Θέματα όπως η παραγωγή ποιοτικών ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων, η αναγεννητική γεωργία και πως θα μπορούσε η Κρήτη να μετεξελιχθεί σε κόμβο καινοτομίας απασχόλησαν τη δεύτερη θεματική ενότητα της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Ο Σωτήρης Δ. Μπαμπαγιούρης, Επικεφαλής Sustainable Food Destination Organization μίλησε για την αναγεννητική παραγωγή τροφίμων χωρίς σκάψιμο. «Ακουγόταν παράδοξη στους παραγωγούς ως τεχνική, αλλά πλέον έχουμε πάνω από 500 παραγωγούς στην Κρήτη που το εφαρμόζουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Γιάννης Φυσαράκης, Δρ. Αμπελουργίας Ομότιμος Καθηγητής Αμπελουργίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στις προοπτικές της αμπελοκαλλιέργειας στην Κρήτη. «Ποιότητα και αξία πρέπει να είναι οι λέξεις-κλειδιά αξιοποιώντας τον τεράστιο ποικιλιακό μας πλούτο» επέμεινε.
Η Ολυμπία Αποστόλου, Project Manager στο Δίκτυο Ελληνικών Κονσερβοποιείων Φρούτων (Δ.ΕΛ.ΚΟ.Φ. Α.Ε.), από την πλευρά της περιέγραψε ότι «έχουμε 10 εκατομμύρια αγροτικές εκμεταλλεύσεις και 300.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στη μέση έχουμε εκατοντάδες ομίλους retail και κολοσσούς που κάνουν branding στα προϊόντα που παράγουν οι προηγούμενοι. Η παραγωγή των πολλών περνά μέσα από μια στενή λωρίδα των ελάχιστων που καθορίζουν τι θα καταναλώνουν εκατομμύρια καταναλωτές. Οργανώσεις παραγωγών επειγόντως είναι η απάντηση της ΕΕ και η πρόκληση που μας απευθύνει».
Ο Δρ. Θεόδωρος Μπένος, Ερευνητής του Εργαστηρίου Έρευνας για την Κοινωνικοοικονομική και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα (ReSEES) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο δίκτυο AE4RIA απαρίθμησε ότι « με δεδομένο ότι πάνω από το 70% της αξίας αφορά στη φυτική διατροφή -και κατά πλειοψηφία προέρχεται από την Κρήτη-, και ότι πολλοί ευρωπαίοι στρέφονται στη μεσογειακή διατροφή , καθίσταται σημαντικό να επενδύσουμε στο αφήγημα της αειφορίας».
Ο Δρ. Αλέκος Στεφανάκης, Κτηνίατρος και Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, τόνισε ότι «16% των αιγοπροβάτων της Ελλάδας εκτρέφεται στην Κρήτη. Το 9% της τυροκομίας στην Ελλάδα επίσης παράγεται εδώ». Επιπλέον περιέγραψε πως εκσυγχρονίστηκαν οι υποδομές και έθεσε το ζήτημα των ελληνοποιήσεων.
Ο Δρ. Κώστας Χαρτζουλάκης, Γεωπόνος – Πρώην Διευθυντής Ινστιτούτου Υποτροπικών & Ελαίας( ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) Χανίων αναφέρθηκε στην ελαιοκαλλιέργεια και σημείωσε ότι παρότι ελαιοπαραγωγός χώρα «είμαστε οι μόνοι που καταναλώνουμε περισσότερο απ’ όσο παράγουμε».
«Ήμουν στην Κίνα, ξέρετε ότι καλλιεργεί 50.000 εκτάρια -περίπου όσο η Κρήτη-; Η Κίνα έφτασε να εξάγει 70.000 τόνους πλέον» έφερε ως παράδειγμα για να δείξει πως πληρώνουμε ως χώρα την έλλειψη τεχνογνωσίας.
Ο Σταύρος Γαβαλάς, Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου περιέγραψε ως αποστολή αυτοκτονίας την ανάληψη της Ένωσης Ηρακλείου με πολλά προβλήματα εκείνη την εποχή. «Πρέπει να επενδύσουμε στο μάρκετινγκ των προϊόντων μας. Με ενοχλεί να τρώμε σταφίδα από την Τουρκία και το απάκι μας να παράγεται από κρέας Ολλανδίας» είπε.
Ο Δημήτρης Πλεξουσάκης, Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης- Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής ΙΤΕ και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΙΤΕ μιλώντας για τις προοπτικές της έρευνας και της καινοτομίας τόνισε ότι «για κάθε ευρώ που εισρέει από διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων, επιστρέφουν 5 ευρώ στην ελληνική οικονομία, απαιτείται λοιπόν η σχετική προτεραιοποίηση εκ μέρους τους κράτους». Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία σύντομα «να δούμε το Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης».
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Μανόλης Χνάρης, Βουλευτής Ρεθύμνου- υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι «φιλοδοξούμε στην κατάκτηση ενός ρεαλιστικού προγράμματος που θα απαντά στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας» και έκανε αναλυτική αναφορά στο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ καθώς αποτελεί προτεραιότητα ο πρωτογενής τομέας. «Έχουμε ξαναπιάσει το νήμα της διαχρονικής μας θέσης με τον αγροτικό κόσμο» ανέφερε.
Ο Γρηγόρης Νικολιδάκης, Δήμαρχος Φαιστού έθιξε το ζήτημα της αποκέντρωσης ως συστατικό στοιχείο της περιφερειακής ανάπτυξης. «Δυσκολευόμαστε κάτω από τον Βόρειο Οδικό Άξονα» είπε για να υπογραμμίσει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και πέραν των μεγάλων πόλεων της Κρήτης. «Ο μισός κάμπος της Μεσαράς δεν θα έχει του χρόνου νερό να ποτίσει» χτύπησε καμπανάκι.
Ο Σήφης Βουκάλης, Εκπρόσωπος του Δημάρχου Μυλοποτάμου σημείωσε ότι «πόροι, ανθεκτικότητα και περιβάλλον είναι το τρίπτυχο των προκλήσεων» για την αυτοδιοίκηση.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μίρκα Οικονομοπούλου.
Source link