Συγκλονιστικές ιατρικές εικόνες αποκαλύπτουν πώς η πολύωρη ενασχόληση με παιχνίδια σε smartphone μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρή διαταραχή, γνωστή ως σύνδρομο κάμψης της αυχενικής μοίρας (Dropped Head Syndrome – DHS).
Γιατροί στην Ιαπωνία περιγράφουν την περίπτωση ενός 25χρονου άνδρα, του οποίου οι αυχενικοί εκτείνοντες μύες είχαν αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό από την παρατεταμένη κάμψη του αυχένα, ώστε δεν ήταν πλέον ικανός να σηκώσει το κεφάλι του.
Εντυπωσιακές φωτογραφίες καταγράφουν ένα εξόγκωμα στον αυχένα, το οποίο αποδόθηκε στην υπερέκταση των αυχενικών σπονδύλων λόγω της χρόνιας αφύσικης στάσης.
Σύμφωνα με την ιατρική αναφορά, ο ασθενής αναζήτησε ιατρική βοήθεια μετά από έξι μήνες έντονου αυχενικού πόνου και σταδιακή απώλεια της ικανότητας να ανυψώσει την κεφαλή.
Ανέφερε επίσης δυσκολίες στην κατάποση, γεγονός που τον οδήγησε σε μειωμένη πρόσληψη τροφής και ανησυχητική απώλεια βάρους.
Οι γιατροί επισήμαναν πως, αν και το άτομο ήταν δραστήριο στην παιδική ηλικία, η κατάσταση άλλαξε στην εφηβεία του.
Μετά από σοβαρό εκφοβισμό, ο ασθενής αποσύρθηκε κοινωνικά, διέκοψε τη φοίτησή του και απομονώθηκε στο δωμάτιό του για αρκετά χρόνια.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυτοαπομόνωσης, περνούσε υπερβολικά πολλές ώρες παίζοντας παιχνίδια στο κινητό του, διατηρώντας τον αυχένα σε βαθιά κάμψη για να κοιτάζει την οθόνη.
Αξονικές τομογραφίες αποκάλυψαν παραμόρφωση και αστάθεια στους αυχενικούς σπονδύλους, ενώ παρατηρήθηκε και ανάπτυξη ουλώδους ιστού στον νωτιαίο σωλήνα.
Αρχικά επιχειρήθηκε συντηρητική θεραπεία με αυχενικούς νάρθηκες για σταθεροποίηση και υποστήριξη της κεφαλής, αλλά η θεραπεία διακόπηκε λόγω αναφορών του ασθενούς για μούδιασμα.
Οι γιατροί προχώρησαν τότε σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων: αφαιρέθηκαν τμήματα σπονδύλων και ουλώδης ιστός, ενώ τοποθετήθηκαν μεταλλικά στηρίγματα και βίδες για ευθυγράμμιση και σταθεροποίηση της αυχενικής μοίρας.
Έξι μήνες μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορούσε να συγκρατεί την κεφαλή σε οριζόντια θέση, ενώ σε επανεξέταση ένα χρόνο αργότερα δεν υπήρξαν υποτροπές στην κάμψη του αυχένα ή στη δυσφαγία.
Οι ειδικοί κατέληξαν ότι η πάθηση πιθανόν προκλήθηκε από συνδυασμό: χρόνιας μη εργονομικής στάσης του αυχένα κατά τη χρήση κινητού και υποκείμενης αναπτυξιακής διαταραχής.
Ωστόσο, τόνισαν την ανάγκη αυξημένης ευαισθητοποίησης σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης των smartphones, ιδιαίτερα στους νέους.
Σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό JOS Case Reports (2023), αναφέρεται ότι ο ασθενής και η οικογένειά του συναίνεσαν στη δημοσιοποίηση της περίπτωσης.
Το σύνδρομο κάμψης της αυχενικής μοίρας (γνωστό και ως Dropped Head Syndrome ή floppy head syndrome) χαρακτηρίζεται από σοβαρή μυϊκή αδυναμία των εκτεινόντων μυών του αυχένα.
Αν και συχνά συνδέεται με νευρομυϊκά νοσήματα, όπως η νόσος του κινητικού νευρώνα, μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλες αιτίες, όπως κατάχρηση ουσιών. Χαρακτηριστικά, πρόσφατη περίπτωση στο Ιράν αφορούσε 23χρονο άνδρα που εμφάνισε το σύνδρομο μετά από χρόνια χρήση αμφεταμίνης.
Source link