Τα λίγα και καλά γεγονότα που κάνουν πιο “φωτεινή” – εάν αυτό είναι εφικτό – την πραγματικότητα
Μπορεί να άλλαξε η ώρα, να πήγαν τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, όμως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο κόσμος βαίνει αργά και σταθερά πίσω, σαν το “Εμπρός πίσω” του Χάρη Ρώμα από τις καλές εποχές της ελληνικής τηλεόρασης. Μέσα σε αυτήν την καταχνιά και τη μιζέρια, είναι εύκολο κανείς να χαθεί, να μη χαίρεται και το χειρότερο, να παύσει να ελπίζει για μία καλύτερη μέρα.
Ας προλογίσουμε λέγοντας πως αυτή δεν είναι μία από τις συνηθισμένες ανασκοπήσεις, γεμάτη ψέματα, υπερβολές και άδειες ελπίδες.
Τα παρακάτω είναι γεγονότα, είναι τα λίγα και καλά που πέρασαν από τα μάτια μας, το λίγο φως μέσα στο σκοτάδι, όσο ήταν δυνατό δηλαδή, να γίνει πιο “φωτεινή” η πραγματικότητα.
Η βοήθεια έφτασε στη Μιανμάρ
Μετά από τον καταστροφικό σεισμό που άφησε τον πλανήτη άφωνο, η Μιανμάρ προσπαθεί να ανακάμψει. Έως και 10.000 υπολογίζονται πως είναι οι νεκροί από τα κτήρια που έπεσαν στη χώρα και στη γειτονική Ταϊλάνδη, που επίσης πλήγηκε από τον Εγκέλαδο. Παρότι η κατάσταση δεν έχει καταφέρει ακόμη να επιλυθεί, με πολλούς ανθρώπους να αγνοούνται, οι μεγάλες χώρες της Ασίας έχουν κινητοποιηθεί από χθες για να προσφέρουν όσο πιο γρήγορα μπορούν τη βοήθεια που χρειάζονται οι άνθρωποι της Μανταλάι, καθώς δεν έχουν ακόμη κοπάσει οι μετασεισμοί. Η Κίνα, η Ινδία, η Ταϊλάνδη, ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν στείλει ομάδες για άμεση παροχή βοήθειας και προμήθειες για τις πληγείσες περιοχές, μαζί με βοήθεια και προσωπικό από τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία, καθώς τα νοσοκομεία της κεντρικής και βορειοδυτικής Μιανμάρ δεν μπορούν να αντέξουν το πλήθος ανθρώπων που τραυματίστηκαν από τους σεισμούς.
Βοήθεια από την Ινδία
Ο ινδικός στρατός θα βοηθήσει να στηθεί ένα υπαίθριο νοσοκομείο στη Μανταλάι, και δύο πολεμικά πλοία που μεταφέρουν εφόδια κατευθύνονται στην εμπορική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Γιανγκούν, όπως δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ. Μαζί με τις ομάδες των χωρών που προαναφέρθηκαν, στη Μιανμάρ έχουν καταφτάσει από το Σάββατο κλιμάκια του ΟΗΕ και ειδική ομάδα, η οποία θα προσπαθήσει να διαφυλάξει τα παιδιά της χώρας από παραπάνω απώλειες. Παράλληλα, οι Ομοσπονδίες του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου έχουν αρχίσει μία διεθνούς εμβέλειας πρωτοβουλία για 100 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να τα προσφέρουν στα θύματα του σεισμού.
Κάθε απώλεια για τον άνθρωπο είναι απώλεια για την οικονομία
Ανήμερα της Ιντ, της μεγαλύτερης γιορτής του μουσουλμανικού κόσμου, της ημέρας που ολοκληρώνεται το Ραμαζάνι, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν μία σειρά από επιθέσεις στη Γάζα, σκοτώνοντας 22 άτομα, μαζί με τρία μικρά κορίτσια μετά από αεροπορική επιδρομή, μέσα στο καταφύγιο Al Mawasi της Ράφα. Σε έναν κόσμο που βιώνει αυτά τα έκτροπα, υπάρχουν ακόμη εκείνοι που πιστεύουν ότι «όταν επενδύουμε στη βιωσιμότητα, θυσιάζουμε την αγορά». Αυτό το δόγμα δεν έχει παρατηρηθεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς, όπως φαίνεται, ούτε οι άνθρωποι, μα ούτε και ο πλανήτης που αργοπεθαίνει δεν είναι αρκετά για να πείσουν τον όχλο. Ανεξαρτήτως αξιακών πεποιθήσεων, πλέον υπάρχει μία εμπεριστατωμένη απάντηση για τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής, που γράφει ρητά πως «η επένδυση στον άνθρωπο και το περιβάλλον δε σταματά, ούτε επηρεάζει τους μηχανισμούς της οικονομίας».
Από τον… ΟΟΣΑ
Γι’ αυτήν την απάντηση έχουμε να ευχαριστήσουμε τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), για την πρόσφατη έκθεσή του πάνω στο θέμα της βιωσιμότητας. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι σωστές “πράσινες” πολιτικές μπορούν να φέρουν ακόμη πιο δυνατή οικονομική εξέλιξη από την πεπατημένη οδό της αχαλίνωτης βιομηχανικής ανάπτυξης. Πιο βιώσιμες πολιτικές μπορούν να προστατεύσουν τις κρατικές οικονομίες από σημαντικές “πτώσεις” στην αγορά και υπολογίζονται, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, να αυξήσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ ακόμη τρεις μονάδες μέχρι το 2050. Όταν λέμε βέβαια “πράσινες” πολιτικές, εννοούμε εξ ολοκλήρου βιώσιμες, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τους ανθρώπους: Αν γίνουν σοβαρές επενδύσεις στην “αειφόρο” ανάπτυξη και “καθαρή” ενέργεια, αυτό θα φέρει νέα οφέλη για την υγεία των πολιτών, αφού θα μείωνε σημαντικά τη μόλυνση του εδάφους και των υδάτων, ενώ θα βελτίωνε την ποιότητα της βασικότερής μας ανάγκης, του αέρα.
Και κατά της φτώχιας
Και αν δεν έχετε πειστεί ακόμη για τον αντίκτυπο που φέρνει αυτή η ρύπανση στις ζωές μας, η έρευνα παραθέτει πως μόνο το 2019 το “μονοπώλιο” των ορυκτών καυσίμων συνέβαλλε σε 4,2 εκατ. πρόωρους θανάτους. Παράλληλα, τέτοιες πολιτικές θα συνεισφέρουν στο τρομερό πρόβλημα της φτώχιας. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 “η πράσινη μετάβαση” θα έχει καταφέρει να “τραβήξει” 175 εκατομμύρια ανθρώπους από το όριο της φτώχιας.
Το αμερικανικό “brain drain”
Πάνω στο θέμα εκείνων που αρνούνται κατηγορηματικά την αλλαγή (κλιματική και μη), η ένδοξη Αμερική έχει ήδη αρχίσει να “νιώθει” τις συνέπειες των ασφυκτικών πολιτικών της. Εκτός από τα τρομακτικά υψηλά ποσοστά ανθρώπων που μπαίνουν στα δεσμά της φτώχιας, το “νεο-κατεστραμμένο” υπουργείο Παιδείας και η φοβερή απώλεια πόρων στα λαμπρά τους πανεπιστήμια έχουν φέρει τις ΗΠΑ σε μία θέση που δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε: τα “βαριά” επιστημονικά μυαλά φεύγουν από τα αμερικανικά πανεπιστήμια, καταδιωγμένα από τον “πόλεμο” απέναντι στη woke κουλτούρα, που έχει αυτοανακηρύξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Χιλιάδες στην Ευρώπη
Μέσα στην ανοιχτή αγκάλη της Ε.Ε. αναμένεται να έρθουν χιλιάδες ερευνητές, σύμφωνα με το “The Economist”, καθώς η Γηραιά Ήπειρος “τρέχει” να προλάβει το “κύμα” από τις ΗΠΑ και για πρώτη φορά ανά τους αιώνες να εκμεταλλευτεί εκείνη τη ροή επιστημόνων, μία ροή που ανέκαθεν ήταν στραμμένη προς τη “γη της Ελευθερίας”.
Source link