Η τωρινή ηγεσία της Αστυνομίας στην Κρήτη είναι η πρώτη που έδειξε αποφασισμένη να αλλάξει τα δεδομένα με τη σωρεία αδικημάτων με φόντο την αδεσποτία στην Κίσσαμο
Η έκβαση της υπόθεσης με τη σύλληψη 15 μελών της ίδιας οικογένειας σε χωριό της ορεινής Κισσάμου, για σωρεία αδικημάτων με φόντο την αδεσποτία, προκαλεί εύλογο προβληματισμό. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η ηγεσία της Αστυνομίας στα Χανιά αντιμετώπιζε τις περιοχές στις οποίες οργίαζε το φαινόμενο ως άβατο και άρα οι γνωστοί-άγνωστοι λυμαίνονταν ξένες περιουσίες χωρίς κανείς να τολμά να τους ακουμπήσει.
Όταν τα θύματα πάνω στην απόγνωσή τους οργανώθηκαν, μη έχοντας πλέον κάτι να χάσουν αφού πολλοί είχαν ήδη χάσει τις περιουσίες τους και τον ύπνο τους και άρχισαν να ανοίγουν τα στόματα, επήλθε σταδιακά το πρώτο ταρακούνημα στις Αρχές. Η ίδια η κοινωνία κραύγαζε πια πως είναι ώρα να επιβληθεί η τάξη και η ανομία να παταχθεί.
Η τωρινή ηγεσία της Αστυνομίας στην Κρήτη είναι η πρώτη που έδειξε αποφασισμένη να αλλάξει τα δεδομένα. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις στην περιοχή γίνονταν πια στοχευμένα και προειδοποιητικά, σε μια προσπάθεια να αντιληφθούν οι θύτες πως νόμος υπάρχει και πως δε θα είναι εσαεί υπεράνω αυτού.
Αυτοί που απειλούσαν, εκβίαζαν αθώους κατοίκους της υπαίθρου, καταπατούσαν τη γη τους και προκαλούσαν φθορές, αφήνοντας τα αιγοπρόβατά τους να βόσκουν σε κάθε σπιθαμή ιδιοκτησιών που δεν τους ανήκαν, αλλά και όσοι προκαλούσαν σωματικές βλάβες σε πολίτες ανυποψίαστους, είχαν πια να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη. Τα “χτυπήματα” της Αστυνομίας ήταν επαναλαμβανόμενα, μιας και οι ίδιοι φερόμενοι δράστες συνέχιζαν τη γνωστή τακτική τους ακόμη και μέσα από τη φυλακή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δρούσαν για λογαριασμό τους άλλα μέλη της οικογένειάς τους.
Κάπως έτσι στήθηκε και η τελευταία αστυνομική επιχείρηση, με μικρές κοινωνίες της ενδοχώρας να ανακουφίζονται προς στιγμήν. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφερόταν σε εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης. Οι μέρες που ακολούθησαν έκαναν την υπόθεση να θυμίζει… μπαλόνι που ξεφούσκωσε. Και οι 15 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους. Η δικηγόρος τους έσπευσε να δηλώσει πως είναι άδικο γι’ αυτούς να συλλαμβάνονται κάθε τρίμηνο και κάλεσε τους καταγγέλλοντες σε διάλογο για να βρουν μια λύση, για δε την Αστυνομία, είπε ούτε λίγο ούτε πολύ πως έχει χάσει το μέτρο.
Σήμερα η κ. Μαρία αναρωτιέται αν τελικά πρέπει να παραδώσει τα πατρογονικά της στους καταπατητές και να ψάξει άλλο τόπο για να ζήσει τα στερνά της.
Source link