Η συζήτηση για το θέμα τη Μ. Τετάρτη ήταν η “σπίθα” που έβαλε τη “φωτιά”
Σφοδρή αντίδραση έρχεται “εκ των έσω” του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ηράκλειο μετά από την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Εκπρόσωπος των εργαζομένων ενημέρωσε τη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr πως τη Μεγάλη Τετάρτη, μέσα στην εν λόγω συζήτηση, “άναψαν τα αίματα” καθώς άνοιξε το θέμα του τραγικού κυκλοφοριακού προβλήματος που υπάρχει έξω από τον χώρο του νοσοκομείου.
Το πολυσυζητημένο αυτό ζήτημα έχει κλονίσει τις ζωές των ασθενών και ασφαλώς του προσωπικού, το οποίο, εκτός από τις μύριες άλλες ελλείψεις εντός του νοσοκομείου, έρχεται αντιμέτωπο και με την έλλειψη σταθερών θέσεων στάθμευσης για να φτάνει στη δουλειά του, πράγμα που είναι μόνο η αρχή στην τεράστια λίστα των προβλημάτων.
Όπως δήλωσε η κ. Νάνσυ Τζαβάρα, που εκπροσώπησε τους εργαζόμενους στην εν λόγω συνάντηση, το πρόβλημα είναι βαθύ στο Δ.Σ. του ΠΑΓΝΗ, τόσο πολύ που το προσωπικό νιώθει ότι “χάνει τη φωνή” του μέσα στην αίθουσα της σύσκεψης. Συγκεκριμένα παραθέτει: «Για ακόμα μια φορά η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ έκανε προσπάθεια στο Δ.Σ. να επικρατήσει “σιγή ιχθύος” από την εκπρόσωπο των εργαζομένων για την ενημέρωση των συναδέλφων και των Ηρακλειωτών για θέματα που συζητιούνται και τους αφορούν».
Με τα λεγόμενά της μας εξιστορεί και την αντίδραση των διοικητικών. Αναφέρει πως η εκπρόσωπος «απειλήθηκε να περάσει από Πειθαρχικό Συμβούλιο, για να μην ενημερώσει τους συναδέλφους της» και προσθέτει πως υπήρξε στο παρελθόν «αντίστοιχη στάση επίθεσης και στον πρόεδρο του σωματείου, σε συναδέλφους που μιλούν για τα προβλήματα του νοσοκομείου, αλλά και η προσπάθεια παρεμπόδισης της παγκρήτιας σύσκεψης», όταν, όπως είπε χαρακτηριστικά, “κλειδώθηκε” το αμφιθέατρο στο οποίο θα λάμβανε χώρα.
Η εσωτερική διχόνοια
Η “σπίθα” που έφερε αυτήν την αντίδραση ήταν, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, το κυκλοφοριακό θέμα γύρω από το νοσοκομείο, το οποίο όλο και εντείνεται. Η θέση της εκπροσώπου των εργαζομένων είναι να παρθούν μέτρα που να συμπεριλαμβάνουν και τη δωρεάν στάθμευση των ασθενών. Άλλωστε, όπως είπε, «ο ρόλος του εκπροσώπου που σέβεται εκείνους που τον έστειλαν στο Δ.Σ. είναι να υπερασπίζεται τα δικαιώματα ασθενών και εργαζομένων και όχι να στέκεται απέναντί τους, όπως κάνει η πλειοψηφία της διοίκησης, εναρμονισμένη με τη διοίκηση της Υ.ΠΕ. και του υπουργείου. Αυτή ήταν η βασική μας θέση για τον εκπρόσωπο που εμείς θέλουμε».
Το πολυσυζητημένο αυτό ζήτημα έχει κλονίσει τις ζωές των ασθενών και ασφαλώς του προσωπικού, το οποίο, εκτός από τις μύριες άλλες ελλείψεις εντός του νοσοκομείου, έρχεται αντιμέτωπο και με την έλλειψη σταθερών θέσεων στάθμευσης για να φτάνει στη δουλειά του
Κλείνοντας, δήλωσε πως αυτές «οι προσπάθειες τρομοκράτησης», όπως τις χαρακτήρισε και η ίδια, δε θα αφήσει να επηρεάσουν το έργο του σωματείου: «Όσο κι αν γίνεται προσπάθεια τρομοκράτησης, εμείς θα βρισκόμαστε σταθερά και αταλάντευτα στην υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού και των εργαζομένων για ένα δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλο τον λαό ενάντια στην πολιτική των εργασιακών σχέσεων- “λάστιχο”, στην είσοδο εργολάβων, στα απογευματινά χειρουργεία, στις επί πληρωμή παροχές Υγείας του λαού».
Καταληκτικά επισήμανε: «Σήμερα σύγχρονο, αναγκαίο, ρεαλιστικό είναι να παλεύεις ώστε η Υγεία να είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα. Το νοσοκομείο να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μην αποτελεί επιχείρηση. Και αυτοί είναι οι δύο κόσμοι σήμερα που συγκρούονται κι εμείς έχουμε επιλεγεί για ποιον κόσμο θα παλέψουμε».
Παιδοψυχιατρική Κλινική: Συζήτηση για άλλο ένα πάγιο πρόβλημα του νοσοκομείου
Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων έχει προγραμματίσει ήδη μία συνεδρίαση για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του νοσοκομείου γι’ αυτήν την περίοδο. Καθώς η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ πασχίζει να λειτουργήσει, οι εργαζόμενοι του σωματείου θα φέρουν το θέμα ξανά στο προσκήνιο, με μία συνεδρίαση για την Ψυχική Υγεία των παιδιών και των εφήβων.
«Η ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που απαιτεί άμεση προσοχή και δράση», αναφέρει η ανακοίνωσή τους, που καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους γονέων και διδασκόντων, καθώς και επιστημονικούς φορείς να “επέμβουν” και να πάρουν μέρος στη συζήτηση για την «οργάνωση ενός κοινού αγώνα», όπως το τοποθετούν, για το μέλλον της Ψυχικής Υγείας των παιδιών και εφήβων του νησιού.
Τη Δευτέρα 28 Απριλίου και ώρα 6:30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου θα γίνει η εφ’ όλης της ύλης σύσκεψη, με σκοπό να αναλύσει τις προκλήσεις και τις προοπτικές που αφορούν την ψυχική υγεία των νέων στην Κρήτη.
Ολόκληρη η δήλωση της Νάνσυς Τζαβάρα
«Η προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων δεν θα περάσει – θα υπερασπιστούμε, μέσα και κυρίως έξω, τα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών», τόνισε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΠΑΓΝΗ για τη συνεδρίασή του Δ.Σ.
Και συνεχίζει: «Για ακόμα μια φορά η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ έκανε προσπάθεια στο ΔΣ να επικρατήσει σιγή ιχθύος από την εκπρόσωπο των εργαζομένων για την ενημέρωση των συναδέλφων, και των Ηρακλειωτών για θέματα που συζητιούνται και τους αφορούν.
Αφορμή στάθηκε η συζήτηση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει έξω από το χώρο του νοσοκομείου και η θέση του εκπροσώπου των εργαζομένων να παρθούν μέτρα που να συμπεριλαμβάνουν και τη δωρεάν στάθμευση των ασθενών. Προφανώς και η ανάδειξη της εισόδου του εργολάβου στην καθαριότητα το προηγούμενο διάστημα πυροδότησε τη συγκεκριμένη στάση της διοίκησης.
Η απειλή της συναδέλφου με πειθαρχικό ώστε να μην ενημερώνει τους συναδέλφους και το λαό δεν μας εκπλήσσει. Αντίστοιχη στάση επίθεσης υπήρξε και στον πρόεδρο του σωματείου πολλές φορές, σε συναδέλφους που μιλούν για τα προβλήματα του νοσοκομείου όπως στην ειδικευόμενη ψυχίατρο στην περίοδο του Covid αλλά και η προσπάθεια παρεμπόδισης της παγκρήτιας σύσκεψης κλειδώνοντας το αμφιθέατρο που θα γίνονταν.
Όσο τα μέτρα της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας θα επιχειρεί να εφαρμόζονται τόσο θα εντείνεται η προσπάθεια να πνίγει οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής. Όσο θα μεγαλώνει η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και των ασθενών όσο θα προχωρά η υλοποίηση της εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων τόσο θα μεγαλώνει και η προσπάθεια εξάλειψη της αντίστασης σε αυτό το ζοφερό μέλλον.
Ο ρόλος του εκπροσώπου που σέβεται εκείνους που τον έστειλαν στο ΔΣ είναι να υπερασπίζεται τα δικαιώματα ασθενών και εργαζομένων και όχι να στέκεται απέναντι τους όπως κάνει η πλειοψηφία της διοίκησης εναρμονισμένη με τη διοίκηση της ΥΠΕ και του υπουργείου. Αυτή ήταν η βασική μας θέση για το τι εκπρόσωπο εμείς θέλουμε. Όχι ένα ακόμα μέλος που θα βάζει πλάτη να υλοποιείται η πολιτική τους υπουργείου, αλλά να την αποκαλύπτει και να βρίσκεται απέναντι της. Όσο και αν γίνεται προσπάθεια, τρομοκράτησης εμείς θα βρισκόμαστε σταθερά και αταλάντευτα στην υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού και των εργαζομένων για ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλο το λαό ενάντια στην πολιτική των εργασιακών σχέσεων λάστιχο, στην είσοδο εργολάβων, στα απογευματινά χειρουργεία, στις επί πληρωμή παροχές υγεία του λαού.
Σήμερα σύγχρονο αναγκαίο ρεαλιστικό είναι να παλεύεις ώστε η υγεία να είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα. Το νοσοκομείο να χρηματοδοτείται το από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μην αποτελεί επιχείρηση. Και αυτοί είναι οι δυο κόσμοι σήμερα που συγκρούονται και εμείς έχουμε επιλεγεί για ποιον κόσμο θα παλέψουμε».
Source link