Δεν είσαι ο μόνος που δυσκολεύεται να πει «συγγνώμη». Μπορεί να σε πνίγει ο εγωισμός, η ντροπή ή και ο φόβος πως θα φανείς αδύναμος. Κι όμως, η συγγνώμη δεν είναι ένδειξη ήττας, αλλά πράξη γενναιότητας. Είναι το «κουμπί επαναφοράς» που έχει κάθε σχέση όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Μια συγγνώμη δε λύνει τα πάντα, αλλά μπορεί να ξεκλειδώσει εκείνη τη στιγμή που κανείς δε μιλά κι όμως όλα φωνάζουν. Εκεί που ο άλλος σε κοιτά χωρίς να σε βλέπει, εκεί που έχεις σκαλώσει στις λέξεις γιατί δε ξέρεις πώς να γυρίσεις πίσω. Εκεί μπαίνει το «συγγνώμη». Όχι σαν μαγικό ραβδί, αλλά σαν γέφυρα. Αν έχεις πληγώσει κάποιον, ακόμα και άθελά σου, η συγγνώμη μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος να κλείσεις την πληγή. Όχι μόνο για τον άλλον, αλλά και για σένα.
Γιατί η συγγνώμη είναι τόσο σημαντική
Όταν ζητάς συγγνώμη, δεν παραδέχεσαι απλώς ένα λάθος. Δείχνεις πως νοιάζεσαι για τον άλλον, πως τον βλέπεις και αναγνωρίζεις το πόνο του. Μια αληθινή συγγνώμη μπορεί να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη, να επαναφέρει τη σύνδεση και να δώσει χώρο σε μια σχέση να συνεχίσει πιο ώριμα και συνειδητά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο δυνατές σχέσεις έχουν επιβιώσει από συγκρούσεις, χάρη σε ειλικρινείς συγγνώμες.
Γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να ζητήσουμε συγγνώμη
Η λέξη «συγγνώμη» μπορεί να κολλάει στο λαιμό. Συχνά γιατί τη μπερδεύεις με την ταπείνωση ή την παραδοχή ότι φταις για όλα. Άλλες φορές φοβάσαι ότι ο άλλος θα το εκμεταλλευτεί ή ότι δε θα σε συγχωρέσει έτσι κι αλλιώς. Η αλήθεια όμως είναι ότι μια συγγνώμη, όταν είναι αληθινή, δε σε μικραίνει. Σε δυναμώνει. Και δίνει στον άλλον την ευκαιρία να σε δει ξανά με τρυφερότητα, όχι με θυμό.
Πότε είναι σωστό να ζητάς συγγνώμη
Όχι, δε χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη κάθε φορά που κάποιος νιώθει άβολα. Αλλά όταν κάτι που είπες ή έκανες πλήγωσε κάποιον, ακόμα κι αν δεν το ήθελες, τότε ναι, είναι ώρα να πεις «συγγνώμη». Όταν ξεπέρασες τα όρια, όταν αθέτησες μια υπόσχεση, όταν ήσουν άδικος ή σκληρός. Δεν χρειάζεται να πάρεις όλη την ευθύνη του κόσμου, μόνο αυτή που σου αναλογεί. Και αυτό φτάνει.
Πώς να ζητήσεις συγγνώμη σωστά
Μην πεις «συγγνώμη, αλλά…». Αυτό ακυρώνει αμέσως ό,τι είπες πριν. Αντί γι’ αυτό, πες κάτι απλό και καθαρό: «Λυπάμαι που σε πλήγωσα» ή «Σου ζητώ συγγνώμη για αυτό που είπα». Αναγνώρισε τα συναισθήματα του άλλου χωρίς να προσπαθήσεις να τα εξηγήσεις ή να τα υπεραναλύσεις. Αν μπορείς, δώσε και μια μικρή υπόσχεση αλλαγής. Όχι κάτι τεράστιο, αλλά κάτι που δείχνει ότι σκέφτεσαι τη σχέση και θες να γίνει καλύτερη.
Διαβάστε επίσης
Λόγοι που ένας άντρας κρύβει τη σχέση του στα social media
Ακολουθήστε το ekriti.gr στο
Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.
Source link