Αφαλάτωση με το κυβικό… 6 ευρώ – Πλωτές μονάδες και αλμυρές τιμές προβληματίζουν
Ένεκα της απουσίας στρατηγικής και πρόληψης για τους υδάτινους πόρους, ένεκα και της λειψυδρίας, απόρροια όχι μόνο της ανομβρίας, αλλά και της μη αξιοποίησης των νερών και των απωλειών από τις διαρροές και άλλων εμπριμέ, στο φάσμα τού να “κορακιάσουμε”, άρχισε πάλι το σενάριο και η “φάμπρικα” με τις αφαλατώσεις, τις τεχνοοικονομικές τους μελέτες κόστους-οφέλους και το “γαϊτανάκι” των “μνηστήρων” με τις μαγικές λύσεις επί της μεθόδου, αν και για τα απόβλητά της κουβέντα δεν ακούμε…
Λοιπόν, επειδή η Κύπρος, που είναι και μεγαλύτερο νησί σε έκταση και πληθυσμιακά σε μόνιμους κατοίκους και κλιματολογικά σε χειρότερες συνθήκες ξηρασίας και με ελάχιστους εναλλακτικούς υδάτινους πόρους, έχει περισσότερο know-how στο θέμα, για προσέξτε το πρόσφατο δημοσίευμα στον ιστότοπο της κορυφαίας εφημερίδας της Κύπρου, τον “Φιλελεύθερο”, το philenews.com.
Τίτλος του: “Ζητούν γη και ύδωρ για αφαλατωμένο νερό – Πόλεμος προτάσεων από 50 εταιρείες, με κόστος εξωπραγματικό” (19- 03-2025).
Πλωτές μονάδες
Σε αυτό διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, και τα εξής διαφωτιστικά:
«Τον Ιανουάριο προκηρύχθηκε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ενοικίαση πλωτών μονάδων αφαλάτωσης και τη χρήση πρόσθετων χερσαίων μονάδων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανάγκη για νερό σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασίες ή περιορισμένες υδατικές πηγές.
Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ήταν περισσότερες από 50, με συμμετοχή από ένα ευρύ φάσμα εταιρειών από διάφορες χώρες. Η διαδικασία αξιολόγησης αυτών των προτάσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) να εξετάζει εάν οι προτεινόμενες λύσεις μπορούν να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις εντός του 2025 ή το αργότερο αρχές του 2026.
Πρώτο κριτήριο που τέθηκε είναι να μπορούν να παραδώσουν το συντομότερο δυνατό αφαλατωμένο νερό, αν είναι δυνατό χθες. Ωστόσο, παρά το έντονο ενδιαφέρον και την ποικιλία των προτάσεων, υπάρχει μια σημαντική ανησυχία, που συνοδεύει τη διαδικασία σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το κόστος.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, συγκεκριμένη πρόταση που αφορά την ενοικίαση πλωτής μονάδας αφαλάτωσης σε διάστημα εννέα μηνών μετά τις υπογραφές, προβλέπει την παραγωγή αφαλατωμένου νερού στα 6 ευρώ το κυβικό μέτρο, ποσό που είναι υπερδιπλάσιο από το σημερινό κόστος αφαλάτωσης, το οποίο κυμαίνεται γύρω στα 2 ευρώ ανά κυβικό μέτρο για τις υπάρχουσες χερσαίες μονάδες.
Αυτό το μεγάλο χρηματικό κόστος εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα αυτών των λύσεων, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου το οικονομικό περιβάλλον είναι αβέβαιο και η ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση των πόρων γίνεται όλο και πιο επιτακτική».
Εξαιρετικά ακριβή
«Η προτεινόμενη λύση θα μπορούσε να αποβεί εξαιρετικά ακριβή για την υδροδότηση των περιοχών που πλήττονται, κάτι που δεν είναι εύκολο να δικαιολογηθεί, δεδομένων των περιορισμένων δημοσίων πόρων και της ανάγκης για οικονομική αποδοτικότητα…».
Αυτά τα λίγα προς το παρόν, ως ελάχιστη βάση προβληματισμού για τους όποιους “επισπεύδοντες” μονόπατα μίας λύσης, όταν υπάρχουν άλλες πιο στρατηγικές επιλογές, αλλά όταν χρειαστεί θα επανέλθουμε.
Source link