποια κριτήρια;».
Επί του ζητήματος αναφέρθηκε και ο Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης οικονομικών και ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος σημείωσε πως τροπολογία για τις αιτήσεις ασύλου «θα πυροδοτήσει το πρόβλημα», επισημαίνοντας «την τραγική απαξίωση της ελληνικής διπλωματίας των τελευταίων ετών», μεταφέροντας ταυτόχρονα την αγωνία τον φορέων και κατοίκων της Κρήτης, τονίζοντας την ανάγκη η Ευρώπη «να παίξει κομβικό ρόλο και να ενεργοποιήσει το μεγάλο όπλο που έχει, που είναι οι χρηματοδοτήσεις, καθώς και να πιέσει σε διπλωματικό επίπεδο».
Η ΠΕΑΛΣ καταγγέλλει: Εξαντλημένο προσωπικό, ελλείψεις και εγκατάλειψη από την Πολιτεία
Σε ευθείς και ξεκάθαρες αποκαλύψεις της δικής τους επιχειρησιακής πραγματικότητας προχώρησε η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, η οποία καταγγέλλει για «δραματική επιβάρυνση των Λιμενικών Αρχών της Κρήτης», κάνοντας λόγο για μια «εξαιρετική και πρωτοφανή κρίση, με άμεσο αντίκτυπο στο προσωπικό το οποίο καλείται να επιχειρεί υπό εξαντλητικά ωράρια και πρωτόγνωρες συνθήκες εργασίας».
Όπως τονίζεται από την ΠΕΑΛΣ, «οι Λιμενικοί καλούνται να διαχειριστούν έκρυθμες καταστάσεις όπως αυτή της έντονης αγανάκτησης της τοπικής κοινωνίας αλλά και να αντιμετωπίσουν κενά και αστοχίες, όπως αυτό της απουσίας Κ.Υ.Τ. ή Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής, αναλαμβάνοντας ρόλους που ακροβατούν στα όρια της νομοθεσίας, όπως η πολυήμερη φύλαξη μεταναστών σε χώρους των οποίων η ακαταλληλότητα τίθεται εν αμφιβόλω, εγείροντας προβληματισμούς για τους κινδύνους που ενδεχομένως ελλοχεύουν ακόμα και για τα ίδια τα στελέχη».
Μάλιστα επ’ αυτών, καταγγέλλουν και το δυσανάλογο βάρος που τους έχει επιβληθεί για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με τους ίδιους να επισημαίνουν την «ελλιπή συνεισφορά συναρμόδιων Υπηρεσιών», που εντείνουν το πρόβλημα, ενώ λόγο γίνεται και για την ανάγκη εφαρμογής του ισχύον νομοθετικού πλαισίου για την εξεύρεση «χώρων προσωρινής φιλοξενίας στους εμπλεκόμενους Νομούς». Ως εκ τούτου, η ΠΕΑΛΣ καλεί για:
α) την περαιτέρω ενίσχυση των Υπηρεσιών είτε με τη διενέργεια έκτακτων μεταθέσεων, είτε με αποσπάσεις στα πρότυπα του μοντέλου που εφαρμόστηκε σε Υπηρεσίες του Ανατολικού Αιγαίου, και
β) επανακαθορισμό – αύξηση των οργανικών θέσεων, εφόσον αυτό τελικά απαιτηθεί, των δοκιμαζόμενων Υπηρεσιών βάσει των πραγματικών αναγκών που διαμορφώνονται.
Με την ΠΕΑΛΣ, να τονίζει ότι «η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας – τόσο των στελεχών όσο και των μεταναστών –, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η απρόσκοπτη λειτουργία των Λιμενικών Αρχών δεν μπορεί να συνεχίσει να τελεί υπό πίεση ή αδιαφορία», με την ανάληψη πρωτοβουλιών από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου να κρίνεται επιτακτική.
Θάνος Πλεύρης: «Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο»
Σε ηχηρές όσο και αμφιλεγόμενες σε ηθικό και νομικό επίπεδο, δηλώσεις προχώρησε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στον ΣΚΑΙ, με τον ίδιο να αναφέρει πως η χώρα αναμένεται να ακολουθήσει τη δραστική μείωση των επιδομάτων, ενώ στο κάδρο έχει τοποθετηθεί η επανεξέταση των επισιτιστικών δεδομένων στις δομές.
Όπως σημείωσε «Από το παξιμάδι μέχρι το να έχεις τρεις επιλογές γεύματος, τέσσερις φορές κρέας και μία ψάρι δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση; Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο, «μπήκα παράνομα, έκανα αίτηση ασύλου, τρώω, πίνω, κοιμάμαι και παίρνω και 75 επίδομα το μήνα».
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στις αποφάσεις που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός, λέγοντας πως «Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχτεί καθημερινά να έρχονται βάρκες που να φτάνουν και τα 1.000 άτομα στο σύνολό τους, και να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Άρα αυτήν τη στιγμή μπαίνουμε δυναμικά με μια σειρά από κινήσεις. Η πρώτη κίνηση έχει αν κάνει με την αναστολή υποβολής των αιτήσεων του ασύλου για 3 μήνες».
Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι «Αυτήν τη στιγμή ο λαθρομετανάστης που έρχεται υποβάλλει άσυλο. Έρχεται, προσπαθεί να περάσει τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, να περάσει το Λιμενικό και μόλις βρεθεί σε σημείο μιλάει για επιχείρηση διάσωσης. Εμείς εκεί δεν εμπλεκόμαστε. Τον παίρνουν λοιπόν και τον φέρνουν, του ασκείται ποινική δίωξη και αυτός λέει “αίτηση ασύλου”. Με το που πει “αίτηση ασύλου”, ενεργοποιείται η διαδικασία ασύλου, άρα τυγχάνει διεθνούς προστασίας, έρχεται σε εμάς στο υπουργείο Μετανάστευσης. Με το που εσύ λες όμως ότι δεν δέχεσαι υποβολή ασύλου, παύει να μπαίνει σε οποιοδήποτε καθεστώς προστασίας».
Ερωτηθείς σχετικά με τις διαρκείς μεταναστευτικής ροές, ο ίδιος αποκάλυψε πως «σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις μας, προφανώς θα κλιμακώσουμε τη συμμετοχή μας και θα αυξήσουμε τη συμμετοχή μας», προσθέτοντας πως «αυτό που λέμε στον ελληνικό λαό είναι: εμείς δεν θα ανεχτούμε εισβολή από τη βόρεια Αφρική με συνεχείς βάρκες. Και αυτό είναι και σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη».
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μελόνι – Αμπέλα- Φον ντερ Λάιεν
Σε συνάντηση προχώρησαν χθες, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στη Ρώμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα στη Ρώμη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της ΕΡΤ «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και συμφωνήθηκε η ανάγκη επαναπροσέγγισης με τη Λιβύη», μετά από την ξαφνική ακύρωση της συνάντησης της περασμένης Δευτέρας από την κυβέρνηση της Βεγγάζης.
Σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα για την Ελλάδα αναμένεται μεγαλύτερο και δεν περιορίζεται μονάχα στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης των σχέσεων με την γείτονα χώρα, αλλά εν αντιθέσει στο επίκεντρο τίθενται και η έλλειψη παροχής σημαντικών κονδυλίων από την ΕΕ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προς τη διαχείριση των ροών.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας δεν είναι αποδέκτης σημαντικών κονδυλίων, με τις επιχορηγήσεις να περιορίζονται σε συγκεκριμένα προγράμματα, με αποτέλεσμα η συνολική οικονομική ενίσχυση να κρίνεται πενιχρή, δεδομένα τα οποία ενδεχομένως να οδηγούσαν και την κυβέρνηση να ζητήσει ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ενισχυθούν οι διαχειριστικές ικανότητες της χώρας.
Source link