Στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής για τις υποδομές βρίσκεται η Κρήτη, με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις του νησιού να αποτελούν βασικά έργα στο νέο εθνικό πλάνο ανάπτυξης. Κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του Κωστή Χατζηδάκη, παρουσιάστηκε ένας αναλυτικός οδικός χάρτης για 12 μεγάλα έργα, που αφορούν τις μεταφορές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες
Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) αναδεικνύεται σε κεντρικό έργο του κυβερνητικού προγραμματισμού για τις υποδομές, με το σκέλος Χανιά – Ηράκλειο να προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του 2025. Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αθήνας, η οποία δρομολογείται για το καλοκαίρι του 2025, καθώς και στη στρατηγικής σημασίας ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ, ενισχύοντας την ενεργειακή αυτάρκεια και διασύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας.
► Διαβάστε επίσης: Έπεσαν οι υπογραφές για τον ΒΟΑΚ – Κ. Μητσοτάκης: «Σπουδαία ημέρα για την Κρήτη» – Άμεσα οι μελέτες και για το τμήμα μέχρι την Σητεία (pics)
Τα ανωτέρω αποτελούν μέρος του συνολικού πλάνου για δώδεκα κομβικά έργα υποδομών, που εξετάστηκαν αναλυτικά κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οδικά, σιδηροδρομικά, ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά έργα στρατηγικής σημασίας.
►Διαβάστε επίσης: ΒΟΑΚ: Στην τελική ευθεία το έργο που αλλάζει τον συγκοινωνιακό χάρτη της Κρήτης
Ανάμεσα στα έργα που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνονται:
-
Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος, με στόχο ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2025.
-
Ο Ε65, με χρονοδιάγραμμα έως τον Μάιο του 2026.
-
Το έργο flyover της Θεσσαλονίκης, με προοπτική ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2027.
-
Ο σιδηροδρομικός άξονας Αθήνα – Θεσσαλονίκη, που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026.
-
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων, προγραμματισμένη για το 2026.
-
Οι προγραμματιζόμενες ηλεκτρικές συνδέσεις με Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο.
-
Οι διεθνείς διασυνδέσεις με Ιταλία και Αίγυπτο.
-
Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών FTTH (Fiber To The Home), στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπου η Ελλάδα καταγράφει εντυπωσιακή πρόοδο τα τελευταία έτη.
Οι παρουσιάσεις έγιναν από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνο Καράντζαλο. Διαπιστώθηκε πρόοδος στον σχεδιασμό και επισημάνθηκε ότι τα έργα αυτά, μεμονωμένα και συνδυαστικά, αναμένεται να εκσυγχρονίσουν τις εθνικές υποδομές και να ενισχύσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.
Παράλληλα, συζητήθηκε το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Επισημάνθηκε η σημασία των τομέων Συνοχής και Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την Ελλάδα, ενώ αναλύθηκαν οι πιθανές συμμαχίες και επιχειρήματα που θα προβάλλει η χώρα. Συμφωνήθηκε συνεχής διυπουργικός συντονισμός, καθώς η κορύφωση της διαπραγμάτευσης θα γίνει κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το β’ εξάμηνο του 2027.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Κυριάκος Πιερρακάκης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Νίκη Κεραμέως, Κώστας Τσιάρας, Βασίλης Κικίλιας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Άκης Σκέρτσος, και πλήθος υφυπουργών και γενικών γραμματέων, συμπεριλαμβανομένων των Νίκου Παπαθανάση, Θανάση Κοντογεώργη, Μιχάλη Αργυρού και άλλων.
Source link