Στο Χριστιανισμό το βάψιμο των αυγών γίνεται πάντα τη Μεγάλη Πέμπτη και για αυτό το λόγο πολλοί την ονομάζουν Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη. Τη Μεγάλη Πέμπτη ψάλλεται και στις εκκλησίες ο Μυστικός Δείπνος, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Χριστός προσέφερε άρτο και οίνο στους μαθητές του, συμβολίζοντας το σώμα και το αίμα Του.
Το κόκκινο χρώμα των αυγών παραπέμπει στο αίμα του Χριστού που χύθηκε στον Σταυρό, ενώ το αυγό, ως σύμβολο ζωής και αναγέννησης, θυμίζει τον κενό τάφο της Ανάστασης. Λέγεται, μάλιστα, ότι όταν οι γυναίκες διαπίστωσαν ότι ο Χριστός είχε αναστηθεί, η Μαρία Μαγδαληνή προσπάθησε να πείσει έναν Ρωμαίο στρατιώτη που δεν πειθόταν για την Ανάσταση του Κυρίου, λέγοντας: “Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα αυτά τα αβγά; Και πράγματι έγιναν!».
Ο συμβολισμός του αυγού στο Χριστιανισμό φέρει και μία επιπλέον σημασία, αφού θυμίζει στους πιστούς τον τάφο από τον οποίο εξήλθε ο Χριστός κατά την Ανάστασή Του. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας συνηθίζουν, μάλιστα, να φυλάνε το πρώτο κόκκινο αυγό του σπιτιού δίπλα στο εικονοστάσι για να εξορκίσουν το κακό. Ακόμη, το κόκκινο χρώμα θεωρείται σύμβολο χαράς και αντίδοτο κατά του κακού.
Γιατί τσουγκρίζουμε αυγά το Πάσχα;
Οι “αυγομαχίες” είναι άμεσα συνυφασμένες με τον εορτασμό του Πάσχα και την επανένωση της οικογένειας γύρω από το τραπέζι της Λαμπρής. Το τσούγκρισμα των αυγών με την ανταλλαγή ευχών “Χριστός Ανέστη” και “Αληθώς ο Κύριος” συμβολίζοντας τη νίκη της ζωής επί του θανάτου και την έξοδο του Χριστού από τον τάφο.
Το αυγό ως προσφορά σε Αρχαίους Πολιτισμούς
Το αυγό, όμως, είχε συμβολική σημασία και σε προχριστιανικούς πολιτισμούς. Στην Κίνα, την Περσία, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, διακοσμημένα αυγά προσφέρονταν την άνοιξη ως σύμβολο γονιμότητας και ανανέωσης. Στην αρχαία Ελλάδα, οι Ορφικοί το θεωρούσαν πηγή της δημιουργίας του κόσμου. Στην Κίνα, ο κρόκος συμβόλιζε τον ουρανό και το ασπράδι τη γη – ένωση που γέννησε το πρώτο πλάσμα, ενώ για τους Βουδιστές, το σπάσιμο του κελύφους αντιπροσωπεύει τη διάλυση της άγνοιας και την πνευματική αφύπνιση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεγάλη Πέμπτη: Τα τέσσερα γεγονότα που οδηγούν στο Θείο Πάθος
Μεγάλη Πέμπτη, η Σταύρωση του Ιησού – Τι συμβολίζουν τα δώδεκα Ευαγγέλια
Ακολουθήστε το ekriti.gr στο
Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.
Source link