Τα πιο ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα

Τα πιο ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα

Το Πάσχα στην Ελλάδα γιορτάζεται με πολλά και ξεχωριστά έθιμα. Έθιμα των οποίων οι ρίζες εντοπίζονται αιώνες πριν, έθιμα που αντικατοπτρίζουν την πλούσια ιστορία της χώρα μας και έθιμα που μας φέρνουν πιο κοντά, μας ενώνουν, με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ελάτε ανακαλύψουμε τα πιο κατανυκτικά Πασχαλινά έθιμα που παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο.

Λεωνίδιο – Αερόστατα

Το Λεωνίδιο ζει μοναδικά τις μέρες του Πάσχα, με έθιμα που συνδυάζουν κατάνυξη, παράδοση και θέαμα. Οι γυναίκες μαζεύουν λουλούδια για να στολίσουν τους Επιταφίους της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ τα κορίτσια φτιάχνουν φαναράκια από πορτοκάλια και νεράντζια, φωτίζοντας τα σοκάκια της πόλης.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, με το που ακούγεται το πρώτο «Χριστός Ανέστη» πάνω από 500 πολύχρωμα αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό και τον κατακλύζουν. Πρόκειται για ένα μοναδικό, φαντασμαγορικό αναστάσιμο έθιμο, που δεν γίνεται να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. 

Το κάψιμο του Ιούδα και τα βεγγαλικά συμπληρώνουν τη γιορτή, που κορυφώνεται με το “Χριστός Ανέστη”, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ελπίδας και αναγέννησης. Η πρωτεύουσα της Τσακωνίας αποτελεί έναν προορισμό που πρέπει να επισκεφτεί κανείς έστω και μία φορά στη ζωή του τις ημέρες του Πάσχα.

Ύδρα – Θαλασσινή Περιφορά

Οι επισκέπτες του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, μπορούν να βιώσουν αλλά και να συμμετέχουν σε πολλά και διαφορετικά θρησκευτικά έθιμα. Από τα πιο γραφικά είναι σίγουρα η περιφορά του Επιταφίου, μέσα στη θάλασσα, που γίνεται με μεγάλη Κατάνυξη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στα Καμίνια.

Εκεί μπαίνουν οι βαστάζοι μέχρι τα γόνατα και ακουμπάνε τα πόδια του Επιταφίου στο νερό, για να ευλογηθούν και να καθαγιαστούν τα νερά. Στη συνέχεια γίνεται δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν, για ήσυχα ταξίδια και καλό γυρισμό. 

Το έθιμο χρονολογείται από το 1923. Τότε, οι σφουγγαράδες της περιοχής αναχωρούσαν με τα καΐκια τους μετά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και συνήθιζαν να επιστρέφουν την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Την Ανάσταση το γραφικό λιμάνι της Ύδρας φωτίζεται από τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα, όσο τα φωταγωγημένα πλοία ρίχνουν φωτοβολίδες και ανοίγουν τις σειρήνες τους.

Πάτμος – Ιερός Νιπτήρας

Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα στην Πάτμο είναι ένα θρησκευτικό έθιμο και πρόκειται για την αναπαράσταση της πράξης του Ιησού πριν το Μυστικό Δείπνο. Ο Χριστός πήρε μια λεκάνη νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του. Η αναπαράσταση λαμβάνει χώρα το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, στην πλατεία Ξάνθου, μπροστά στο Δημαρχείο.

Τους 12 Αποστόλους υποδύονται μοναχοί ή κληρικοί, το ρόλο του Χριστού, ο ηγούμενος της Μονής Θεολόγου, ενώ το ρόλο του Ευαγγελιστή ένας κληρικός. Η αναπαράσταση γίνεται μέσα σε αυστηρά μοναστηριακό κλίμα με τον Απόστολο Πέτρο και τον Ιούδα ως «πρωταγωνιστές» μέχρι την ώρα που ο ηγούμενος θα ραντίσει συμβολικά τα πόδια των μοναχών με νερό. Έπειτα η πομπή επιστρέφει στο μοναστήρι.

Κέρκυρα – Μπότηδες

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι ίσως το διασημότερο Πάσχα της Ελλάδας. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινά με το έθιμο του τεχνητού σεισμού, ενώ μερικές ώρες αργότερα γίνεται η Πρώτη Ανάσταση με τη ρίψη των “μπότηδων”. Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό -τους μπότηδες- από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους.

Το ξακουστό έθιμο “Μπότηδες” στη Σπιανάδα και το Λιστόν είναι ένας συνδυασμός Ενετικών Παραδόσεων και Ορθόδοξων εθίμων. Οι Ενετοί συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά (την μεγαλύτερη γιορτή των καθολικών), να ρίχνουν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, προκειμένου να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Οι Κερκυραίοι οικειοποιήθηκαν το έθιμο αυτό και το ενέταξαν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα. Στις μέρες μας, τα παλιά αντικείμενα αντικαταστάθηκαν από πήλινες  στάμνες (μπότηδες) γεμάτες νερό.

Μια διαφορετική ερμηνεία δίνει στο έθιμο ειδωλολατρική προέλευση. Δεδομένου ότι το Πάσχα βρίσκεται στην αρχή της νέας βλαστικής περιόδου, οι τρυφεροί καρποί συλλέγονται σε νέα δοχεία, ενώ τα παλιά ρίχνονται. Μετά το σπάσιμο των κανατιών, οι φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας χαρούμενα εμβατήρια.

Πάρος – Αναβίωση των Παθών του Κυρίου

Η Μεγάλη Παρασκευή στο νησί είναι συνυφασμένη με το χωριό Πρόδρομος και την αχνιστή, φρεσκομαγειρεμένη ρεβυθάδα που σερβίρεται στον εν λόγω τόπο. Στα κοντινά χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα αλλά και στα πιο μακρινά Λεύκες και Άσπρο Χωριό, λαμβάνει χώρα η αναβίωση των Παθών του Κυρίου σε ατμόσφαιρα ευδαιμονίας.

Η Ανάσταση του Λαζάρου, η Είσοδος στα Ιεροσόλυμα, η Μετάνοια της Μαγδαληνής, ο Μυστικός Δείπνος, η Ανάβαση στον Γολγοθά και η Σταύρωση είναι μερικές από τις σκηνές που ζωντανεύουν από τη νεολαία του νησιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάσχα! Τα πιο παράξενα έθιμα από όλο τον κόσμο!

Πάσχα: Τα έθιμα στα Δωδεκάνησα

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο

Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.


Source link