Σε νέο αγκάθι για την κυβέρνηση εξελίσσεται ο νέος μεταναστευτικός διάδρομος που έχει ανοίξει από τις ακτές της Λιβύης με κατεύθυνση προς την Κρήτη και ειδικότερα την Γαύδο, η οποία κατακλύζεται από μετανάστες κυρίως από το Σουδάν.
Μετά την επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Ανατολική Λιβύη, σήμερα ακολουθεί το κλιμάκιο με τον Υπουργό Μετανάστευσης Θάνο Πλεύρη, τους Υπουργούς Μετανάστευσης της Μάλτας και της Ιταλίας, αλλά και τον επίτροπο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τις συνομιλίες και την ανάσχεση του φαινομένου, το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, αφού στόχος των περισσότερων είναι να προωθηθούν κεντρικά και βόρεια της ηπείρου.
Τρία είναι επίπεδα στα οποία επιδιώκει να κινηθεί η κυβέρνηση:
Την έντονη παρουσία του λιμενικού, την διπλωματική οδό, αλλά και την ενημέρωση και την συμμετοχή και της Ευρώπης στο πρόβλημα, καθώς τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά. Στην περίπτωση πάντως που τα μέσα εξαντληθούν χωρίς αποτέλεσμα, το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυσε χθες μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι θα ληφθούν νέα αυστηρότερα μέτρα “ώστε στο τέλος της ημέρας να προστατευθεί η χώρα, πάντοτε με σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο”.
Από την αρχή του έτους έχουν φθάσει στην Κρήτη 8.000 μετανάστες, φαινόμενο που έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα, τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του Αιγαίου.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εντείνει την παρουσία του λιμενικού με τη συνδρομή και του πολεμικού ναυτικού, πάντα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, στο πλαίσιο εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη διπλωματική οδό, εξ ου και οι επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών στη Βεγγάζη και η επικείμενη στην Τρίπολη. Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία, όπως όμως λένε, χρειάζεται διαρκής συνεργασία.
Η εργαλειοποιηση ωστόσο της Λιβύης είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να πει με σιγουριά, ότι γίνεται σε συνεργασία με την Τουρκία. Και το τρίτο είναι το ευρωπαϊκό επίπεδο, με την ταυτόχρονη παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, με τον Έλληνα υπουργό Θανο Πλεύρη και τους υπουργούς αρμόδιους για ζητήματα μετανάστευσης της Ιταλίας και της Μάλτας σε Λιβυκό έδαφος.
“Ελπίζουμε όλα αυτά να πιάσουν τόπο.. Το έχει αποδείξει η κυβέρνηση αυτή ότι δεν κάνει εκπτώσεις και πριν και πάνω απ’ όλα είναι με την εφαρμογή του νόμου, την προστασία των πολιτών και όλων όσων πρέπει να κάνει μία κυβέρνηση. Το έχουμε κάνει ξανά και θα το ξανακάνουμε” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
ΟΠΕΚΕΠΕ… συνέχεια
Στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο την Δευτέρα το ΠΑΣΟΚ θα έχει καταθέσει την πρόταση του για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής, βάζοντας στο στόχαστρο τους δύο πρώην Υπουργούς, Λευτέρη Αυγενάκη και Μάκη Βορίδη για δύο αδικήματα. Αυτό της συνέργειας σε απιστία και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, όπως καταγράφεται στην δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Όπως λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν πρόκειται να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές για το τι θα ψηφίσουν, αν και η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ακόμη αποφασίσει πως θα κινηθεί στο θέμα. Εάν δηλαδή θα καταθέσει δική της πρόταση ή εάν θα προσέλθει στην συζήτηση στην Ολομέλεια με μόνη την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη όμως και αν συναινέσει τελικά στη συζήτηση, αυτό δεν σημαίνει ότι αποδέχεται τις κατηγορίες για τα πρώην κυβερνητικά στελέχη. Χθες πάντως συνεχίστηκε η “πολεμική” με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με κυβερνητικά στελέχη να κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία αλλά και για υιοθέτηση πρακτικών ΣΥΡΙΖΑ.
“Η χώρα μας έχει πληρώσει από το 1996 μέχρι σήμερα 2,7 δις ευρώ σε πρόστιμα. Παλαιότερες κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα για αυτήν την πληγή” λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αντιπαραβάλλοντας τι έγινε επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
“Ήμασταν η πρώτη Κυβέρνηση που έκανε διασταυρωτικούς ελέγχους, μπλοκάροντας χιλιάδες ΑΦΜ από το να πληρωθούν, από το 2019 μέχρι σήμερα, πολύ πριν έρθει η ευρωπαϊκή εισαγγελία. Καταργήσαμε την απόφαση της “τεχνικής λύσης” του ΣΥΡΙΖΑ που για κάποια χρόνια και επί των δικών μας ημερών εφαρμόστηκε. Μεταφέραμε την αίτηση ΟΣΔΕ, δηλαδή το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου στο gov.gr, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και ως ένα εργαλείο που θα υποστηρίζει τους παραγωγούς σε όλα τα στάδια της αίτησης. Εκπονήσαμε σχέδιο δράσης με 45 στοχευμένες δράσεις, που ήδη υλοποιούνται. Προχωρούμε στη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, που είναι μία κορυφαία μεταρρύθμιση και πολλές άλλες πρωτοβουλίες. Δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία, αλλά δεν ανακαλύψαμε άλλη γραμμή που λέει η Αντιπολίτευση” σημειώνουν. Μέχρι ώρας πάντως, φαίνεται από τις έρευνες ότι η δυσωδης υπόθεση των αγροτικών επιδοτήσεων δεν βαρύνει μόνο την γαλάζια διακυβέρνηση, αφού οι πολίτες εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό φαινόμενο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
Source link