Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε την Τρίτη ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ στο Ομάν, για τις πρώτες διαπραγματεύσεις υπό τη διοίκηση Τραμπ με στόχο την ανακοπή της ταχείας προόδου του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, την ώρα που η ένταση στη Μέση Ανατολή παραμένει υψηλή.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση του Ιράν από την Αλγερία, ο Αμπάς Αραγκτσί δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα είναι έμμεσες, πιθανότατα με διαμεσολαβητές από το Ομάν να μεταφέρουν τα μηνύματα μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας τη διαπραγμάτευση τη Δευτέρα, τις περιέγραψε ως άμεσες συνομιλίες.
Τα προηγούμενα χρόνια έμμεσων συνομιλιών υπό τη διοίκηση Μπάιντεν δεν οδήγησαν σε επιτυχία, καθώς η Τεχεράνη σήμερα εμπλουτίζει ουράνιο σε καθαρότητα 60% — ένα τεχνικό βήμα μακριά από επίπεδα κατάλληλα για πυρηνικά όπλα. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ έχουν απειλήσει το Ιράν με στρατιωτικά πλήγματα για το πρόγραμμα αυτό, ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν όλο και περισσότερο πως ίσως επιδιώξουν την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.
«Κύριος στόχος μας στις συνομιλίες είναι φυσικά η αποκατάσταση των δικαιωμάτων του λαού και η άρση των κυρώσεων, και αν η άλλη πλευρά έχει πραγματική πρόθεση, αυτό είναι εφικτό — και δεν έχει σημασία αν η μέθοδος είναι άμεση ή έμμεση», δήλωσε ο Αραγκτσί.
«Προς το παρόν, προτιμάμε την έμμεση μέθοδο. Δεν σκοπεύουμε να τη μετατρέψουμε σε άμεση.»
Οι δηλώσεις του Αραγκτσί αφήνουν περιθώριο για μελλοντικές άμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Τέτοιες συνομιλίες δεν είναι γνωστό να έχουν πραγματοποιηθεί από την εποχή του Ομπάμα.
Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από τις ΗΠΑ ότι ο Γουίτκοφ θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας.
Η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε αργότερα άρθρο γνώμης του Αραγκτσί, στο οποίο ανέφερε ότι:
«Το Ιράν είναι έτοιμο να εμπλακεί με σοβαρότητα και με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία.»
«Η επιλογή έμμεσων διαπραγματεύσεων δεν είναι τακτική ή ιδεολογική στάση, αλλά στρατηγική απόφαση βασισμένη στην εμπειρία.
Για να προχωρήσουμε, πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική επιλογή, πόσο μάλλον στρατιωτική λύση.»
Η επιστολή Τραμπ πυροδότησε τις συνομιλίες
Οι συνομιλίες το Σάββατο έρχονται μετά την επιστολή του Τραμπ στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, με την οποία προσπαθεί να εκκινήσει άμεσες συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον. Ο Χαμενεΐ είχε επικρίνει έντονα τον Τραμπ τον Φεβρουάριο, προειδοποιώντας ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνησή του «δεν είναι έξυπνες, σοφές ή έντιμες».
Την ίδια ώρα, ο Τραμπ συνεχίζει εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών κατά των Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν και αποτελούν το τελευταίο μέλος του “Άξονα Αντίστασης” της Τεχεράνης που μπορεί να επιτίθεται τακτικά στο Ισραήλ, μετά την αποδυνάμωση άλλων οργανώσεων στη Γάζα.
Υπήρξε έντονη οργή του ιρανικού καθεστώτος κατά του Τραμπ, κυρίως λόγω της απόφασης του να διατάξει δολοφονική επίθεση με drone που σκότωσε τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί το 2020 στη Βαγδάτη. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ότι ο Τραμπ δεχόταν απειλές για δολοφονία από το Ιράν ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.
Ωστόσο, το Ιράν φαίνεται να επιλέγει διαφορετική πορεία τώρα. Η συντηρητική εφημερίδα Kayhan δημοσίευσε άρθρο με τίτλο:
«Ο Τραμπ θα πεθάνει από πολλές σφαίρες στο κενό του κεφάλι ως εκδίκηση για το αίμα του μάρτυρα Σουλεϊμανί.»
Την επόμενη ημέρα, η Εποπτική Επιτροπή Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης του Ιράν επέβαλε επίπληξη στην εφημερίδα, η οποία αργότερα χαρακτήρισε το άρθρο σατιρικό.
Αντιδράσεις από Ισραήλ και Ρωσία
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε βίντεο επαναλαμβάνοντας ότι η μόνη αποδεκτή συμφωνία με το Ιράν είναι εκείνη που έγινε με τον Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης, όπου εκείνος παρέδωσε το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πρόγραμμά του είναι ειρηνικό και δηλωμένο στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
«Συμφωνούμε ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Νετανιάχου, καθισμένος δίπλα στον Τραμπ κατά την ανακοίνωση των συνομιλιών.
«Αυτό μπορεί να γίνει με συμφωνία — αλλά μόνο αν πρόκειται για το μοντέλο της Λιβύης: μπαίνεις, καταστρέφεις τις εγκαταστάσεις, αποσυναρμολογείς τον εξοπλισμό, υπό αμερικανική εποπτεία και εκτέλεση.»
Πρόσθεσε: «Αν δεν γίνει έτσι, τότε το μόνο που θα κάνουν είναι να καθυστερούν τις συνομιλίες και η επόμενη επιλογή είναι η στρατιωτική λύση. Όλοι το καταλαβαίνουν αυτό. Το συζητήσαμε εκτενώς.»
Στο μεταξύ, όταν ρωτήθηκε για την αναφορά Τραμπ σε άμεσες συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα τις καλωσορίζει, προσθέτοντας: «Υποστηρίζουμε την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος του Ιράν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.»
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους:
«Γνωρίζουμε ότι προγραμματίζονται επαφές, τόσο άμεσες όσο και έμμεσες, στο Ομάν, και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις χαιρετίσουμε, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από το Ιράν.»
Η δήλωσή του έρχεται καθώς ο Τραμπ προσπαθεί να διαπραγματευτεί ξεχωριστή συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, συνομιλίες που επίσης έχουν λάβει χώρα στη Μέση Ανατολή, στη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη συνάντηση τεχνικού επιπέδου στη Μόσχα, με εκπροσώπους από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Source link