Ο ναός τους στο Παγκαλοχώρι που είναι και ο μοναδικός στην Κρήτη, αποτελεί σημείο συνάντησης, καθώς κάθε μέρα προσφέρεται γεύμα και δείπνο
Εντυπωσιακός ήταν προχθές στο Ρέθυμνο, ο εορτασμός των Ινδών Σιχ που ζουν στο νησί και γιόρτασαν μια μεγάλη θρησκευτική τους γιορτή, με αναφορά στην γέννηση της θρησκείας τους. Στις εκδηλώσεις που είχαν χρώμα και άρωμα Ινδίας, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ενώ η μεγάλη θρησκευτική γιορτή ξεκίνησε από το ναό του στο Παγκαλοχώρι Ρεθύμνου , που ζει μια από τις πιο δυναμικές κοινότητες Σιχ στο νησί και συνυπάρχει αρμονικά με τους κρητικούς, για πολλά χρόνια.
Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές τους, με αναφορά στην γέννηση της θρησκείας τους, τίμησαν χθες οι Ινδοί Σιχ που ζουν στην Κρήτη και με επίκεντρο το Παγκαλοχώρι του Ρεθύμνου που βρίσκεται ο ναός τους,τίμησαν το Θεό τους.
Χρώματα και αρώματα Ινδίας, προσευχές και φορεσιές, αλλιώτικες, σε έναν τόπο που το πολυπολιτισμικό στοιχείο είναι ο κανόνας, και η συνύπαρξη των λαών μια καθημερινότητα.
Στις εκδηλώσεις που κατέληξαν στο δημοτικό σχολείο Εσταυρωμένου, Ινδοί που ζουν στην Κρήτη και όχι μόνο μοιράστηκαν μια ακόμη μεγάλη γιορτή, όπου το παρών έδωσαν αντιπροσωπείες και από την Ινδία.
Στο ναό τους όμως κάθε Κυριακή πραγματοποιούν κανονικά τις τελετές τους, καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό να κρατούν ζωντανά στοιχεία και παραδόσεις τους τόπου και της θρησκείας τους.
Η μεγάλη γιορτή περιλάμβανε πομπή και ύμνους των Σιχ, με μικρούς και μεγάλους σε μια εντυπωσιακή ένωση να αποδίδουν τιμές στην Ιερά Γραφή τους. Ακολούθησε λιτανεία με τη συνοδεία μουσικής όπου άνδρες και γυναίκες, μικρά και μεγαλύτερα παιδιά είχαν ο καθένας τους ένα ξεχωριστό ρόλο φορώντας τις παραδοσιακές τους φορεσιές.
Οι Ινδοί στο Ρέθυμνο είναι από τις μεγαλύτερες κοινότητες μεταναστών που ζουν χρόνια στην περιοχή και συνυπάρχουν αρμονικά. Ο ναός τους στο Παγκαλοχώρι που είναι και ο μοναδικός στην Κρήτη, αποτελεί σημείο συνάντησης, καθώς κάθε μέρα προσφέρεται γεύμα και δείπνο.
Και ενώ στην καθημερινότητά τους όπως τόνισαν, έχουν σε σημαντικό βαθμό καταφέρει να ενσωματωθούν στην κοινωνία, εντούτοις δεν ξεχνούν ότι ένα από τα βασικότερα προβλήματά τους είναι για τα αγόρια που έχουν ελληνική υπηκοότητα και που για να καταταγούν στο στρατό πρέπει να κουρευτούν. Κάτι που απαγορεύεται από τη θρησκεία τους και που δυστυχώς όπως είπαν, τους οδηγεί εκτός αυτής.
Source link