Aρχαιοκαπηλία στην Κρήτη: Η μάζωξη ανήμερα του Αγ.Γεωργίου, το χρυσό…

Aρχαιοκαπηλία στην Κρήτη: Η μάζωξη ανήμερα του Αγ.Γεωργίου, το χρυσό…

Στον Εισαγγελέα Ηρακλείου οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι έξι συλληφθέντες -πέντε Κρητικοί και ένας από τη Χαλκίδα- για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που αποκαλύφθηκε μετά από μεγάλη επιχείρηση στελεχών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, με την συνδρομή αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης (Τμήμα Οργανωμένου, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ κλπ).

Όλοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Απριλίου.

Όπως έγραψε το Cretalive μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και διευθυντικό στέλεχος Δημόσιας Υπηρεσίας πρόκειται για πολύ γνωστό Ηρακλειώτηo ρόλος του οποίου σύμφωνα με την Αστυνομία φέρεται να ήταν κομβικός, ενώ τα αρχαία ευρήματα, εντοπίστηκαν σε σπίτι στο χωριό Ατσιπάδες Μονοφατσίου.

Aρχαιοκαπηλία στην Κρήτη: Η μάζωξη ανήμερα του Αγ.Γεωργίου, το χρυσό στεφάνι και ο

Οι Αστυνομικές Αρχές, το ελληνικό FBI, αλλά και ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος φέρεται να συνέδραμε στις έρευνες σε επίπεδο πληροφοριών, κάνουν λόγο για μεγάλης αξίας αρχαία αντικείμενα, σε κάθε περίπτωση αναμένεται το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης ως προς την αρχαιολογική τους αξία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την προσοχή των Άρχων και των ειδικών έχουν τραβήξει 2-3 κυκλαδικά ειδώλια, τα οποία θεωρούνται σπάνια.

Σύμφωνα με το Cretalive οι κατηγορούμενοι είχαν ραντεβού σε μάζωξη στη 1 το μεσημέρι της 23ης Απριλίου σε σπίτι στους Ατσιπάδες Ηρακλείου. Οι κατηγορούμενοι, άπαντες, δεν μαζεύτηκαν για να γιορτάσουν τον Άγιο Γεώργιο αλλά, κατά την ΕΛ.ΑΣ, συγκεντρώθηκαν για να… δειγματίσουν σε υποψήφια αγοραστή (την οποία παρίστανε αστυνομικός) τα 46 αρχαία αντικείμενα, τα οποία σκόπευαν, όπως αναφέρεται, να βγάλουν στο “σφυρί” για 600.000 ευρώ!

arxaiokapiloi

Κατά την Αστυνομία, αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση φέρεται να είχε το διευθυντικό στέλεχος δημόσιας υπηρεσίας στο Ηράκλειο. Τον κατονομάζουν οι συγκατηγορούμενοι του, οι οποίοι προανακριτικά τουλάχιστον φέρεται να ισχυρίστηκαν ότι ενεργούσαν υπό τις οδηγίες του. Ο 58χρονος ωστόσο αρνείται κάθε ανάμιξη.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο 58χρονος, στην οικία του οποίου δεν βρέθηκε κάτι επιλήψιμο, φέρεται να επέδειξε μέσω κινητού στην υποψήφια αγοραστή ένα χρυσό στεφάνι, σε περίπτωση που την ενδιέφερε η πώλησή του.

Ωστόσο στην περίπτωση αυτή το τίμημα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο καθώς και η αξία του ήταν μεγαλύτερη. Ο 58χρονος προανακριτικά υποστήριξε ότι την επίμαχη φωτογραφία του την είχε στείλει ένας κρητικός που διαμένει στη Ρόδο και μάλιστα κινήθηκαν σχετικές διαδικασίες προκειμένου να γίνει έρευνα στην οικία του. Το μόνο που εντοπίστηκε ωστόσο ήταν ένα περίστροφο και ως εκ τούτου δεν υπήρξε συσχέτιση με την κύρια δικογραφία του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων.

Να σημειωθεί ότι την υποτιθέμενη υποψήφια αγοραστή παρέλαβε από την πόλη του Ηρακλείου, στις 11.30 το πρωί της 23ης Απριλίου, ο 54χρονος από την Χαλκίδα, την μετέφερε στην Αγία Βαρβάρα όπου συναντήθηκαν με τον 50χρονο από το Ρέθυμνο. Στην συνέχεια οι τρεις μετέβησαν στους Ατσιπάδες όπου συναντήθηκαν πια όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι: ο 58χρονος δημόσιος υπάλληλος και τρεις ακόμα κρητικοί, 48, 56 και 40 ετών.

Οι ρόλοι

Σύμφωνα με την αστυνομία ο αρχηγός φέρεται να διεύθυνε τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία λειτουργούσαν υπό τις οδηγίες του,
Μέλος φέρεται να έχει τον ρόλο του πωλητή και του παρέχοντος τον χώρο φύλαξης των αρχαιοτήτων υπό τις οδηγίες του αρχηγού,
Αλλο μέλος φέρεται να λειτουργούσε ως μεσάζων αναζητώντας υποψήφιους αγοραστές, τους οποίους εν συνεχεία έφερνε σε επαφή με τον αρχηγό,
Ακόμη ένας φέρεται ότι είχε αναλάβει – υπό τις οδηγίες του αρχηγού – τη μεταφορά των αρχαιοτήτων προς τα σημεία συνάντησης με τους υποψήφιους αγοραστές και
δύο από την εγκληματική ομάδα φέρονται να έχουν τον ρόλο του πωλητή από κοινού.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ

Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν διώξεις μεταξύ άλλων για: συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ένταξης ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από δράστη που τελεί τις πράξεις κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια, παράνομη μεταβίβαση μνημείου που δεν έχει δηλωθεί νόμιμα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ

Πώς στήθηκε η μεγάλη επιχείρηση

Όλα ξεκίνησαν όταν έφτασαν πληροφορίες στους αστυνομικούς κατά τις οποίες, τουλάχιστον τρία άτομα, είχαν στην κατοχή τους αρχαιότητες και σκόπευαν να τις πουλήσουν άμεσα. Επίσης, κατά πληροφορίες, αναφερόταν πως ένα μέλος της οργάνωσης των αρχαιοκάπηλων, γνωστός ως “Λάμπρος” αναζητούσε αγοραστές.

Αμεσα στήθηκε μεγάλη επιχείρηση από τους αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων μέσω ενός “μυστικού” αστυνομικού που προσέγγισε τους αρχαιοκάπηλους, ως μεσάζοντας ενδιαφερόμενου αγοραστή.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

“Από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθησαν χθες, Τετάρτη 23 Απριλίου 2025, σε περιοχή της Κρήτης, συνολικά -6- άτομα, τα οποία κατηγορούνται για την εμπλοκή τους σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση-, εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νομοθεσιών για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, την υποχρέωση δήλωσης των ανιχνευτών μετάλλων ή άλλων οργάνων διασκόπησης, καθώς και για τα όπλα και ναρκωτικά.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, ενώ από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, προέκυψε ότι οι ανωτέρω -έχοντας διαρκή δράση- κατείχαν αρχαιότητες και παράλληλα δραστηριοποιούνταν στην αναζήτηση αγοραστών, με σκοπό την μεταπώλησή τους.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε και ο ρόλος κάθε μέλους της οργάνωσης και συγκεκριμένα:

μέλος της οργάνωσης διεύθυνε τα υπόλοιπα μέλη, τα οποία λειτουργούσαν υπό τις οδηγίες του,
ορισμένα μέλη είχαν –κατά περίπτωση- το ρόλο του πωλητή και του παρέχοντος τον χώρο φύλαξης των αρχαιοτήτων,
έτερο μέλος λειτουργούσε ως μεσάζων αναζητώντας υποψήφιους αγοραστές, ενώ
το έκτο μέλος είχε αναλάβει τη μεταφορά των αρχαιοτήτων προς τα σημεία συνάντησης με τους υποψήφιους αγοραστές.
Η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, στο πλαίσιο ειδικής συγκεκαλυμμένης επιχειρησιακής δράσης, όπου οι ανωτέρω προσπάθησαν να πουλήσουν σε προγραμματισμένη συνάντηση, τουλάχιστον -46- αρχαιότητες.

Σε σωματικές έρευνες, καθώς και έρευνες σε οικίες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-15- λυχνάρια,
-17- διάφορα ειδώλια και τμήματα αυτών,
-3- διάφορα αγγεία και τμήματα αυτών,
πιθάρι, μεταλλικός διπλός πέλεκυς και μεταλλικό κοχλιάριο (κουταλάκι),
εικόνα Παναγίας Βρεφοκρατούσας,
-5- διάφορα λίθινα και αποτμήματα αυτών,
μαρμάρινη παιδική κεφαλή,
-3- οχήματα ως μέσα μεταφοράς προς πώληση αρχαιοτήτων,
-1- πιστόλι με γεμιστήρα και -1- μη λειτουργικό περίστροφο,
-17- φυσίγγια και -95- αβολίδωτα φυσίγγια,
συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη μεικτού βάρους -14- γραμμάριων,
ανιχνευτής μετάλλων νερού, -3- μηχανήματα- συσκευές και -3- δίσκοι μηχανήματος ανίχνευσης μετάλλων,
-2- ζεύγη βέργες ραβδοσκοπίας και -1- σύστημα ραβδοσκοπίας,
-6- κινητά τηλέφωνα, -2- καταγραφικά, μηχάνημα σκάνερ και
-3.030- ευρώ.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ρόδου, σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία και σε βάρος ατόμου, καθώς στην οικία του βρέθηκε και κατασχέθηκε περίστροφο.

Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, εξέτασε τις αρχαιότητες που κατασχέθηκαν, για την πλειοψηφία των οποίων, γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή”.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr


Source link