Αβραάμ Ζεληλίδης στην ΚΡΗΤΗ TV για την κρίσιμη κατάσταση στις Βούτες: «Επείγουσα ανάγκη η αποστράγγιση των νερών» (vid)

Αβραάμ Ζεληλίδης στην ΚΡΗΤΗ TV για την κρίσιμη κατάσταση στις Βούτες: «Επείγουσα ανάγκη η αποστράγγιση των νερών» (vid)

Ο καθηγητής Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδης μιλά στην ΚΡΗΤΗ TV για την κρίσιμη κατάσταση στις Βούτες Ηρακλείου, επισημαίνοντας την επείγουσα ανάγκη αποστράγγισης των νερών από τα πηγάδια και τον υδροφόρο ορίζοντα. Προειδοποιεί ότι οι αργές αντιδράσεις μπορεί να επιδεινώσουν το φαινόμενο και τονίζει ότι τα πληγέντα σπίτια ενδέχεται να μην είναι ασφαλή. Καλεί σε άμεσες ενέργειες, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές κατολισθήσεις

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων μίλησε μέσω Skype ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, αναφερόμενος στο φαινόμενο των ρηγματώσεων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις Βούτες Ηρακλείου, με την κατάσταση να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική για τους κατοίκους, καθώς η καθημερινότητά τους έχει ήδη επηρεαστεί άμεσα.

Ο κ. Ζεληλίδης ήταν σαφής και κατηγορηματικός«Αφήστε τις μελέτες για αργότερα και αποστραγγίστε πηγάδια και υδροφόρο ορίζοντα στις Βούτες ακόμη κι απόψε, γιατί αλλιώς θα διογκώσετε το πρόβλημα. Τι δεν καταλαβαίνετε; Το επείγον δεν είναι οι μελέτες και οι επιτροπές, αλλά να αποστραγγιστεί το τμήμα που έχει πληγεί από τα νερά», δήλωσε μεταξύ άλλων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.
Παράλληλα σημείωσε ότι οι κάτοικοι, τα σπίτια των οποίων έχουν ήδη υποστεί ζημιές, καλό θα ήταν να απομακρυνθούν άμεσα.

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου και παρουσιάστριας του δελτίου, Κατερίνας Σαλαπάτα, σχετικά με το τι τον ανησυχεί περισσότερο και ποιο είναι το κακό σενάριο, ο κ. Ζεληλίδης υπογράμμισε:
«Με ανησυχούν οι αργές αντιδράσεις».

«Είδα κάποια βίντεο που δείχνουν την ύπαρξη πηγαδιών στην περιοχή. Ένα πηγάδι δημιουργείται όταν υπάρχει νερό πάνω από το αδιαπέραστο πέτρωμα. Ας τοποθετήσουν αντλίες σε όσα πηγάδια υπάρχουν για να αδειάσουν τον υδροφόρο ορίζοντα και μετά να προχωρήσουν στα υπόλοιπα βήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

►Διαβάστε επίσης: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα οι Βούτες – Σοβαρές ρηγματώσεις και καθιζήσεις προκαλούν ανησυχία (έγγραφο)

Σε νέα ερώτηση σχετικά με το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης, ο κ. Ζεληλίδης απάντησε: «Αυτά που άκουσα χρειάζονται αρκετές, ίσως και πολλές ημέρες. Δηλαδή να κάνεις μια γεωλογική επισκόπηση περπατώντας – όχι με drone ή δορυφορικά μέσα. Θέλει μία ημέρα για απλή καταγραφή, όμως όλα τα υπόλοιπα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Επειδή το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, πρέπει να δράσουμε άμεσα», τόνισε.
Πρόσθεσε μάλιστα: «Πρέπει να αντλήσουμε τα νερά από τα υπόγεια και τα πηγάδια. Άκουσα ότι κάποια πηγάδια έχουν σπάσει ή καταστραφεί η μόνωσή τους, κάτι που είναι και καλό και κακό. Βάζουμε αντλία, αδειάζουμε τα νερά και μετά εξετάζουμε λεπτομερώς την κατάσταση».

►Διαβάστε επίσης: Βούτες: «Κρίσιμες οι επόμενες 4 ημέρες» – Προειδοποίηση Ζεληλίδη για το εξελίξιμο και επικίνδυνο φαινόμενο (vid)

Ο καθηγητής διευκρίνισε επίσης ότι τα σπίτια που έχουν πληγεί δεν θα θεωρούνται πλήρως ασφαλή, ακόμη κι αν αποκατασταθεί το πρόβλημα των νερών.

Εγώ δεν θα έμπαινα μέσα σε ένα από τα σπίτια που έχουν πληγεί

Όπως εξήγησε, για οκτώ ημέρες, ένας σπασμένος αγωγός κατακλύζει την περιοχή, γεμίζοντας πηγάδια και υπόγεια, και με το υπερκορεσμένο έδαφος να μην μπορεί να απορροφήσει άλλο νερό, οι ποσότητες ανέβηκαν έως και τους δρόμους. «Μια ολίσθηση μπορεί αρχικά να φαίνεται αργή, αλλά στη συνέχεια να αποκτήσει ξαφνική επιτάχυνση. Μπορεί να φύγει μαζικά χωρίς κανείς να το καταλάβει», προειδοποίησε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα έμπαινε σε τέτοιο σπίτι.

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν κινδυνεύει ολόκληρη η περιοχή, αλλά ένα στενό τμήμα 150 έως 200 μέτρων που βρίσκεται στο επίκεντρο της γεωδυναμικής δραστηριότητας.

Δείτε το βίντεο: 

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης 29/4 και η δεύτερη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που συστήθηκε με πρόταση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών του γεωδυναμικού φαινομένου των Βουτών.

Κατά την συνεδρίαση, τη δεύτερη μέσα στην ίδια ημέρα, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία και του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα μια δέσμη προτεινόμενων ενεργειών, ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με τα μέλη της Ομάδας Εργασίας και αποφασίστηκε μεταξύ άλλων:

  1. Η συγκέντρωση των υφιστάμενων γεωλογικών, σεισμολογικών, υδρολογικών, υδρογεωλογικών, γεωτεχνικών μελετών που έχουν εκπονηθεί στην περιοχή.

  2. Η συγκέντρωση πληροφοριών για τις υποδομές (υπόγεια δίκτυα, δεξαμενές αποθήκευσης νερού κ.α.).

  3. Η λεπτομερής αποτύπωση της γεωμορφολογίας της περιοχής με σύγχρονες μεθόδους.

  4. Η λεπτομερής γεωλογική χαρτογράφηση στην περιοχή.

  5. Η υδρογεωλογική αναγνώριση και χαρτογράφηση στον οικιστικό χώρο των σημείων ύδατος.

  6. Η χαρτογράφηση των παρατηρούμενων ρηγματώσεων και η ανάλυσή τους.

  7. Οι δειγματοληπτικές γεωτρήσεις.

  8. Η εκτέλεση κλισιομετρήσεων.

  9. Η εκτέλεση γεωφυσικών διασκοπήσεων.

  10. Η εγκατάσταση οργάνων παρακολούθησης σε επιλεγμένα σημεία.

  11. Η αξιολόγηση και ανάλυση των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν.

  12. Η ανάλυση των συνθηκών ευστάθειας πρανών.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ομάδα Εργασίας συμμετέχουν ως συντονιστές ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη, καθώς και οι Καθηγητές Κώστας Λουπασάκης και Απόστολος Αλεξόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Μανόλης Χαιρέτης, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΗ Μανόλης Κοσμαδάκης, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Βουτών Μπάμπης Αλογδιανάκης, οι Γεωλόγοι Τάκης Σοφίου και Ηρακλής Μπουλακάκης και τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Μανόλης Μανουσάκης και Γιώργος Πολυχρονάκης..


Source link