Κόστισε μια περιουσία, λέει η Άσμαα Φαγιέζ, αλλά κατάφερε να αγοράσει μερικά κολοκυθάκια από μια αγορά στη Γάζα. Τα μαγείρεψε με ρύζι και τα πήγε στον τετράχρονο γιο της, που νοσηλεύεται εδώ και μία εβδομάδα. Η σούπα ήταν το μόνο του γεύμα για εκείνη την ημέρα και της ζήτησε κι άλλο.
«Τελείωσε, αγάπη μου», του απάντησε ήρεμα η Φαγιέζ. Ωστόσο, ήταν καλύτερο από τα κονσερβοποιημένα φασόλια και τόνο που φέρνει άλλες μέρες, όπως λέει.
Οι νοσοκομειακοί ασθενείς είναι από τους πιο ευάλωτους, καθώς οι Παλαιστίνιοι σε όλη τη Γάζα αγωνίζονται να τραφούν, με τον ισραηλινό αποκλεισμό τροφίμων και άλλων προμηθειών να διαρκεί πλέον σχεδόν τρεις μήνες.
Καθώς τα νοσοκομεία δεν μπορούν να παρέχουν φαγητό, οι οικογένειες αναγκάζονται να φέρνουν ό,τι μπορούν να βρουν στους αγαπημένους τους.
«Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι τραυματίες, έχουν χάσει βάρος, ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες», δήλωσε στο Associated Press ο γιατρός Χάλεντ Αλσέρ, γενικός χειρουργός στο νοσοκομείο Νάσερ στην πόλη Χαν Γιουνίς.
Είπε ότι λείπουν συμπληρώματα διατροφής για ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας. «Τα χέρια μας είναι δεμένα όταν πρόκειται να κάνουμε την καλύτερη επιλογή για τους ασθενείς. Οι επιλογές είναι περιορισμένες.»
Η πείνα επιδεινώνεται καθώς οι προμήθειες λιγοστεύουν
Ο υποσιτισμός αυξάνεται σε όλη τη Γάζα, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις. Χιλιάδες παιδιά διαγνώστηκαν με οξύ υποσιτισμό τον τελευταίο μήνα, ενώ και οι ενήλικες δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Υπολογίζεται ότι 16.000 έγκυες γυναίκες και λεχώνες αντιμετωπίζουν φέτος οξύ υποσιτισμό.
Από τότε που ξεκίνησε ο αποκλεισμός στις 2 Μαρτίου, οι πηγές τροφίμων εξαντλούνται. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις σταμάτησαν τη διανομή τροφίμων.
Οι φούρνοι έχουν κλείσει. Οι φιλανθρωπικές κουζίνες που μοίραζαν μπολ με μακαρόνια ή φακές παραμένουν η τελευταία σανίδα σωτηρίας για τον περισσότερο πληθυσμό, αλλά και αυτές κλείνουν ταχύτατα λόγω έλλειψης προμηθειών, λέει ο ΟΗΕ.
Οι αγορές είναι άδειες από σχεδόν τα πάντα εκτός από κονσέρβες και λίγα λαχανικά, ενώ οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Η τοπική παραγωγή λαχανικών έχει καταρρεύσει επειδή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταστρέψει το 80% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Γάζας, και μεγάλο μέρος των υπολοίπων βρίσκεται σε ζώνες στρατιωτικού αποκλεισμού.
Ο γιος της Φαγιέζ, Άλι αλ-Ντμπάρι, εισήχθη στο νοσοκομείο Νάσερ με απόφραξη εντέρου, υποφέροντας από έντονες κράμπες και ανικανότητα να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Η Φαγιέζ πιστεύει ότι οφείλεται στη μονοτονία διατροφής με κονσέρβες. Ξόδεψε πολλά για τα κολοκυθάκια, τα οποία τώρα κοστίζουν περίπου 10 δολάρια το κιλό — πριν τον πόλεμο, κάτω από ένα δολάριο.
Οι γιατροί της είπαν ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει λειτουργικό σαρωτή για να διαγνώσει την κατάσταση του παιδιού και να αποφασίσει αν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
Το Ισραήλ δηλώνει ότι επέβαλε τον αποκλεισμό και επανεκκίνησε τη στρατιωτική του εκστρατεία τον Μάρτιο για να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους και να αφοπλιστεί.
Η Χαμάς ξεκίνησε τον πόλεμο με την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, κατά την οποία μαχητές σκότωσαν περίπου 1.200 άτομα, κυρίως πολίτες, και πήραν 251 ομήρους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν απελευθερωθεί με εκεχειρίες ή συμφωνίες. Η ισραηλινή επίθεση έχει σκοτώσει πάνω από 52.000 Παλαιστινίους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο δεν διευκρινίζει πόσοι από τους νεκρούς ήταν πολίτες ή μαχητές.
Ανησυχία για τα ισραηλινά σχέδια ελέγχου της βοήθειας
Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι επαρκής ποσότητα τροφίμων εισήλθε στη Γάζα κατά την δίμηνη εκεχειρία νωρίτερα φέτος. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαφωνούν, χαρακτηρίζοντας τον αποκλεισμό ως «τακτική λιμοκτονίας» και πιθανό έγκλημα πολέμου.
Πλέον το Ισραήλ σχεδιάζει να ελέγχει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, χρησιμοποιώντας ιδιωτικές εταιρείες για τη διανομή.
Ο ΟΗΕ και οργανώσεις αρωγής έχουν απορρίψει την ιδέα, λέγοντας ότι μπορεί να περιορίσει ποιοι μπορούν να δίνουν ή να λαμβάνουν βοήθεια και να αναγκάσει μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων να μετακινηθούν — κάτι που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Οι ασθενείς στα νοσοκομεία και οι οικογένειές τους που πασχίζουν να τους ταΐσουν θα αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες υπό την πρόταση του Ισραήλ. Η μετακίνηση για βοήθεια θα είναι απαγορευτική.
Μια άλλη ασθενής στο νοσοκομείο Νάσερ, η 19χρονη Άσμαα Φαράτζ, είχε τραύμα από θραύσμα στο στήθος της από αεροπορική επιδρομή κοντά στη σκηνή της και μια φιλανθρωπική κουζίνα.
Όταν την επισκέφθηκε δημοσιογράφος του Associated Press, το μόνο φαγητό που είχε ήταν μια μικρή σακούλα με χουρμάδες, ένα μπισκότο με χουρμά και μερικά μπουκάλια νερό. Η αδερφή της της έφερε λίγες πίκλες.
«Οι άνθρωποι κάποτε έφερναν φρούτα ως δώρο στους ασθενείς», είπε η Σάλουα Φαράτζ. «Σήμερα, έχουμε μπουκάλια νερό.»
Είπε πως η αδελφή της χρειάζεται πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά — αλλά τίποτα δεν είναι διαθέσιμο.
Ο Μοχάμεντ αλ-Μπουρς κατάφερε να βρει μερικές κονσέρβες τόνο και φασόλια για τον 30χρονο γιο του, Σόμπχι, που τραυματίστηκε σε αεροπορική επιδρομή πριν τρεις μήνες. Το αριστερό του πόδι ακρωτηριάστηκε και έχει δύο σπασμένους σπονδύλους στον αυχένα.
Ο πατέρας του τού έδινε απαλά κουταλιές φασόλια καθώς εκείνος ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι, με κολάρο στον λαιμό.
«Όλα είναι πανάκριβα», είπε ο Σόμπχι αλ-Μπουρς, σφίγγοντας τα δόντια από τον συνεχή πόνο. Είπε ότι περιορίζει το φαγητό για να γλιτώσει ο πατέρας του χρήματα.
Πιστεύει ότι το σώμα του χρειάζεται κρέας για να επουλωθεί. «Πέρασαν τρεις μήνες, και τίποτα δεν επουλώνεται», είπε.
Source link