Οι Αλαουίτες της Συρίας εξακολουθούν να δέχονται επιθέσεις εκδίκησης έναν μήνα μετά τη βίαιη αντεπίθεση εναντίον τους

Οι Αλαουίτες της Συρίας εξακολουθούν να δέχονται επιθέσεις εκδίκησης έναν μήνα μετά τη βίαιη αντεπίθεση εναντίον τους

Έναν μήνα μετά από ένα κύμα επιθέσεων εκδίκησης που άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς Αλαουίτες πολίτες, τα μέλη της συριακής θρησκευτικής μειονότητας συνεχίζουν να ζουν με τον φόβο, καθώς δεκάδες έχουν σκοτωθεί σε μικρότερες επιθέσεις από την αρχή του Απριλίου.

Η μουσουλμανική αυτή μειονότητα θεωρείτο προνομιούχα υπό την εξουσία της αλαουιτικής οικογένειας Άσαντ. Όμως, από τότε που η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ κατέρρευσε στα τέλη του περασμένου έτους, τα μέλη της μειονότητας φοβούνται αντίποινα από τη σουνιτική πλειοψηφία της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση υποσχέθηκε την προστασία των μειονοτήτων, όμως όταν μια ομάδα φιλο-Άσαντ μαχητών επιτέθηκε σε δυνάμεις ασφαλείας κοντά στη Λατάκεια τον περασμένο μήνα, αυτό προκάλεσε μια βίαιη αντεπίθεση, που είχε καταστροφικές συνέπειες για τον κατά πλειοψηφία Αλαουίτικο πληθυσμό των παραθαλάσσιων περιοχών.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα τη Βρετανία, εκτιμά ότι περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν τον Μάρτιο. Παρότι δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία από την κυβέρνηση, και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δίνουν παρόμοιους αριθμούς. Πρόκειται για το χειρότερο ξέσπασμα βίας από την εξέγερση της ισλαμιστικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham, η οποία ανέτρεψε τον Άσαντ τον Δεκέμβριο.

Οι πολιτοφυλακές στοχεύουν τους Αλαουίτες

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγράφουν εκτεταμένες πράξεις εκδίκησης, καθώς σουνίτες μαχητές στοχοποιούν αδιακρίτως Αλαουίτες — ασχέτως αν είχαν συμμετοχή στο παλιό καθεστώς ή όχι.

«Αρκετοί μου είπαν ότι όταν οι πολιτοφύλακες μπήκαν στα σπίτια τους, ρωτούσαν αν ήταν Αλαουίτες ή Σουνίτες και τους κατηγορούσαν για ό,τι υπέφεραν επί Άσαντ», είπε η Νταϊάνα Σεμάν, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίαςγια τη Συρία, που διερεύνησε δεκάδες δολοφονίες σε Μπάνιας και μίλησε με αυτόπτες μάρτυρες και επιζώντες.

Παρότι δεν υπήρξε ξανά βία σε τόσο μεγάλη κλίμακα, οι Αλαουίτες συνεχίζουν να αναφέρουν περιστατικά παρενόχλησης, εκβιασμών και επιθέσεων.

Ένας Αλαουίτης κάτοικος της Λατάκειας δήλωσε πως συνεχίζονται συστηματικά οι στοχευμένες επιθέσεις, ενώ τόνισε πως οι πραγματικοί υποστηρικτές του καθεστώτος είχαν φύγει προ πολλού.

«Όλοι όσοι ήταν κοντά στο παλιό καθεστώς έχουν φύγει εδώ και καιρό», δήλωσε στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, φοβούμενος για τη ζωή του.

Ανέφερε πως ένας 20χρονος εργάτης εργοστασίου – μοναδικός στυλοβάτης της οικογένειάς του – πυροβολήθηκε σε σημείο ελέγχου, παρότι δεν είχε υπηρετήσει στον στρατό του Άσαντ.

ΣΥΡΙΑ
Aλαουίτες περνούν με τις οικογένειες τους τα σύνορα της Συρίας με το βόρειο Λίβανο μέσα από ποτάμια.

«Περνούσε κάθε μέρα από το μπλόκο με τη μηχανή του. Χαιρετούσε μάλιστα τους φρουρούς», είπε.

Οι επιθέσεις επεκτείνονται στην ακτή

Οι επιθέσεις επεκτάθηκαν από τη Λατάκεια στην επαρχία Ταρτούς, και αργότερα έφτασαν και στην πόλη Χομς στο εσωτερικό.

Ο Ραμί Αμπντουραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, δήλωσε ότι από τη γιορτή του Eid al-Fitr (30 Μαρτίου) έχουν καταγραφεί 42 νεκροί από σεχταριστικά εγκλήματα.

«Οι δολοφονίες δεν σταμάτησαν, απλώς πλέον είναι μεμονωμένες», δήλωσε.

Ο ακτιβιστής Μοχάμεντ Σάλεχ από τη Χομς, που είχε περάσει 17 χρόνια φυλακισμένος υπό τα καθεστώτα Άσαντ πατέρα και υιού, δήλωσε ότι μεταξύ των θυμάτων υπήρχαν και Αλαουίτες που είχαν αντιταχθεί στον Άσαντ.

«Δεκαοχτώ άνθρωποι που γνώριζα προσωπικά και είχαν στο παρελθόν συλληφθεί από τις δυνάμεις του Άσαντ, δολοφονήθηκαν τον περασμένο μήνα», είπε.

Ο Σάλεχ φοβάται πως η Συρία μεταβαίνει από μια δικτατορία σε μια άλλη.

ΣΥΡΙΑ
Διαμαρτυρία Αλαουιτών στη Δαμασκό. Φωτογραφία ΑΡ

«Χρειαζόμαστε εθνικό στρατό και υπηρεσίες ασφαλείας που να υπηρετούν όλους και όχι μόνο μια θρησκευτική ομάδα. Δεν μπορεί να υπάρξει κράτος για όλους αν οι δυνάμεις ασφαλείας ανήκουν μόνο σε μία σέκτα.»

Μαζικές δολοφονίες και εικόνες σοκ

Ένα λύκειο στην πόλη Μπάνιας ανάρτησε στο Facebook λίστα με σχεδόν 80 εκπαιδευτικούς, μαθητές και συγγενείς που σκοτώθηκαν τον τελευταίο μήνα.

Ένα σοκαριστικό βίντεο στα social media δείχνει τα πτώματα δύο νεαρών ανδρών με τη μητέρα τους να στέκεται δίπλα τους, ενώ αυτός που τραβά το βίντεο την επιπλήττει, λέγοντας πως «οι γιοι σου άξιζαν να πεθάνουν επειδή ήταν Αλαουίτες».

Δεκάδες χιλιάδες Αλαουίτες καταφεύγουν στον Λίβανο

Αλαουίτες και άλλοι Σύροι από τις παραθαλάσσιες περιοχές περνούν στον Λίβανο μέσω παράνομων περασμάτων, πολλοί κουβαλώντας βρέφη, εξαντλημένους ηλικιωμένους και εγκύους, καθώς διασχίζουν το ποτάμι που χωρίζει τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περίπου 30.000 Αλαουίτες Σύριοι έχουν περάσει στον Λίβανο τον τελευταίο μήνα και είναι διασκορπισμένοι σε περίπου 30 πόλεις και χωριά στον βόρειο Λίβανο. Αν και η βοήθεια είναι ελάχιστη, πολλοί δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς για να επιστρέψουν.

ΣΥΡΙΑ
Διαμαρτυρία Αλαουιτών στην πόλη Χμέιμ. Φωτογραφία ΑΡ

Δοκιμάζονται οι υποσχέσεις της μεταβατικής κυβέρνησης

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις αποτελούν μεγάλη απογοήτευση για τους Σύριους που έλπιζαν ότι η ανατροπή Άσαντ θα σηματοδοτούσε το τέλος της θρησκευτικής και εθνοτικής βίας μετά από πάνω από μια δεκαετία πολέμου και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα κράτος χωρίς αποκλεισμούς και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι εγκλημάτων, ενώ ο μεταβατικός Πρόεδρος Αχμάντ αλ-Σάραα υποσχέθηκε ότι οι δράστες των επιθέσεων θα λογοδοτήσουν.

ΣΥΡΙΑ
Με μωρά παιδιά στα χέρια διαφεύγουν από τη Συρία στο Λίβανο οι Αλαουίτες. Φωτογραφία ΑΡ

Μερικές συλλήψεις έχουν αναφερθεί και η επιτροπή διερεύνησης δηλώνει ότι συνεχίζει το έργο της στις παραθαλάσσιες επαρχίες — χωρίς όμως ακόμη να έχει δημοσιεύσει τα πορίσματά της.

«Αυτό που θα γίνει τώρα είναι κρίσιμο γιατί θα καθορίσει αν θα υπάρξει δικαιοσύνη. Δεν μιλάμε πια μόνο για τα εγκλήματα του παρελθόντος — μιλάμε για τα εγκλήματα που διαπράττονται τώρα», δήλωσε η Νταϊάνα Σεμάν της Διεθνούς Αμνηστίας.


Source link