Αρνητική εικόνα από τις προσφορές μετά τις χειμερινές εκπτώσεις για την Ιεράπετρα
Η Γεραπετρίτικη Αγορά αφού κατέγραψε μια σημαντική πτώση κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, συνέχισε να ελπίζει στην περίοδο των Χειμερινών εκπτώσεων χωρίς ωστόσο να αλλάζει κάτι και χωρίς να υπάρχει μια μικρή έστω άνοδος στους τζίρους των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες έμειναν με φρούδες μόνο ελπίδες και στο 15θήμερο των προσφορών που ακολούθησαν και έληξαν στις 15 Μαρτίου.
Οι έμποροι της Ιεράπετρας με μικρές εξαιρέσεις δεν έχουν κατεβάσει από τις προθήκες τους τις πινακίδες των εκπτώσεων και των προσφορών, ενώ λόγω του χειμωνιάτικου καιρού των τελευταίων ημερών καθυστερούν να τοποθετήσουν και τα ανοιξιάτικα εμπορεύματα στις βιτρίνες τους.
«Από τις εορτές των Χριστουγέννων μέχρι και τις 15 Μαρτίου που μεσολάβησαν οι χειμερινές εκπτώσεις και έληξε η περίοδος των προσφορά τα πράγματα δεν έχουν πάει καλά για τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ιεράπετρας οι οποίες καταγράφουν μια σημαντική πτώση του τζίρου τους . Υπάρχουν ασφαλώς και οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να μείνουν στα περσυνά επίπεδα και δεν κατέγραψαν μείωση στον τζίρο τους , αλλά δεν υπάρχουν δυστυχώς πουθενά έμποροι που να έχουν καταγράψει μια έστω μικρή αύξηση στις εισπράξεις τους και αυτό μας ανησυχεί πάρα πολύ , την ώρα που τα λειτουργικά έξοδα έχουν αυξηθεί, τα ενοίκια έχουν ανεβεί πάρα πολύ, όπως το μισθολογικό κόστος και η φορολογία.
Την ίδια ώρα όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις καλούνται να συντονιστούν και να ακολουθήσουν την ψηφιακή μετάβαση που δεν είναι εύκολη για όλους», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.
Αν κάνει κανείς μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας, από τη Δυτική μέχρι τη Βόρεια είσοδο της πόλης και παρατηρήσει τους ιδιοκτήτες των εμπορικών επιχειρήσεων ακόμα και τις ώρες αιχμής, θα διαπιστώσει ότι στην πλειονότητα τους έχουν χάσει το χαμόγελο και την αισιοδοξία τους , γιατί τα τελευταία χρόνια η τοπική αγορά της Ιεράπετρας κινείται στο σύνολο της πτωτικά και οι διορθωτικές κινήσεις που κάνουν οι επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς δεν φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
«Ειδικά εφέτος από τις εορτές των Χριστουγέννων μέχρι και το τέλος της περιόδου των προσφορών , έχοντας μιλήσει σχεδόν με όλους τους συναδέλφους του εμπορικού κέντρου, όλοι ανεξαιρέτως μου λένε ότι, δεν πάνε καθόλου καλά. Από εκείνους που μιλούν με νούμερα διαπιστώνω ότι, το τελευταίο τετράμηνο η πτώση της κίνησης κυμαίνεται σε επίπεδα πολύ υψηλά, που κατά περίπτωση φτάνουν έως και το -70%.
Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι λίγοι που έχουν μείνει σταθεροί σε σύγκριση με τους περσινούς τζίρους. Ασφαλώς και γνωρίζουμε όλοι ότι το λειτουργικό, εργατικό και φορολογικό κόστος των μικρομεσαίων εμπορικών μας επιχειρήσεων έχει ανέβει πάρα πολύ και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και την κυβέρνηση, που οφείλει να πάρει επιτέλους και για εμάς κάποια μέτρα για να μην κλείσουν οι έμποροι τα μαγαζιά τους.
Τώρα πλέον εμείς όλοι οι έμποροι ελπίζουμε ότι, ο κόσμος που δεν έκανε καθόλου ψώνια τους τελευταίους μήνες ίσως επειδή δεν βοήθησε και ο καιρός σε αυτό, θα τα κάνει στις περίοδο των εορτών του Πάσχα αγοράζοντας ανοιξιάτικα ρούχα και παπούτσια», μας είπε ο έμπορος ετοίμων ενδυμάτων κ. Δημήτρης Βάβουλας.
«Ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο με τις διαρθρωτικές αλλαγές που επιχειρούνται και την ψηφιακή μετάβαση να τον προβληματίζουν πάρα πολύ . Ζητούμε τη στήριξη της πολιτείας και την διευκόλυνση των εμπορικών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό , γιατί νέες επενδύσεις χωρίς χρηματοδοτήσεις με ευνοϊκούς όρους δεν μπορούν να γίνουν. Η στήριξη των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων θα πρέπει να τεθεί στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.
Η ψηφιακή τεχνολογία στην αγορά
Η ψηφιακή μετάβαση είναι απαραίτητη για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά. Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και η ψηφιακή τεχνολογία επηρεάζουν σε βάθος όλους τους τομείς, από την παραγωγή μέχρι την εξυπηρέτηση των πελατών. Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν ψηφιακές λύσεις είναι σε θέση να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των διαδικασιών τους και να μειώσουν το κόστος.
Η προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή προσφέρει επίσης ευκαιρίες για καινοτομία και ανάπτυξη. Μέσω της ανάλυσης δεδομένων, οι επιχειρήσεις μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών τους και να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους ανάλογα. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις είναι πιο ευέλικτες και ικανές να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά, ενισχύοντας τη θέση τους στην αγορά.
Η ψηφιακή μετάβαση επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αποκτούν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Με την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, οι οργανισμοί μπορούν να βελτιώσουν τις διαδικασίες τους, να μειώσουν κόστη και να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτές οι εξελίξεις συχνά οδηγούν σε αύξηση της ικανοποίησης των πελατών και ενδυνάμωση της θέσης τους στην αγορά. Η ικανότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες της αγοράς ενισχύει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να παραμένουν ανταγωνιστικές και να εκμεταλλεύονται νέες ευκαιρίες.
Η ευελιξία αποτελεί ακόμη ένα κρίσιμο πλεονέκτημα που προκύπτει από τη διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης. Οι επιχειρήσεις που είναι δικτυωμένες και εφοδιασμένες με τεχνολογικά εργαλεία μπορούν να ανταπεξέλθουν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα σε νέες προκλήσεις. Η δυνατότητα για γρήγορη ανάλυση δεδομένων και προσαρμογή στρατηγικών βάσει αυτών δίνει τη δυνατότητα στους οργανισμούς να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Source link