Η Νικόλ Κοβάλσκι Κλάινσάσερ ήταν μόλις 25 ετών όταν άρχισε να αισθάνεται έναν επίμονο πόνο στην πάνω δεξιά γνάθο της, που διέκοπτε τον ύπνο της.Αυτό το φαινομενικά μικρό πρόβλημα, που οι γιατροί αρχικά απέδωσαν σε απλή λοίμωξη των ιγμορείων, τελικά αποδείχθηκε καρκίνος — ο οποίος πρώτα της κατέστρεψε το πρόσωπο και ύστερα της πήρε τη ζωή.
Η Νικόλ, από τη Νεβάδα των ΗΠΑ, αναζήτησε αρχικά βοήθεια από οδοντίατρο το 2017, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για έναν απλό πονόδοντο.
Ωστόσο, η εξέταση έδειξε πως τα δόντια της ήταν απόλυτα υγιή.
Οι γιατροί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την αιτία και της είπαν ότι ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε μυϊκή καταπόνηση ή σε λοίμωξη των ιγμορείων — ένα συνηθισμένο χειμερινό σύμπτωμα.
Τα αντιβιοτικά που της συνταγογραφήθηκαν δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.
Μόνο όταν επέστρεψε στον οδοντίατρο για ακτινογραφία αποκαλύφθηκε η πραγματική αιτία: ένας καρκίνος που αναπτυσσόταν σιωπηλά στο πρόσωπό της.
Οι εξετάσεις έδειξαν ότι έπασχε από καρκίνο των σιελογόνων αδένων — μια σπάνια μορφή καρκίνου που ξεκινά στους ιστούς που παράγουν σάλιο.
Η Νικόλ περιέγραψε την πρώτη επέμβαση για την αφαίρεση της μάζας, πριν ακόμη επιβεβαιωθεί η κακοήθεια, ως «ταινία τρόμου» — αφού τα αναισθητικά δεν έδρασαν.
«Δεν έχω νιώσει ποτέ ξανά τέτοιο πόνο. Ένιωθα κάθε τι που έκανε ο γιατρός», θυμάται.
«Είχα το στόμα μου ανοιχτό, ούρλιαζα, έκλαιγα με λυγμούς — κι εκείνος δεν σταματούσε.
Λατρεύω τις ταινίες τρόμου, και αυτό ήταν ακριβώς όπως τις φαντάζομαι.»
Συνολικά, στην επέμβαση αφαιρέθηκαν τέσσερα δόντια και μέρος της υπερώας (ουρανίσκου).
Παρότι οι αρχικές βιοψίες έδειξαν καλοήθη όγκο, η πλήρης ανάλυση μετά την αφαίρεση επιβεβαίωσε ότι ήταν κακοήθεια.
Η Νικόλ υποβλήθηκε σε 30 ημέρες επώδυνης ακτινοθεραπείας, με το κεφάλι της να βομβαρδίζεται από ακτινοβολία, για να εξαλειφθούν τυχόν υπολείμματα καρκινικών κυττάρων.
Περιέγραψε την αίσθηση σαν να της «καιγόταν το δέρμα».
«Τα εγκαύματά μου ήταν μέσα στο στόμα — το παρομοιάζω με το να καταπίνεις οξύ ή γυαλί», είπε.
Για να καλυφθεί η τρύπα που άφησε πίσω της η επέμβαση στον ουρανίσκο, απαιτήθηκε μια πρόθεση που λέγεται obturator, ώστε να μπορεί να μιλά, να τρώει και να πίνει.
Ωστόσο, η συσκευή αυτή —που στερεώνεται με σύρματα και ειδικές κατασκευές— προκαλούσε πόνο και απαιτούσε συνεχή συντήρηση.
Καθώς ανάρρωνε, παρατήρησε ότι τα υπόλοιπα δόντια της άρχισαν να μετακινούνται λόγω των αλλαγών στη γνάθο — κάτι που της δημιούργησε σοβαρό ψυχολογικό τραύμα:
«Έχασα το χαμόγελό μου», είπε. «Είχα αυτό το χαμόγελο σε όλη μου τη ζωή. Και τώρα δεν υπάρχει. Ήταν συντριπτικό να το βλέπω να χάνεται έτσι.»
Οι γιατροί πίστεψαν αρχικά ότι αυτό οφειλόταν σε νέκρωση — καταστροφή ιστών από την επέμβαση.
Όμως, νέες εξετάσεις αποκάλυψαν κάτι χειρότερο: ο καρκίνος είχε επιστρέψει.
Σε δεύτερο γύρο επίπονων θεραπειών, η Νικόλ έχασε άλλα επτά δόντια και ολόκληρη την υπερώα. Χρειάστηκε να χρησιμοποιεί πολλαπλές προσθέσεις για βασικές λειτουργίες όπως το φαγητό, το ποτό και την επικοινωνία.
Παρόλα αυτά, θεωρήθηκε ότι νίκησε τον καρκίνο και επέστρεψε σε κανονική ζωή.
Απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην ψυχολογία και παντρεύτηκε τον Έρικ Κλάινσάσερ.
Ο σύζυγός της θυμάται: «Η Νικόλ είχε μια χαρά για την καθημερινή ζωή που ήταν μεταδοτική. Αυτό ήταν από τα πρώτα πράγματα που με έκαναν να την ερωτευτώ.
Ήταν γοητευμένη από τους ανθρώπους και ήθελε να τους κατανοήσει, όχι να τους κρίνει.»
Τον Απρίλιο του 2022, δύο χρόνια μετά την τελευταία της μάχη με τον καρκίνο, η νόσος επέστρεψε για τρίτη και τελευταία φορά.
Οι γιατροί αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν μέρος του εξωτερικού προσώπου της, χρησιμοποιώντας μοσχεύματα δέρματος από το πόδι της για να καλύψουν την πληγή.
Η Νικόλ δήλωσε πως βίωσε έντονα την ψυχολογική δυσκολία, καθώς μόλις είχε αρχίσει να αποδέχεται την εικόνα της μετά την απώλεια τόσων δοντιών και τις αλλαγές στο πρόσωπό της.
Ο Έρικ θυμάται: «Δεν ήταν απλώς στρεσογόνο — ήταν απάνθρωπο.»
Ωστόσο, απότισε φόρο τιμής στο θάρρος και τη δύναμή της. Η Nicole μοιραζόταν την ιστορία της στο TikTok ως @nicolescrookedsmile.
«Δεν ένιωθε πάντα δυνατή», είπε εκείνος. «Έλεγε: “Αυτό δεν μοιάζει με θάρρος. Απλώς είναι έτσι.” Αλλά για μένα — και για όλους — ήταν η προσωποποίηση του θάρρους.
Ακόμα και μέσα στον αβάσταχτο πόνο, σκεφτόταν πώς να κάνει τους άλλους να αισθάνονται λιγότερο μόνοι.»
Η Νικόλ πέθανε στο νοσοκομείο στις 23 Ιανουαρίου φέτος, σε ηλικία μόλις 33 ετών.
Η μητέρα της, μέσα από τον λογαριασμό της Νικόλ στο Instagram, έγραψε:
«Η Νικόλ έκανε ό,τι μπορούσε για να απαλλαγεί από αυτή τη φρικτή ασθένεια. Δεν έχασε. Δεν απέτυχε.
Έδωσε κάθε μάχη με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα. Και σε όλο αυτό το διάστημα, χαμογελούσε. Δεν ζήτησε ποτέ λύπηση, ούτε κατηγόρησε κανέναν.
Η ζωή δεν θα είναι ποτέ τόσο φωτεινή χωρίς εκείνο το «λοξό» χαμόγελο.»
Ο Έρικ πρόσθεσε: «Η Νικόλ έδωσε τα πάντα σ’ αυτόν τον αγώνα. Τώρα είναι η σειρά μας να κρατήσουμε τη φωνή της ζωντανή.»
Ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου που επηρεάζει τους αδένες που παράγουν το σάλιο. Στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία για τη συχνότητα εμφάνισής του, εκτιμάται ότι αποτελεί λιγότερο από το 0,5% όλων των καρκίνων που διαγιγνώσκονται ετησίως.
Συχνότητα και Εντοπισμός
Οι σιελογόνοι αδένες χωρίζονται σε μείζονες (παρωτίδα, υπογνάθιος, υπογλώσσιος) και ελάσσονες, που βρίσκονται διάσπαρτοι στο στόμα και τον φάρυγγα. Η πιθανότητα κακοήθειας διαφέρει ανάλογα με τον αδένα:
- Παρωτίδα: Περίπου 80% των όγκων είναι καλοήθεις.
- Υπογνάθιος αδένας: Περίπου 50% των όγκων είναι κακοήθεις.
- Υπογλώσσιος και ελάσσονες αδένες: Πάνω από 70% των όγκων είναι κακοήθεις.
Συμπτώματα
Ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων μπορεί να είναι ασυμπτωματικός στα αρχικά στάδια. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, περιλαμβάνουν:
- Ανώδυνο εξόγκωμα στην περιοχή του αυτιού, του μάγουλου, της γνάθου ή του στόματος.
- Αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο.
- Δυσκολία στην κατάποση ή στο άνοιγμα του στόματος.
- Επίμονος πόνος στο πρόσωπο ή τη γνάθο.
Πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε καλοήθεις παθήσεις.
Ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι σπάνιος και προσβάλλει κυρίως άτομα μεταξύ 50 και 60 ετών.
Διάγνωση και Θεραπεία
Η διάγνωση περιλαμβάνει φυσική εξέταση, απεικονιστικές μεθόδους (όπως υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία) και βιοψία με λεπτή βελόνα (FNA). Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου και μπορεί να περιλαμβάνει:
- Χειρουργική αφαίρεση του όγκου.
- Ακτινοθεραπεία.
- Χημειοθεραπεία, σε ορισμένες περιπτώσεις.
Η πρόγνωση ποικίλλει ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο, το μέγεθος του όγκου, την εξάπλωση και τη γενική υγεία του ασθενούς. Για παράδειγμα, το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για βλεννοεπιδερμοειδές καρκίνωμα κυμαίνεται από 75% έως 90%.
Παράγοντες Κινδύνου
Οι ακριβείς αιτίες του καρκίνου των σιελογόνων αδένων δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά ορισμένοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
- Ηλικία (συχνότερη εμφάνιση σε άτομα άνω των 50 ετών).
- Προηγούμενη έκθεση σε ακτινοβολία στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου.
- Ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ιός Epstein-Barr και ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).
Source link