Κάνει καλό στην υγεία να «αερίζεσαι» και να μυρίζει άσχημα μετά;

Κάνει καλό στην υγεία να «αερίζεσαι» και να μυρίζει άσχημα μετά;

Τα αέρια του εντερικού σωλήνα είναι κάτι που πρέπει να συμβαίνει, όμως γίνονται θέμα συζήτησης, ειδικά αν τα ακολουθήσει μια άσχημη μυρωδιά.

Ορισμένοι πιστεύουν πως η δυσοσμία κάνει καλό στην υγεία, ενώ άλλοι ότι αρρώστησαν, επειδή «αερίστηκαν» και μύρισε, με την οσμή να μην είναι διόλου ευχάριστη.

Η New York Post έγραψε την εκδοχή που δίνει ο γιατρός Zac Turner σχετικά με τις μυρωδιές που παράγουν τα αέρια του εντερικού σωλήνα και τι σημαίνει αυτό για την υγεία.

Σύμφωνα με τον γιατρό, ο ρυθμός των αερίων και η οσμή εξαρτώνται από τις τροφές που τρώει κάποιος. Ορισμένες τροφές – όπως τα φασόλια, το λάχανο και τα γαλακτοκομικά – παράγουν περισσότερα αέρια και η μυρωδιά αναμένεται να είναι άσχημη.

Αν τα αέρια δεν μυρίζουν, μπορεί να σημαίνει ότι το πεπτικό σύστημα επεξεργάζεται αυτές τις τροφές χωρίς πολλή βακτηριακή ζύμωση, δηλαδή το έντερο κάνει καλά τη δουλειά του. Ωστόσο, αυτό δεν υποδηλώνει κάτι για τη συνολική υγεία, αλλά μόνο για αυτή τη λειτουργία.

Επίσης, αν κάποιος «αερίζεται» συχνά ή και αντιμετωπίζει δυσφορία με την όλη διαδικασία, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στο έντερο, όπως υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου.

Συνεπώς, δεν υπάρχει σωστή απάντηση, καθώς τα αέρια αν μυρίζουν μπορεί να είναι καλό αν προηγουμένως έχουν καταναλωθεί τροφές που οδηγούν σε αυτό, ή να υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα στο έντερο.

Για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα με τα αέρια, ο γιατρός προτείνει:

Κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών, ενυδάτωση και τακτική σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε τροφές όπως η βρώμη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και βοηθούν τα πράγματα να κινηθούν.

Κατανάλωση αρκετού νερού, ειδικά αν η διατροφή περιέχει πολλές φυτικές ίνες.

Η σωματική δραστηριότητα είναι επίσης σημαντική. Η τακτική άσκηση συμβάλλει στην τόνωση της πέψης, οπότε ακόμη και ένας περίπατος μετά τα γεύματα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Εάν το φούσκωμα ή οι πεπτικές ενοχλήσεις αποτελούν πρόβλημα, τα προβιοτικά μπορεί να αξίζουν μια δοκιμή. Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια συμβάλλουν στην ισορροπία του εντέρου και στη βελτίωση της πέψης.

Πηγή: newsbeast.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελληνικός Χάρτης Σπανίων Παθήσεων: Μια πλατφόρμα – ορόσημο για την Ελλάδα

Καφές στην εγκυμοσύνη: Νέα μελέτη για το αν επηρεάζεται το έμβρυο

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο

Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.


Source link