Επιστήμονες προειδοποιούν για θανατηφόρο κίνδυνο από τρία δημοφιλή μπαχαρικά – εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί κινδυνεύουν

Επιστήμονες προειδοποιούν για θανατηφόρο κίνδυνο από τρία δημοφιλή μπαχαρικά – εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί κινδυνεύουν

Τρία δημοφιλή μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κουζίνα ενδέχεται να καθιστούν άχρηστα σωτήρια φάρμακα, προειδοποιεί ειδικός σε θέματα φαρμάκων.

Η κανέλα, ο κουρκουμάς και το τζίντζερ – τα οποία λέγεται ότι μειώνουν φυσικά τη φλεγμονή και ενισχύουν το ανοσοποιητικό – μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει διάφορα φάρμακα, όπως εκείνα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη και συχνές λοιμώξεις.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η βασική ένωση της κανέλας, η κινναμαλδεΰδη – που της δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση – ενεργοποιεί υποδοχείς που κάνουν το σώμα να επεξεργάζεται τα φάρμακα πολύ πιο γρήγορα, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους.

Αν και όσοι απλώς πασπαλίζουν λίγη κανέλα στο πρωινό τους δεν διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα κανέλας ενδέχεται να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η ερευνήτρια  Σαμπάνα Καν εξηγεί:  «Η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αποβολή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τον οργανισμό, και αυτό μπορεί να τα καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά.»

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά, ο επιταχυνόμενος μεταβολισμός που προκαλεί η κανέλα μπορεί να ενισχύσει υπερβολικά τη δράση τους.

Στην περίπτωση της ασπιρίνης και της βαρφαρίνης, αυτό σημαίνει κίνδυνο δυνητικά θανατηφόρας αιμορραγίας, σύμφωνα με την καθηγήτρια φαρμακευτικής Ντίπα Καμντάρ του Πανεπιστημίου Κίνγκστον.

ΚΑΝΕΛΛΑ
Φωτογραφία Shutterstock

Οι ειδικοί επισημαίνουν πλέον ότι και ο τύπος της κανέλας έχει σημασία:

  • Η λεγόμενη «γνήσια» κανέλα  που είναι ακριβότερη και προέρχεται από τη Σρι Λάνκα, έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία: πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Η κανέλα cassia, που βρίσκεται συνήθως στα σούπερ μάρκετ, περιέχει υψηλά επίπεδα κουμαρίνης, η οποία σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη.

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι η κανέλα μπορεί να επιδράσει σε άλλα φάρμακα, όπως οι στατίνες και τα αντικαταθλιπτικά, είτε ενισχύοντας είτε μειώνοντας τη δράση τους.

Ένα άλλο διαδεδομένο μπαχαρικό με πιθανές παρενέργειες είναι ο κουρκουμάς, ο οποίος έχει συνδεθεί με περιπτώσεις ηπατικής ανεπάρκειας.

Ο κουρκουμάς εδώ και χρόνια προβάλλεται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και χρησιμοποιείται σε σκευάσματα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και σε φαγητά.

Η καθηγήτρια Καμντάρ εξηγεί: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κουρκουμίνη (το δραστικό συστατικό του κουρκουμά) μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο μεταβολισμού φαρμάκων παρεμβαίνοντας στα ηπατικά ένζυμα που τα επεξεργάζονται.»

Η κουρκουμίνη είναι η ένωση που δίνει στον κουρκουμά το έντονο κίτρινο χρώμα.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ
Φωτογραφία Shutterstock

Η ίδια προσθέτει: «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την πίεση, χημειοθεραπεία και ορισμένα αντιβιοτικά.»

Σε ακραίες περιπτώσεις, υψηλές δόσεις κουρκουμίνης σε συνδυασμό με μαύρο πιπέρι – που αυξάνει την απορρόφησή της – έχουν συνδεθεί με σοβαρή ηπατική βλάβη.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Medicine, ερευνητές ανέλυσαν περιπτώσεις ηπατικής βλάβης σχετιζόμενης με τον κουρκουμά στις ΗΠΑ από το 2004 έως το 2022. Διαπιστώθηκαν 10 περιστατικά, εκ των οποίων:

  • Πέντε ασθενείς νοσηλεύτηκαν
  • Ένα άτομο πέθανε από οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

Η γυναίκα, 62 ετών, δεν είχε ιστορικό ηπατικής νόσου και έπαιρνε εκχύλισμα ρίζας κουρκουμά για την αρθρίτιδά της. Έπαιρνε επίσης τραμαδόλη (ισχυρό παυσίπονο), ένα ρινικό αποσυμφορητικό και άλλα συμπληρώματα, όπως τζίντζερ και βιταμίνη D.

Ανέπτυξε κόπωση και ναυτία, που εξελίχθηκαν σε ίκτερο, μετά από καθημερινή λήψη κουρκουμά για 14 μήνες. Παρόλο που σταμάτησε το συμπλήρωμα, τα συμπτώματά της δεν βελτιώθηκαν και μπήκε σε λίστα μεταμόσχευσης ήπατος.

Πέθανε μέσα σε πέντε εβδομάδες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι γιατροί κατέληξαν ότι η ηπατική ανεπάρκεια πιθανόν προκλήθηκε από τον κουρκουμά και την αλληλεπίδρασή του με τα υπόλοιπα φάρμακα.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι ότι η λήψη φυτικών συμπληρωμάτων μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες παρενέργειες σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

Η καθηγήτρια Καμντάρ υποθέτει επίσης ότι, επειδή έχει φανεί πως ο κουρκουμάς μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ζώα, θα μπορούσε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα και στον άνθρωπο.

«Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να ενισχύει τη δράση των αντιδιαβητικών φαρμάκων ή της ινσουλίνης.
Επιπλέον, έχει φανεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση – πράγμα που σε συνδυασμό με φάρμακα για την πίεση μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πτώση»,
εξηγεί.

ΤΖΙΝΤΖΕΡ
Φωτογραφία Shutterstock

Ωστόσο, τονίζει:  «Όπως και με την κανέλα, οι επιδράσεις αυτές σχετίζονται κυρίως με υψηλές δόσεις σε μορφή συμπληρωμάτων και όχι με τις μικρές ποσότητες που χρησιμοποιούνται στο φαγητό.»

Το τζίντζερ είναι ένα ακόμη κοινό μπαχαρικό, γνωστό για τις αντιεμετικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Όμως, σύμφωνα με την Καμντάρ, οι δραστικές του ενώσεις μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τα φάρμακα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι υψηλές δόσεις τζίντζερ μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας όταν λαμβάνεται μαζί με φάρμακα για τον διαβήτη.

Το τζίντζερ μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ήπιο αντιπηκτικό, προσθέτει η Καμντάρ.

Δηλώνει: «Αν παίρνετε φάρμακα – ειδικά αντιπηκτικά, φάρμακα για τον διαβήτη ή χημειοθεραπεία – αξίζει να κάνετε μια σύντομη συζήτηση με γιατρό ή φαρμακοποιό πριν ξεκινήσετε κάποιο νέο φυτικό συμπλήρωμα.»

«Για τους περισσότερους ανθρώπους, η χρήση μπαχαρικών σε συνηθισμένες ποσότητες στη μαγειρική είναι ασφαλής. Οπότε συνεχίστε — πασπαλίστε, βάλτε μια πρέζα ή μια σταγόνα — απλώς να είστε προσεκτικοί με το τι υπάρχει στο ντουλάπι με τα φάρμακα. Και να αποφεύγετε τα φυτικά συμπληρώματα σε υψηλές δόσεις.»

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Cardiology Reports, η οποία ανέλυσε δεδομένα από 66 μελέτες σε ευρωπαϊκές χώρες, περίπου 2,8 εκατομμύρια ασθενείς λαμβάνουν από του στόματος αντιπηκτικά φάρμακα, κάτι που σημαίνει ότι εκατομμύρια ασθενείς ενδέχεται να κινδυνεύουν από δυνητικά θανατηφόρες αιμορραγίες αν τα συνδυάσουν με φυτικά συμπληρώματα.

Ωστόσο, η Καμντάρ προειδοποιεί ότι η τακτική λήψη αυτών των μπαχαρικών σε υψηλές δόσεις μαζί με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να έχει απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες.

 


Source link