Το Ιράν απορρίπτει τις άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ως απάντηση στην επιστολή Τραμπ

Το Ιράν απορρίπτει τις άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ως απάντηση στην επιστολή Τραμπ

Ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι η Ισλαμική Δημοκρατία απορρίπτει τις άμεσες διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το ταχέως εξελισσόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα, δίνοντας την πρώτη επίσημη απάντηση στην επιστολή που απέστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον ανώτατο ηγέτη της χώρας.

Ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιαν δήλωσε ότι η απάντηση του Ιράν, η οποία παραδόθηκε μέσω του σουλτανάτου του Ομάν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο έμμεσων συνομιλιών με την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, τέτοιες συνομιλίες δεν έχουν σημειώσει πρόοδο από τότε που ο Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν το 2018.

Έκτοτε, οι περιφερειακές εντάσεις έχουν κορυφωθεί με επιθέσεις στη θάλασσα και στην ξηρά, ενώ ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα έχει επιδεινώσει την κατάσταση, με το Ισραήλ να στοχεύει ηγέτες της Χεζμπολάχ και άλλων οργανώσεων που το Ιράν αποκαλεί “Άξονα Αντίστασης”. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά των Χούθι στην Υεμένη, αυξάνοντας τον κίνδυνο στρατιωτικής δράσης και κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε σχετικά: «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ξεκάθαρος: οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Ο πρόεδρος εξέφρασε τη διάθεση να συζητήσει μια συμφωνία. Εάν το ιρανικό καθεστώς δεν επιθυμεί συμφωνία, τότε ο πρόεδρος θα προχωρήσει σε άλλες επιλογές, οι οποίες θα είναι πολύ κακές για το Ιράν».

Ο Τραμπ, μιλώντας πριν από τις δηλώσεις του Πεζεσκιαν, ανέφερε ότι εξετάζει στρατιωτική δράση και πρόσθετους δασμούς εάν το Ιράν δεν συναινέσει σε συμφωνία. «Εάν δεν κάνουν συμφωνία, θα υπάρξει βομβαρδισμός, και θα είναι ένας βομβαρδισμός όπως δεν έχουν ξαναδεί», είπε σε συνέντευξή του στο NBC.

Η στάση του Ιράν σκληραίνει μετά την επιστολή Τραμπ

Η ανακοίνωση από τον ίδιο τον Πεζεσκιαν δείχνει το πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο Ιράν μετά την εκλογή του πριν από έξι μήνες, παρότι είχε υποσχεθεί προσέγγιση με τη Δύση.

Από τότε που ο Τραμπ επανέφερε την πολιτική «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν, το ριάλ έχει υποτιμηθεί δραματικά. Ο Πεζεσκιαν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου μέχρι που ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ «δεν είναι ούτε έξυπνες, ούτε σοφές, ούτε τιμητικές», οδηγώντας τον πρόεδρο σε σκλήρυνση της στάσης του.

Ταυτόχρονα, από το Ιράν εκπέμπονται αντικρουόμενα μηνύματα. Στις πρόσφατες διαδηλώσεις για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, ακούγονταν μόνο συνθήματα «Θάνατος στο Ισραήλ» και όχι το παραδοσιακό «Θάνατος στην Αμερική», ενώ σε βίντεο από υπόγεια βάση πυραύλων της Φρουράς της Επανάστασης εμφανίζονται στρατιώτες να πατούν πάνω σε ισραηλινή σημαία, χωρίς όμως να υπάρχει αμερικανική, όπως συνηθιζόταν.

Παράλληλα, το αγγλόφωνο Press TV του Ιράν δημοσίευσε άρθρο όπου αναφέρονται αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις ως πιθανοί στόχοι επίθεσης, περιλαμβάνοντας και την αεροπορική βάση στο Ντιέγκο Γκαρσία, απ’ όπου επιχειρούν stealth βομβαρδιστικά B-2.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγέρ Καλιμπάφ, προειδοποίησε: «Αν οι Αμερικανοί παραβιάσουν την κυριαρχία του Ιράν, θα είναι σαν σπίθα σε αποθήκη μπαρουτιού, με όλη την περιοχή να φλέγεται».

Παρά τις απειλές, οι πρόσφατες άμεσες επιθέσεις του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ προκάλεσαν ελάχιστες ζημιές, ενώ το Ισραήλ απάντησε καταστρέφοντας συστήματα αεράμυνας του Ιράν.

Η απόρριψη του Ιράν αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στις εντάσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Η επιστολή του Τραμπ έφτασε στην Τεχεράνη στις 12 Μαρτίου. Αν και αποκάλυψε ότι την είχε στείλει σε τηλεοπτική συνέντευξη, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο. «Έστειλα μια επιστολή λέγοντας: ‘Ελπίζω να διαπραγματευτείτε, γιατί αν χρειαστεί να επέμβουμε στρατιωτικά, θα είναι κάτι τρομερό’», είπε ο Τραμπ στη συνέντευξη.

ΙΡΑΝ ΠΥΡΑΥΛΟΙ
Η Τεχεράνη εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα σχεδόν οπλικής καθαρότητας (60%), κάτι που μόνο χώρες με πυρηνικά όπλα κάνουν. Φωτογραφία Shutterstock.

Η κίνηση αυτή θύμισε τις επιστολές του Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την πρώτη του θητεία, οι οποίες οδήγησαν σε προσωπικές συναντήσεις, αλλά όχι σε συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων και του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Την τελευταία φορά που ο Τραμπ προσπάθησε να στείλει επιστολή στον Χαμενεΐ, μέσω του τότε πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε το 2019, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είχε ειρωνευτεί την προσπάθεια.

Η νέα επιστολή ήρθε καθώς Ισραήλ και ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, ενισχύοντας τους φόβους για στρατιωτική σύγκρουση, την ώρα που η Τεχεράνη εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα σχεδόν οπλικής καθαρότητας (60%) – κάτι που μόνο χώρες με πυρηνικά όπλα κάνουν.

Το Ιράν υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, αν και Ιρανοί αξιωματούχοι αφήνουν πια ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης ατομικής βόμβας. Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) τον περασμένο Φεβρουάριο ανέφερε ότι το Ιράν έχει επιταχύνει την παραγωγή ουρανίου κοντά στην οπλική καθαρότητα.

Η απροθυμία του Ιράν να διαπραγματευτεί με τον Τραμπ συνδέεται και με την εντολή του ίδιου για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη τον Ιανουάριο του 2020. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Ιράν σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Τραμπ για αντίποινα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται επίσημα, αν και αρκετοί Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει ανοικτά τον πρώην πρόεδρο.


Source link