Αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο: “Πυρά” από φορείς και συνδικάτα που κάνουν λόγο για αντεργατικές πρακτικές από την πλευρά της κυβέρνησης

Αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο: “Πυρά” από φορείς και συνδικάτα που κάνουν λόγο για αντεργατικές πρακτικές από την πλευρά της κυβέρνησης

Απασχόληση για 13 ώρες και υπερεργασία χωρίς αύξηση των αποδοχών είναι τα επίμαχα σημεία που έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό

Έντονες “αναταράξεις” έχει προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που φέρνει η κυβέρνηση αυτές τις μέρες σε διαβούλευση, καθώς δέχεται σκληρή κριτική από τους μεγάλους φορείς εργαζομένων της χώρας. Η ΓΣΕΕ και η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλουν πως οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όχι μόνο δεν είναι «δίκαιες για όλους», όπως τις ονομάζει το υπουργείο, αλλά λειτουργούν «υπέρ συγκεκριμένων εργοδοτικών συμφερόντων» και καλούν για την άμεση «απόσυρση των διατάξεων». 

Μολονότι η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως έδωσε τις απαντήσεις της στις αντιδράσεις, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση των παρατηρήσεών της, ήρθαν “αιχμές” εκ των έσω της Βουλής, απ’ όπου στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «ανατροπή εργατικών κεκτημένων δεκαετιών». 

Ο βασικός προβληματισμός, που φαίνεται να “αφύπνισε” τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους εργαζομένων, είναι η φύση του ίδιου του νομοσχεδίου. Όπως γράφει η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος) στην επίσημη ανακοίνωσή της, το εν λόγω νομοσχέδιο φέρει διατάξεις, όπως η διευθέτηση ωρών εργασίας και αναψυχής, οι οποίες «είναι αποκλειστικά θέμα διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων με συλλογικές συμβάσεις». 

Στην ίδια “σελίδα” βρίσκεται και η ερμηνεία της ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος), η οποία καταγγέλλει τη «ναρκοθέτηση», όπως γράφει χαρακτηριστικά στην ανάλογη ανάρτησή της, «κάθε προσπάθειας αποκατάστασης του πλαισίου ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων», ενώ επισήμανε πως το εν λόγω σχέδιο νόμου το μόνο που μπορεί να φέρει είναι «η περαιτέρω απορρύθμιση του πλαισίου εργασίας». 

Στην ίδια ανάρτηση αναφέρει πως «η ΓΣΕΕ και ο κόσμος της μισθωτής εργασίας θα είναι απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα διάλυσης του εργατικού συλλογικού δικαίου και αντικατάστασής του από τον “μεσαίωνα” της ατομικής διαπραγμάτευσης», καλώντας για τη διαγραφή του νομοσχεδίου. 

«Ακόμη και να πιεστούν, η ισχύς του εργαζομένου μεγαλώνει στην Ελλάδα» 

Η κ. Κεραμέως, σε αυτό το πλαίσιο αντιδράσεων, απάντησε άμεσα, συγκεκριμένα στις “κατηγορίες” που εξαπέλυσε η ΓΣΕΕ για το νομοσχέδιο. Στην ανάλογη ανακοίνωση της επίσημης ιστοσελίδας του, το υπουργείο Εργασίας καταγράφει πως το νομοσχέδιο «δεν καταστρατηγεί το 8ωρο, αλλά δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να εργαστεί υπερωριακά έως 13 ώρες και στον ίδιο εργοδότη, επεκτείνοντας τη δυνατότητα αυτή που μέχρι σήμερα ισχύει για δύο εργοδότες», απαντώντας στη ρύθμιση-πρωτοσέλιδο του σχεδίου νόμου και, βασιζόμενο στις δηλώσεις της υπουργού του, συνεχίζει, υπογραμμίζοντας τα λόγια της από μία συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά”: «Ερχόντουσαν εργαζόμενοι και μας λέγανε “μα, γιατί να πρέπει ντε και καλά να πάω σε δεύτερη ταβέρνα και να μην μπορώ να συμπληρώσω κατ’ εξαίρεση όταν χρειάζεται 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη;”». 

Επεσήμανε δε πως η ρύθμιση του 13ωρου στον ίδιο εργοδότη είναι «δυνατότητα, όχι υποχρέωση, ενώ αποφέρει περισσότερα έσοδα για τον εργαζόμενο». Όταν βέβαια ερωτήθηκε «τι θα γίνει εάν ασκείται πίεση στον εκάστοτε εργαζόμενο για να εργαστεί υπερωριακά», εκείνη απάντησε πως η «διαπραγματευτική ισχύς του εργαζομένου ολοένα και δυναμώνει». 

Ν. Κεραμέως: «Η ΓΣΕΕ θέλει να αποσυρθούν όλες οι ευεργετικές διατάξεις για τους εργαζόμενους;» 

Η υπουργός Εργασίας δε δίστασε να δείξει την έκπληξή της, βέβαια, απέναντι στη στάση της ΓΣΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ΓΣΕΕ, που εκπροσωπεί τους εργαζομένους, θέλει να μην είναι περισσότερες γυναίκες δικαιούχοι του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο; Η ΓΣΕΕ θέλει να μην είναι το επίδομα γονικής άδειας αφορολόγητο, ανεκχώρητο, ακατάσχετο; Η ΓΣΕΕ θέλει να μην έχουμε περαιτέρω ρυθμίσεις για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, ας πούμε υποχρεωτικά να υπάρχει συντονιστής υγείας και ασφάλειας σε τεχνικά έργα, εκεί που γίνονται εργατικά ατυχήματα; Η ΓΣΕΕ θέλει να μην έχουμε εκπαίδευση από την επιχείρηση προς τους εργαζομένους σε μαθήματα πρώτων βοηθειών; Η ΓΣΕΕ θέλει να μην επεκτείνεται η άδεια μητρότητας και σε ανάδοχες μητέρες;». 

ΟΙΕΛΕ: «Το κράτος-προστάτης συγκεκριμένων συμφερόντων» 

Στα λόγια της κ. Κεραμέως στάθηκαν οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ και συγκεκριμένα στο «κάθε ευρωπαϊκή χώρα δίνει τη δυνατότητα για υπερωρίες», όπως είπε η ίδια στις παραπάνω δηλώσεις της, για να σχολιάσουν το νομοσχέδιο. 

«Οι κυβερνήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ορίζουν τους πολύ γενικούς κανόνες διευθέτησης του χρόνου εργασίας (π.χ. 8ωρο, 5νθήμερο, 40ωρο). Οι ειδικότεροι κανόνες που σχετίζονται με τις ανάγκες των κλάδων προκύπτουν μόνο μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων», αναφέρουν. Επισημαίνουν λοιπόν αυτόν τον βασικό τους προβληματισμό που προαναφέρθηκε, ονομάζοντας την Πολιτεία «κράτος-προστάτη συγκεκριμένων εργοδοτών», λέγοντας συγκεκριμένα: «Με το νομοσχέδιο αυτό έρχεται το κράτος (όπως χαρακτηριστικά το τοποθέτησαν “προστάτης”) και ψηφίζει ρυθμίσεις που καταλύουν το συλλογικό δίκαιο και τη συλλογική διαπραγμάτευση, ενώ προωθούν τη συναίνεση εργοδότη και εργαζόμενου σε ατομικό επίπεδο». 

Η ΟΙΕΛΕ δηλώνει πως αυτή «η συναίνεση δεν υπάρχει» και ότι «o εργαζόμενος εκβιάζεται με την απειλή της απόλυσης να δεχτεί οτιδήποτε του ζητήσει ο εργοδότης του για να μπορεί να θρέψει την οικογένειά του».

«Ποιος θέλει αυτοβούλως να εργαστεί 13 ώρες τη μέρα;»

Από την πλευρά της λοιπόν η ΟΙΕΛΕ παραθέτει κάποια «φλέγοντα ερωτήματα» για το νομοσχέδιο και καταγγέλλει πως ένας «εργασιακός μεσαίωνας έρχεται», αντανακλώντας τον συλλογισμό της υπουργού: «Ποιος εργαζόμενος θέλει αυτοβούλως να εργαστεί 13 ώρες την ημέρα για άγνωστο χρονικό διάστημα; Ποιος θέλει να σπάσει η άδειά του σε 4 ή 5 τμήματα μέσα στη χρονιά και να μην μπορεί να απολαύσει τουλάχιστον 10-15 ημέρες διακοπών το καλοκαίρι με τα παιδιά του; Ποιος θέλει να του επιβληθούν υπερωρίες σε εκ περιτροπής (!!) εργασία, όταν θα μπορούσε (μιας που περισσεύουν ώρες στον εργοδότη) να έχει πλήρη απασχόληση;». 

Η Ομοσπονδία σημειώνει πως μαζί με τον “μεσαίωνα” έρχονται περισσότερα «θλιβερά ευρωπαϊκά ρεκόρ για τον κόσμο της εργασίας», υπενθυμίζοντας τις θέσεις που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές κατατάξεις: «Προτελευταίοι σε αγοραστική δύναμη, φτώχια και κοινωνικό αποκλεισμό, τελευταίοι σε υλική και κοινωνική αποστέρηση, πρώτοι στην ανεργία των πτυχιούχων». 

Δ. Ταμπονέρας 

Μείωση της γραφειοκρατίας ή των δικαιωμάτων των εργαζομένων; 

Όπως προαναφέρθηκε, πλέον υπάρχουν αντιδράσεις και μέσα από το Κοινοβούλιο, με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύση Ταμπονέρα να κάνει λόγο για ένα τρίτο «αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη» στο άρθρο του για την ιστοσελίδα News24/7. Ακόμη και ο τίτλος του νομοσχεδίου, το “Δίκαιη Εργασία για όλους”, είναι κατά τον κ. Ταμπονέρα «παραπλανητικός», καθώς «το νομοσχέδιο στις περισσότερες ρυθμίσεις του ηθελημένα αποκρύπτει μια βασική παράμετρο. Εργοδότης και εργαζόμενος δεν είναι ίσα μέρη για να διαπραγματεύονται “στα ίσα” τα ωράρια, τον μισθό και τους λοιπούς όρους εργασίας», γράφει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως «το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο απλοποιεί διαδικασίες (καταργεί έντυπα, επιταχύνει και διευκολύνει τις προσλήψεις για όλους), περιορίζοντας τη γραφειοκρατία». 

Ο ίδιος αναλύει πως οι fast track προσλήψεις «σημαίνουν μειωμένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους», ενώ παράλληλα διευκολύνεται η “απόλυση”, αυτή που ονομάζει εκείνος «οικειοθελής παραίτηση», καθώς όπως σημειώνει, το νομοσχέδιο «καταργεί το απαιτούμενο 10ήμερο που προβλέπει ο νόμος, για να θεωρηθεί ότι κάποιος παραιτήθηκε οικειοθελώς από την εργασία του». 
 


Source link