Έχετε δει τα ρομπότ, έχετε χρησιμοποιήσει σίγουρα και το chat gpt, ακόμη και αν κάποιοι από εσάς σίγουρα δε θέλετε να το παραδεχτείτε, τα έχετε δει όμως να “τρέχουν”. Μέσα σε όλη αυτή την ατελείωτη κινδυνολογία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις θεωρίες συνωμoσίας, η Κίνα έρχεται να “ταράξει τα νερά”. Στον τελευταίο ημιμαραθώνιο του Πεκίνου για πρώτη φορά στην ιστορία, άνθρωποι ανταγωνίστηκαν με ρομπότ. Για να είμαστε βέβαια ακριβείς, οι μαραθωνοδρόμοι ανταγωνίστηκαν διάφορα ανθρωποειδή ρομπότ και την ομάδα ανθρώπων που χρειάστηκε το καθένα για να τρέξει στον αγώνα.
Τα 21 ρομπότ και οι ομάδες που επέβλεπαν καθένα από αυτά έτρεξαν πλάι στους χιλιάδες αθλητές που πήραν μέρος στον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου. Τα ρομπότ δεν ήταν όλα τα ίδια, άλλα δεν έφταναν το 1 μέτρο στο ύψος, ενώ άλλα ξεπερνούσαν το 1,80.
Μία από τις εταιρείες που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία καυχήθηκε πως το ρομπότ της ήταν τόσο «ανθρώπινο», που μπορούσε ακόμη και να «κλείσει το μάτι» στους διαιτητές της διοργάνωσης. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει τον αγώνα για να το δουν οι διοργανωτές. Το ίδιο μεγάλο πρόβλημα είχαν και πολλά από τα άλλα ρομπότ, τα οποία δεν άντεξαν ούτε λίγα μέτρα να φτάσουν μακριά από την αφετηρία. Μάλιστα, και το μοντέλο Tiangong Ultra, του Κέντρου Καινοτομίας στην Ανθρωπομορφική Ρομποτική του Πεκίνου, το οποίο βγήκε πρώτο από τα υπόλοιπα ρομπότ, έκανε τον διπλάσιο χρόνο από τον άνθρωπο νικητή του αγώνα. Έκανε 2 ώρες και 40 λεπτά να τελειώσει τον αγώνα, πράγμα που είναι αξιοθαύμαστο, αν δε χρειαζόταν μία ομάδα ανθρώπων να το καθοδηγούν και να του αλλάξουν τρεις φορές τις μπαταρίες του.
Μολονότι η ηθική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ένα επίμαχο και πλέον επίκαιρο θέμα, όσο εξαιρετική κι αν είναι η πρόοδος των ρομπότ στην εποχή μας, φαίνεται πως έχουμε αρκετό “δρόμο” ακόμα μέχρι να φτάσουμε στα δυστοπικά σενάρια του “Εξολοθρευτή” (“Terminator”).
Source link