Με λύσεις- “μπαλώματα” προσπαθεί 7η Υ.ΠΕ. να καλύψει τα κενά, φτάνοντας στο σημείο να επιστρατεύονται μέχρι και γενικοί γιατροί.
Συνεχίζεται και κορυφώνεται η κρίση με την κατάσταση της Παιδοψυχιατρικής στην Κρήτη, καθώς πέντε χρόνια μετά οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας των παιδιών στο νησί φαίνεται να οδηγούνται σε πλήρη διάλυση, καθώς έχουν μείνει μόνο δύο παιδοψυχίατροι στην Κρήτη, ένας στο Ηράκλειο και ο άλλος στο Ρέθυμνο.
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, τα σωματεία του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, καθώς και άλλα σωματεία Υγείας του νησιού προχώρησαν σε ενεργή καταγγελία, υπογράφοντας κοινό ανακοινωθέν με εναρκτήρια πρόταση «συνένοχοι στο έγκλημα ενάντια στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας των παιδιών μας δε θα γίνουμε!», μια εισήγηση που φανερώνει την έκταση του ζητήματος.
Πέντε χρόνια σταδιακής διάσπασης
Το σήμα κινδύνου για τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στις Παιδοψυχιατρικές Κλινικές του νησιού αποτυπώνεται έντονα, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια ακολουθείται μια αρνητική καμπή στο προσωπικό, καθώς από επτά συνολικά παιδοψυχολόγους έχουν απομείνει σε υπηρεσία μόνο οι δύο, παρά τις αυξημένες ανάγκες και τα αιτήματα των οικογενειών.
Όπως σημειώνει το σωματείο, «το έγκλημα αυτό έχει ιστορία: Πέντε χρόνια πριν υπήρχε στο ΕΣΥ ένας παιδοψυχίατρος στα Χανιά, 2 στην αντίστοιχη δομή του Ηρακλείου και 3 στο ΠΑΓΝΗ. Τώρα, 5 χρόνια αργότερα, δεν υπάρχει κανένας παιδοψυχίατρος σε όλο τον νομό Χανίων, υπάρχει μία μοναδική παιδοψυχίατρος για όλη τη δυτική Κρήτη, που βρίσκεται στο Ρέθυμνο, και ένας μόνο παιδοψυχίατρος στο ΠΑΓΝΗ».
Ωστόσο, το ζήτημα εκτείνεται και σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς οι εν λόγω ελλείψεις και τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζονται έρχονται σε κρούση με τις αυξημένες ανάγκες των οικογενειών, και τούτο διότι «στο Ιατροπαιδαγωγικό τα αιτήματα των οικογενειών αυξάνονται συνεχώς, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αναμονή των ραντεβού και την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών, που αναγκάζονται να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα».
►Διαβάστε επίσης: Στον «αέρα» η Παιδοψυχιατρική στην Κρήτη – Ντόμινο αντιδράσεων μετά την αναμονή του ανήλικου ασθενή μέχρι… την επόμενη μέρα (vid)
Όπως υπογραμμίζεται, η κατάσταση είναι τόσο βεβαρημένη, που στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Ρεθύμνου τα νέα αιτήματα προς εξέταση των παιδιών μπορούν να φτάσουν έως και τον 1,5 χρόνο αναμονής.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική για την «πολύπαθη Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ», η οποία «εξυπηρετεί όλη την Κρήτη, το νότιο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ιδρύθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με ημερομηνία λήξης. Οι εργαζόμενοι που τη στελέχωναν άλλαζαν συνεχώς γιατί έληγαν οι συμβάσεις τους, ενώ πλέον, μετά από απανωτές παραιτήσεις, η κλινική έχει μείνει με ένα μόνο παιδοψυχίατρο, ο οποίος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες εφημεριών, νοσηλείας και εξωτερικών περιστατικών».
Η φθίνουσα πορεία με τον τρόπο που αποτυπώνεται από τη διαρκή μείωση του προσωπικού, τις πρόσκαιρες λύσεις μέσω της μεταφοράς γιατρών από την Αθήνα για εφημέρευση στην κλινική ή ακόμα και η επιστράτευση γιατρών άλλων ειδικοτήτων για τη διεκπεραίωση των εφημεριών λειτουργούν ως μέσα μεταβίβασης του προβλήματος σε άλλες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν εξίσου σημαντικά κενά να καλύψουν, με «χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού: στην τελευταία προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών για το ΠΑΓΝΗ δεν προκηρύχθηκε ΟΥΤΕ ΜΙΑ θέση παιδοψυχιάτρου»
Οι πρόσκαιρες λύσεις διαιωνίζουν τα προβλήματα
Αναλυτικότερα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των σωματείων, οι χρόνιες ελλείψεις στο ΠΑΓΝΗ επιχειρούνται να καλυφθούν με “μπαλωματικές λύσεις”, οι οποίες δεν επιλύουν ουσιαστικά τα ζητήματα στελέχωσης, αλλά αποτελούν μια πρόσκαιρη λύση, η οποία διαιωνίζει τα λειτουργικά προβλήματα της κλινικής.
Παρά τις «συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις» των εργαζομένων, η εν λόγω κατάσταση εντείνεται, ενώ δημιουργούνται ταυτόχρονα προβλήματα ασφαλείας, που επηρεάζουν πρωτίστως την Κρήτη κι έπειτα όλο το νότιο Αιγαίο, με τα προβλήματα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ «να τα έχουμε αναδείξει πολλάκις μέσω υπομνημάτων και ανακοινώσεων προς το υπουργείο Υγείας, την 7η Υ.ΠΕ. και, φυσικά, προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις. Έχουμε κρούσει επανειλημμένως τον “κώδωνα” του κινδύνου».
Όπως επεξηγούν, «οι μετακινήσεις γιατρών από την Αθήνα για εφημέρευση στην κλινική ή η επιστράτευση άλλων ειδικοτήτων για να καλύψουν την Παιδοψυχιατρική Κλινική επιδιώκουν να “μπαλώσουν” το κενό και όχι να λύσουν το πρόβλημα, εκθέτοντας σε κίνδυνο τα παιδιά. Μάλιστα, η κάλυψη των εφημεριών από ψυχιάτρους ενηλίκων ή γενικούς γιατρούς, με οδηγία της 7ης Υ.ΠΕ. και της διοίκησης, είναι παράνομη και επικίνδυνη, αφού θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την ψυχική υγεία ανηλίκων και εκθέτει ιατρικό και διοικητικό προσωπικό σε ευθύνες που δεν τους αναλογούν».
Σημειώνεται ότι η φθίνουσα πορεία με τον τρόπο που αποτυπώνεται από τη διαρκή μείωση του προσωπικού, τις πρόσκαιρες λύσεις μέσω της μεταφοράς γιατρών από την Αθήνα για εφημέρευση στην κλινική ή ακόμα και η επιστράτευση γιατρών άλλων ειδικοτήτων για τη διεκπεραίωση των εφημεριών λειτουργούν ως μέσα μεταβίβασης του προβλήματος σε άλλες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν εξίσου σημαντικά κενά να καλύψουν, με «χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού: στην τελευταία προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών για το ΠΑΓΝΗ δεν προκηρύχτηκε ΟΥΤΕ ΜΙΑ θέση παιδοψυχιάτρου!».
Οι διεκδικήσεις
Τα αιτήματα των εργατικών σωματείων
Όπως τονίζεται, η «υποβάθμιση» και οι «πρόχειρες λύσεις» δεν μπορούν να συνεχιστούν, ενώ «η παιδοψυχιατρική περίθαλψη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια, η υγεία των παιδιών μας δεν είναι κόστος!».
Επ’ αυτού σημειώνεται ότι «τα εργατικά σωματεία, οι φορείς του νησιού και η κοινωνία θα υπερασπιστούμε τη λειτουργία της μοναδικής δημόσιας Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, θα παλέψουμε για το δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών μας σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας!».
Κεντρικά ζητήματα αποτελούν:
- Να εξασφαλιστεί η συνέχιση και η ασφαλής λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και όλων των δομών Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων στην Κρήτη.
- Η άμεση ανάπτυξη κρατικών δημόσιων δομών και εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών σε όλο το νησί με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
- Η άμεση πλήρης στελέχωση της κλινικής, των ιατροπαιδαγωγικών κέντρων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
- Η αύξηση οργανικών θέσεων Παιδοψυχιατρικής και άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων με κίνητρα.
- Να σταματήσουν τα “εντέλλεσθε” της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ για υπερεφημέρευση του μοναδικού παιδοψυχιάτρου, όπως και η εφημέρευση άλλων ειδικοτήτων.
- Όχι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Source link