Εργασιακό traffiking | Neakriti

Εργασιακό traffiking | Neakriti

Η περίπτωση του κυκλώματος εργασιακής εκμετάλλευσης, που εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές Αρχές, αναδεικνύει τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της απροθυμίας εργαζομένων από τον τουριστικό κλάδο να απασχοληθούν σε ξενοδοχεία

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στον ξενοδοχειακό κλάδο και η έλλειψη εργατικών χεριών είναι η αιτία που γεννά και επιτρέπει το εργασιακό trafficking. Πόσο εύκολα άνθρωποι που διαβιούν σε συνθήκες φτώχιας, που έφτασαν παράνομα στην Ελλάδα και παράνομα ζουν, μπορούν να πέσουν θύματα αδίστακτων κυκλωμάτων, είναι απολύτως ξεκάθαρο. Όπως και το γεγονός ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν τέτοιου είδους παράνομες δράσεις που θυμίζουν μεσαίωνα. 

Η περίπτωση του κυκλώματος εργασιακής εκμετάλλευσης, που εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές Αρχές των Χανίων και της Κισσάμου με τη συνδρομή της Ασφάλειας Αττικής, αναδεικνύει τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της απροθυμίας εργαζομένων από τον τουριστικό κλάδο να απασχοληθούν σε ξενοδοχεία. Το κακό, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, άρχισε την περίοδο της πανδημίας, μετά το τέλος της οποίας πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι στράφηκαν σε άλλες επαγγελματικές διαδρομές. Κάποιοι προτίμησαν την εστίαση ή επέλεξαν διαφορετικής φύσης επαγγέλματα. Στην πορεία το κλίμα αυτό εδραιώθηκε. 

Δε συνέβη τυχαία αυτή η αλλαγή. Όταν οι μισθοί δεν ανταποκρίνονται στον όγκο δουλειάς, όταν καμαριέρες υποχρεούνται να πηγαίνουν από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο επειδή απλά ανήκουν στον ίδιο όμιλο, όταν τα ρεπό γίνονται όνειρο θερινής νυκτός και τα δικαιώματα των υπαλλήλων πηγαίνουν… περίπατο, είναι φυσικό επακόλουθο να δημιουργούνται τεράστια κενά στο προσωπικό, τα οποία με κάποιο τρόπο θα πρέπει να καλυφθούν. Μαζί με τα ξερά, βέβαια, καίγονται και τα χλωρά, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. 

Κάπως έτσι υπήρξαν ξενοδόχοι που έπεσαν στην παγίδα των μελών του κυκλώματος, άλλοι εν γνώσει και άλλοι εν αγνοία τους, με μοναδικό σκοπό να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των καταλυμάτων τους. Αν υποθέσουμε ότι υπήρχε και εφαρμοζόταν ένα στρατηγικό πλάνο ενίσχυσης της απασχόλησης στον ξενοδοχειακό κλάδο, ίσως και να εξελισσόταν σε εργασιακό παράδεισο. Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, και με τους μετακλητούς υπαλλήλους η κατάσταση μοιάζει να σώζεται οριακά, χωρίς να λείπουν ευτυχώς και οι φωτεινές εξαιρέσεις. 

 

 


Source link