Η επιστολή προς Υπουργείο Υγείας και αρμόδιους φορείς ζητά μονιμοποίηση συμβασιούχων, αύξηση οργανικών θέσεων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς καταγγέλλει σοβαρά δυσλειτουργικά φαινόμενα στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, απευθυνόμενη σε σειρά αρμόδιων φορέων και αρχών για άμεση παρέμβαση. Μεταξύ άλλων, οι αποδέκτες της επιστολής είναι:
-
Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης
-
Διοικητής 4ης ΥΠΕ κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης
-
Υποδιοικητής 4ης ΥΠΕ κ. Ιωάννης Ανδρίτσος
-
Υποδιοικητής Νοσοκομείου κ. Ηλίας Ζάχαρης
-
Εισαγγελία Πρωτοδικών Κιλκίς
-
Βουλευτές Κιλκίς κ.κ. Γεωργαντάς, Παππάς, Παραστατίδης
-
Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης
-
Δήμαρχοι Κιλκίς κ.κ. Κυριακίδης, Σιωνίδης
-
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς κ. Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης
-
Τοπικές οργανώσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ κ.ά.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι, παρά την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, το ιατρικό δυναμικό του νοσοκομείου παραμένει εξαιρετικά υποστελεχωμένο. Συγκεκριμένα, οι γιατροί κατηγοριοποιούνται σε:
-
Ειδικευόμενους (ασκούμενοι)
-
Μόνιμους ειδικευμένους
-
Επικουρικούς ειδικευμένους (συμβάσεις ορισμένου χρόνου)
-
Μετακινούμενους ειδικευμένους από άλλους φορείς
Η Ένωση ζητά αύξηση οργανικών θέσεων, σταθερές προσλήψεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και η ποιότητα περίθαλψης των κατοίκων του νομού.
Οι γιατροί προειδοποιούν ότι χωρίς άμεση ενίσχυση του προσωπικού, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας βρίσκονται σε οριακό σημείο, με κίνδυνο επιδείνωσης της πρόσβασης των πολιτών σε επείγουσες και τακτικές θεραπείες.
Η επιστολή:
Το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς κατά πλειοψηφία, προβαίνει εκ νέου σε ενημέρωσής σας.
- Επαρκή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου
Η μείωση του προϋπολογισμού για το τρέχων έτος 2025 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 2 εκατομμύρια ευρώ έχει σαν αποτέλεσα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μη ανανέωση ιδιώτη ιατρού της Παθολογικής κλινικής, χαλασμένα 2 ακτινολογικά μηχανήματα επί μήνες, ελλείψεις υλικών, ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα ώστε να δοθεί μια λύση.
2. Οργανικές θέσεις.
ΚΛΑΔΟΣ |
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ |
ΥΠΗΡ/ΝΤΕΣ |
ΚΕΝΕΣ |
ΙΑΤΡΩΝ |
89 |
52 |
37 |
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ |
48 |
31 |
17 |
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ |
19 |
12 |
7 |
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ |
294 |
235 |
57 |
ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΟ |
36 |
28 |
8 |
ΤΕΧΝΙΚΟ |
32 |
15 |
17 |
ΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣ/ΚΟ |
48 |
10 |
38 |
Διεκδικούμε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και του επικουρικού προσωπικού που αριθμούν συνολικά 96 συναδέλφους-εργαζομένους, που συνεχίζουν μέχρι σήμερα να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίοι ήταν αρωγοί όλο το διάστημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
3. Δυσλειτουργία κλινικών: της Ψυχ/τρικής, της Οφθαλμολογικής και ΩΡΛ που δεν εφημερεύουν λόγω υποστελέχωσης όλο το μήνα, καθώς και η αναστολή λειτουργίας της Ουρ/γικής κλινικής με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών. Άμεση κάλυψη κενών οργανικών ιατρικών ειδικοτήτων: Νευρολόγου, Παθολογοανατόμου, Δερματολόγου και Γναθοχειρουργού.
4. Οι ελλείψεις στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου έχουν σαν αποτέλεσμα: την αναστολή του Τακτικού Παθολογικού και του Διαβητολογικού Ιατρείου που στερεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και αυξάνει την ταλαιπωρία των ασθενών. Η Παθολογική κλινική το προηγούμενο διάστημα λειτουργούσε τακτικό παθολογικό ιατρείο προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες της τακτικής παθολογικής παρακολούθησης του πληθυσμού του Νομού Κιλκίς, αλλά δυστυχώς η υποστελέχωση της κλινικής έχει σαν αποτέλεσμα της αναστολή λειτουργίας του.
Ενδεικτικό όλων των παραπάνω είναι οι εκκλήσεις Ιατρού της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου μας, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης λόγω υπερεφημέρευσης, με αποτέλεσμα, επισφαλείς εφημερίες όπως δηλώνει εγγράφως. Οι εφημερίες που πραγματοποιούν οι 3 από τους 4 Παθολόγους κάθε μήνα, υπερβαίνουν τις προβλεπόμενες με βάση τον βαθμό τους, ενώ μετά το πέρας της εφημερίας δεν λαμβάνουν πάντοτε ρεπό, αλλά συνεχίζουν το πρωινό ωράριο. Αυτό συνεχίζεται για χρόνια και έχει ως συνέπεια την ψυχική και σωματική εξάντλησή τους.
Επιπλέον, το αυτόνομο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, που παρουσιάζει σημαντική αύξηση προσέλευσης ασθενών μετά το τέλος της πανδημίας, λειτουργεί υπό την επίβλεψη των Παθολόγων, ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με τον οργανισμό του Νοσοκομείου να υπηρετούν 4 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων. Τα αιτήματα για λειτουργία Τακτικού Ιατρείου Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής που θα μπορούσε να συνδράμει στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού, έμειναν αναπάντητα από την Διοίκηση.
Παρότι ο νομός Κιλκίς είναι παραμεθόριος, εντούτοις παραμένει εκτός και δεν υπάγεται στη διάταξη της 3ετούς θητείας των επικουρικών, όπως εκτός παραμένει και στη χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου.
5. Η λειτουργία της Στεφανιαίας Μονάδας, δυναμικότητας 4 κλινών που εντάσσεται στο Καρδιολογικό τμήμα, η οποία λειτουργεί ήδη σε πλήρη ανάπτυξη και καλύπτεται από τους Καρδιολόγους, δεν είναι αποτυπωμένη στον ισχύοντα οργανισμό του Νοσοκομείου.
6. Λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, όπως γνωρίζεται στον τροποποιημένο Οργανισμό του Γ. Νοσοκομείου Κιλκίς προβλέπεται η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η οποία μέχρι σήμερα δεν είναι ανεπτυγμένη. Στις τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί και η αναγκαιότητα δημιουργίας νέων θέσεων ΜΕΘ, κρίνεται επιτακτική και άμεση η λειτουργίας της.
7. Επαναλειτουργία του Ιατρείου Ύπνου το οποίο αποτελούσε σημείο αναφοράς για τις εξιδεικευμένες υπηρεσίες υγείας που προσέφερε στους ασθενείς από της ευρύτερης περιοχής και άλλων Νομών.
8. Ελλείψεως έμψυχου δυναμικού (ιατρικού και χειριστών) υπηρετούν μόνο δύο εξιδεικευμένοι ακτινοδιαγνώστες δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος, σε καθημερινή βάση για όλο το 24ωρο. Η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο τόσο τη ζωή των ίδιων των ασθενών, όσο και του προσωπικού, λόγω αυξημένων και αδικαιολόγητων δρομολογίων και διακομιδών για την διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το ανωτέρω συνιστά επίσης τεράστια σπατάλη πόρων (οδοιπορικά) και ανθρώπινου δυναμικού (εργατοώρες μη παραγωγικές) σε μια δύσκολη περίοδο όσον αφορά τη διάθεση και των δυο παραγόντων.
9. Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού (ιατρικού προσωπικού) έχει σαν συνέπεια να μην λειτουργεί ο ολοκαίνουργιος ψηφιακός Μαστογράφος που αποκτήθηκε το 2020, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να μην εξυπηρετούνται όσες γυναίκες ενδιαφέρονται για μια προληπτική διαγνωστική μαστογραφία με σημαντικές συνέπειες στην παροχή υγειονομικής φροντίδας από το Νοσοκομείο μας.
10. Άμεση ενίσχυση του αριθμού των Τραυματιοφορέων, αφού υπάρχουν μόνο δύο (2) Τραυματιοφορείς για όλο το Νοσοκομείο κατά την απογευματινή και νυχτερινή βάρδια. Σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό παρατηρούνται και σε διάφορες άλλες ειδικότητες όπως των Τραπεζοκόμων, Πλυντών, Διοικητικών υπαλλήλων και Τεχνικού προσωπικού. Θα πρέπει άμεσα να γίνει η επαναπροκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και πλήρης λειτουργία του Νοσοκομείου.
11. Άμεση αύξηση των έξι (6) υπηρετούντων Φυλάκων (αφού υπάρχει μόνο ένας (1) για όλο το Νοσοκομείο κατά την απογευματινή και νυχτερινή βάρδια και εργάζεται μόνιμα στην πύλη του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα να μην ελέγχονται οι εσωτερικοί χώροι του Νοσοκομείου.
12. Άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρου) για την εύρυθμη λειτουργεία του Νοσοκομείου και αποσυμφόρηση του ΕΚΑΒ Κιλκίς σχετικά με Εξιτήρια, Επανεξετάσεις, Επιστροφές. Άμεση επιστροφή τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ στο Νομό. Δυσλειτουργία ΕΚΑΒ: Εξιτήρια, Επανεξετάσεις, Επιστροφές.
13. Πλυντήρια χρονοδιάγραμμα ανακαίνισης. Η πλύση του ακάθαρτου ιματισμού του Νοσοκομείου Κιλκίς λόγω της αναστολής λειτουργίας των πλυντηρίων που επί 5 έτη και πλέον έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία με ετήσιο κόστος 90.000.
14. Αντισεισμικός κανονισμός, έλεγχος στατικής επάρκειας όλων των κτηρίων του νοσοκομείου λόγο παλαιότητας. Λόγω παλαιότητας και διάβρωσης των κτηρίων, παρατηρείται πτώση σοβάδων στα μπαλκόνια της Α΄ πτέρυγας (κατασκευής 1937) Ίδια φαινόμενα, μικρότερης κλίμακας παρατηρούνται και στην Β΄ πτέρυγα.
15. Βαφή πρόσοψης του Νοσοκομείου, ανάπλαση – διαμόρφωση του αύλειου χώρου, ανακαινίσεις τμημάτων, αντικατάσταση απαρχαιωμένου ξενοδοχειακού εξοπλισμό (κρεβάτια,στρώματα,κομοδίνα,κ.ά.). Κρίνεται επιτακτική η άμεση απομάκρυνση από τα διάφορα κτίσματα του Νοσοκομείου, όπου υπάρχουν ακόμη αμιαντολαμαρίνες με ότι αυτό συνεπάγεται.
16. Το Νοσοκομείο Κιλκίς για το σύνολο των κτιριακών του εγκαταστάσεων ΔΕΝ διαθέτει πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας το οποίο έχει λήξει πριν χρόνια.
17. Οι φιάλες ιατρικών αερίων βρίσκονται εκτεθειμένες στα καιρικά φαινόμενα, αλλά και σε άλλους κίνδυνους (φωτιά, πρόσκρουση οχήματος, δολιοφθορά) και απέχουν μόλις δύο (2) μέτρα από το κτήριο των Τ.Ε.Π. είναι επιτακτική η απομάκρυνσή τους σε ασφαλές σημείο φύλαξης.
Αξιότιμοι,
Με όλα τα παραπάνω, διαπιστώνουμε καθημερινά ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση.
Με την παρούσα και με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων, παρακαλούμε όπως επιληφθείτε άμεσα για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων που δεν τιμούν τον χώρο της υγείας αλλά και την ιστορία του Νοσηλευτικού μας Ιδρύματος.
Source link