Η αποκαλυπτική Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει όριο διαχείρισης των πολιτικών προσώπων στις επισυνδέσεις;
Ε, επειδή “το πολύ το κυρ – ελέησον το βαριέται και ο παπάς”, η ακατάσχετη ακόμη και σε ανούσιες λεπτομέρειες προσωπικού χαρακτήρα κι όχι για το κλέψιμο μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, παράθεση απομαγνητοφωνημένων επισυνδέσεων, 24 ώρες το 24ωρο, ακόμη και από την απολύτου ελέγχου δημόσια τηλεόραση του “επιτελικού κράτους”, αρχίζει να γεννά υποψίες για τα όρια που μπορεί να φτάσει εντός (αυτό δεν θέλει και πολύ ερώτημα) αλλά και εκτός (αυτό πράγματι σηκώνει συζήτηση, αφού σε αυτές τις αποκαλύψεις φαίνεται ότι μόνο από τα ευρωπαϊκά όργανα κινούνται τα νήματα), ειδικά για το πόσο ψηλά πολιτικά και διοικητικά θα φτάσει η αποκάλυψη της σήψης, διαφθοράς και συναλλαγής, μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πορεία ενός τέτοιου σκανδάλου, που είναι συνάμα και καθαρή κλοπή κοινοτικών πόρων, που στερούνται ταυτόχρονα Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι και οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, εξαρτάται από τρεις βασικούς παράγοντες:
Α. Η Δικαστική και πολιτική βούληση για εξιχνίαση σε βάθος
Αν η υπόθεση παραμείνει στα «μεσαία» στρώματα (π. χ. υπάλληλοι Περιφερειών, ιδιώτες κτηνίατροι, αγροτικοί μεσάζοντες, ΚΥΔ) και δεν φτάσει σε πολιτικά πρόσωπα πρώτης γραμμής (υπουργοί, γενικοί γραμματείς, κομματικά στελέχη) ιδωιτικές εταιρείες που είχαν στα χέρια τους το πληροφοριακό σύστημα του κρατικού ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενεργοποίηση ΟΣΔΕ με αριθμό ζώων, δικαιώματα, βοσκοτόπους και κατανομή επιδοτήσεων, τότε το σκάνδαλο θα ξεθυμάνει επικοινωνιακά ή για να είμαστε ακριβείς θα “κουράσει” με τις δημοσιεύσεις σαν “χυλός”, χύμα τα πάντα κι όπου “κάτσει”…. Θα δούμε ίσως κάποιες διώξεις, ίσως κάποιες καταδίκες εμφατικά, και μετά σιωπή, λήθη και “ατσαλάκωτοι”, πρόσωπα και εταιρείες που θα έπρεπε να έχουν βαρύτατη καταδίκη.
Β. Επικοινωνιακός κορεσμός
Ήδη για όποιον θέλει να δει, η επικοινωνιακή κόπωση και κορεσμός του κόσμου, από πολλές φορές ασύνδετα στοιχεία και πτυχές ακούσια ή εκούσια άσχετα με τον πυρήνα του συστήματος κλοπής – σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι πολλαπλές καταγγελίες, οι συνεχείς διαρροές, τα αντιφατικά μηνύματα από πολιτικούς και η πολυφωνία απόψεων κουράζουν την κοινή γνώμη. Ο κόσμος χάνει το νήμα, δεν ξέρει ποιος λέει την αλήθεια και τελικά αδιαφορεί ή θεωρεί «όλοι ίδιοι είναι».
Γ. Η πολιτική «κατανάλωση» του σκανδάλου
Ήδη βλέπουμε όλα τα κόμματα να χρησιμοποιούν το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ για να επιτεθούν το ένα στο άλλο. Αυτό λειτουργεί πυροσβεστικά για το ίδιο το θέμα: το πολιτικοποιούν τόσο – όσο, που χάνει την ποινική του διάσταση και καταλήγει πεδίο αντιπαράθεσης, όχι κάθαρσης όμως.
– Το κομβικό σημείο
Αλλά ερχόμαστε και σε κάτι, ακόμη πιο ζωτικό, που για την ώρα έχει διαλάθει της προσοχής των περισσοτέρων, ίσως όχι όμως των ενδιαφερομένων άμεσα, κυβέρνησης υπουργών και υφυπουργών της και άλλων πολιτικών προσώπων.
Πόσο λογικό σας φαίνεται, πρώην Πρόεδροι και αντιπρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ, να είναι σε δεκάδες επισυνδέσεις με κομβικό ρόλο και συζητήσεις για τις κομπίνες και την κλοπή, τα ΑΦΜ με το κιλό, τα ζώα που ξεπερνούν την Ελλάδα και βοσκοτόπους 3 φορές η έκταση της χώρας, μπουκέτα άσχετων αλλά ευνοούμενων με χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ, αλλά να μην έχουμε μέχρι σήμερα δει, ακούσει ούτε μια επισύνδεση τους με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, τους Υπουργούς, παρά μόνο αναφορές “εξ ονόματος” τους; Δηλαδή, οι πιο στενοί φίλοι τους και συνεργάτες τους που και με τις ευλογίες του μεγάρου Μαξίμου, τοποθετήθηκαν στη κορυφή των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, από όπου γινόταν το “παιχνίδι” συνομιλούν με τους πάντες για τα πάντα, εγκρίνουν, απορρίπτουν, “καρφώνουν”, πληρώνουν ή “παγώνουν” και όλα αυτά χωρίς ούτε μια συνεννόηση, ούτε μια ηχογράφηση με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, την ώρα που μιλούν μέχρι και με συζύγους, κόρες και “ερωμένες” όλων των άλλων εμπλεκομένων; Είναι δυνατόν; Δηλαδή να εικάσουμε ότι η Ευρωπαϊκή εισαγγελία, έχει τόσες επισυνδέσεις όλων με όλους, αλλά ούτε μια των αρμόδιων υπουργών – υφυπουργών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους άμεσους συνεργάτες τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου και προέδρους – αντιπροέδρους ΟΠΕΚΕΠΕ κι ενώ αυτοί φέρονται από κάτω να κάνουν τέτοιο “πάρτι” ή για την ακρίβεια “όργιο”; Συγνώμη, ούτε μια τηλεφωνική τους “καλημέρα” δεν έχει καταγραφεί; Ή έχουμε “διαχείριση ορίων”, αν και υπάρχουν δηλαδή και τέτοιες συνομιλίες, δεν βγαίνουν γιατί από ένα όριο και μετά, υπάρχει κίνδυνος στοιχειοθέτησης κατηγορίας σε βαθμό κακουργήματος, αυτόφορης διαδικασίας, που δεν καλύπτεται νομικά από το άρθρο 86 του Συντάγματος “περί ευθύνης Υπουργών” και θα έχριζε άμεσης αστυνομικής και δικαστικής εμπλοκής, χωρίς άρση ασυλίας, προανακριτικών επιτροπών και λοιπών από την Βουλή; Οπότε και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και κάνει διαχείριση ορίων ως προς τις πολιτικές προεκτάσεις, της ούτως ή άλλως αναντίλεκτα θετικής και μόνο από αυτή κίνησης ελέγχου του σκανδάλου – κλοπή; Γιατί και τα ονόματα ως τώρα βουλευτών από τα άλλα κόμματα, που εμφανίζονται στις επισυνδέσεις, εμπλοκή στο σκάνδαλο δεν βγάλουν, μόνο τηλεφωνήματα, ως τώρα ε, για να μάθουν τι γίνεται με την περίπτωση των ψηφοφόρων τους, αλλά στο θυμικό του πολίτη και στα “μανταλάκια” η διάχυση ευθυνών μένει…
Είναι απίθανο ένας άνθρωπος όπως ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, στενός φίλος, εξ απορρήτων και συνεργάτης πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ή των άλλων 5 υπουργών οι αντίστοιχοι, να εμφανίζονται να έχουν εμπλακεί σε δεκάδες συνομιλίες για το κύκλωμα επιδοτήσεων, στο 80% των επισυνδέσεων, αλλά να μην υπάρχει ούτε μία συνομιλία με τον πολιτικό τους προϊστάμενο ή έστω με το περιβάλλον του. Αυτοί όλοι ξέρουν, υπουργοί, υφυπουργοί και πολιτικά τους υφιστάμενοι, τι, πως και πότε έχουν πει στις συνομιλίες τους, ούτε οι ίδιοι δεν τα βλέπουν προσώρας στη δικογραφία. Εκτός αν όλοι, Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και πολιτικοί παράγοντες, όπως υπουργοί, ξέρουν την ύπαρξη τους, αλλά και τα όρια για αυτές τις επισυνδέσεις.
Τι μπορεί να συμβαίνει
Α. Πραγματικά δεν υπάρχουν συνομιλίες;
Δύσκολο. Οι συνομιλίες με υπουργούς, αν γίνονταν τηλεφωνικά ή μέσω εφαρμογών όπως WhatsApp ή Signal, ενδεχομένως να μην καταγράφηκαν (λόγω τεχνικών περιορισμών ή “πολιτικής απροθυμίας”).
Β. Υπάρχουν, αλλά δεν δόθηκαν/ανακοινώθηκαν.
Εδώ είναι το πιο πιθανό σενάριο: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, όπως κάθε θεσμός, κρίνει μέχρι πού θέλει και μπορεί να φτάσει. Πολιτικές ισορροπίες, νομικά κωλύματα, θεσμικά όρια και πιθανώς πιέσεις εντός Ελλάδας ή και σε επίπεδο Ε.Ε. μπορούν να εξηγήσουν γιατί λείπει το “πολιτικό πάνω ράφι”.
Γ. Υπάρχει διαχωρισμός αρμοδιοτήτων
Η Εισαγγελία Ε. Ε. μπορεί να εξετάζει μόνο τα αδικήματα που σχετίζονται με κακοδιαχείριση κοινοτικών πόρων. Αν δεν υπάρχει άμεση εμπλοκή υπουργού σε διαχείριση κονδυλίων, τυπικά δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς σοβαρή απόδειξη.
Συμπέρασμα: φτάνει μέχρι εκεί που «επιτρέπεται» ή «βολεύει»;
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν είναι άμοιρη πολιτικών περιορισμών. Ενώ έχει αρμοδιότητα και δύναμη, η εμπλοκή ανώτερων πολιτικών προσώπων απαιτεί είτε αδιαμφισβήτητες αποδείξεις, είτε ισχυρή πολιτική βούληση. Αν λείπει το ένα ή και τα δύο, η υπόθεση σταματά στα μεσαία στρώματα. Αν όμως συνεχιστεί έτσι η εικόνα που πάει το θέμα; Αν δεν υπάρξει νέα έκρηξη αποκαλύψεων με τα ισχυρά πολιτικά ονόματα ή εμπλοκή της ελληνικής Δικαιοσύνης με γενναιότητα και διάθεση ρήξης, το πιθανότερο είναι το εξής σενάριο:
Η υπόθεση θα σέρνεται για μήνες
Θα δοθούν κάποια “εξιλαστήρια” θύματα, ίσως ευάριθμα σε σχέση με άλλες υποθέσεις του παρελθόντος,
Οι υπεύθυνοι των πραγματικών δομών εξουσίας θα παραμείνουν στο απυρόβλητο.
Ο κόσμος θα πάψει να ασχολείται ή θα επαναλάβει το ίδιο μοτίβο τελικά, “όλοι το ίδιο είναι, κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει και στο λάκο που καβγαδίζουν τα βουβάλια, όλο και κανένας βάτραχος θα την πληρώσει”… Και κάπως έτσι να μην απορούμε αν μια ωραία πρωία, προκύψει “αυτόκλητος σωτήρας” που θα με απλά συνθηματάκια και ρόλο “τιμωρού” που θα χαϊδεύει τα πιο ζωικά μας αντανακλαστικά, αναλάβει να “καθαρίσει τον τόπο από τις βδέλλες” και στο τέλος ότι δεν θα τον βολεύει ως αντίθετη φωνή, στο αυταρχικό και ολοκληρωτικό σύστημα που θα εγκαθιδρύσει στο όνομα της “εκκαθάρισης της ανομίας”… Αλλά έχουμε ξαναπεί, η Δημοκρατία είναι καθημερινή άσκηση για πολίτες και θεσμούς, όχι άπαξ εντολή ανάθεσης μέχρι την επόμενη τετραετία και κάπως έτσι πάντα επαναλαμβάνεται μετά την απομάκρυνση από την κάλπη το “ας προσέχαμε”…
Source link