Η ελληνική μουσική είναι γεμάτη από τραγούδια που μιλούν για τον έρωτα σε όλες του τις μορφές – τον ανεκπλήρωτο, τον παθιασμένο, τον απαγορευμένο, τον απόλυτο! Από τις παλιές λαϊκές επιτυχίες μέχρι τις σύγχρονες μπαλάντες, η αγάπη αποτελεί αναπόστατο κομμάτι του ελληνικού τραγουδιού.
Από τα θρυλικά ντουέτα μέχρι τις προσωπικές εμπειρίες που αποτυπώνονται σε στίχους, τα τραγούδια μας συντροφεύουν σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Κάθε τραγούδι συνδέεται με προσωπικές ιστορίες, μεγάλους έρωτες και αληθινές στιγμές. Η ιστορία αυτών των τραγουδιών αποκαλύπτει πάθη, έρωτες και απογοητεύσεις που έμειναν αθάνατα μέσα από τη μουσική τους.
Τόλης Βοσκόπουλος & Μαρινέλλα – Εγώ και εσύ
Ένα τραγούδι «ύμνος», συνώνυμο μιας σπουδαίας καριέρας αλλά και του μεγάλου έρωτα που έζησε με τον αείμνηστο Τόλη Βοσκόπουλο.
Το θρυλικό αυτό ντουέτο με τίτλο «Εγώ κι εσύ» κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1974 ανήμερα της πρώτης επετείου του γάμου τους. Οι δυο τους έζησαν μια θυελλώδη σχέση που επισημοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 με έναν μυστικό γάμο στο Παγκράτι.
Νίκος Παπάζογλου – Αύγουστος
Στα τέλη Ιουνίου του 1978 σημειώθηκε ο φονικός σεισμός στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί άνθρωποι, σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι έμειναν άστεγοι. Ένα από τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές ήταν και εκείνο που έμενε ο Νίκος Παπάζογλου με την οικογένεια του. Αυτό σε συνδυασμό με την έντονη σεισμική ακολουθία ανάγκασαν τον Παπάζογλου να προτείνει στη γυναίκα του να πάρει τη νεογέννητη τότε κόρη τους και να πάνε να μείνουν σε συγγενείς τους στις ΗΠΑ μέχρι να εκτονωθεί το φαινόμενο και ταυτόχρονα να κάνουν τις διακοπές τους. Ο ίδιος θα παρέμενε πίσω.
Τον Αύγουστο ο Διονύσης Σαββόπουλος καλεί τον Παπάζογλου να περάσουν μερικές ημέρες χαλάρωσης στο εξοχικό του στο Πήλιο. Ο Παπάζογλου δέχεται. Εκεί ανάμεσα στους πολλούς φιλοξενούμενους του Νιόνιου υπήρχε και μια κοπέλα που τον «μάγεψε». Ο Παπάζογλου την ερωτεύτηκε αλλά οι τύψεις για τη γυναίκα του και το νεογέννητο παιδί τους δεν τον άφηναν να παραδοθεί στο πάθος του.
Έτσι, αποφασίζει να φύγει από το Πήλιο και να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας πάνω από έναν δυνατό έρωτα, την οικογένεια του. Στο δρόμο της επιστροφής οι σκέψεις και η μελαγχολία για έναν έρωτα που ήταν καταδικασμένος να μείνει ανεκπλήρωτος είχαν πλημμυρίσει το μυαλό του. Η… μαγιά είχε ήδη βρεθεί: «Σ’ αγαπάω μα δεν έχω μιλιά να στο πω, κι αυτό είναι ένας καημός αβάσταχτος, λιώνω στον πόνο γιατί νιώθω κι εγώ, ο δρόμος που τραβάμε είναι αδιάβατος»!
Σοφία Βέμπο – Ας ερχόσουν για λίγο μοναχά για ένα βράδυ
Το διάσημο τραγούδι «Ας ερχόσουν για λίγο μοναχά για ένα βράδυ» γράφτηκε στη δεκαετία του 1940 και ήταν εμπνευσμένο από τη σχέση του Μίμη Τραϊφόρου με τη Σοφία Βέμπο. Η Βέμπο, τραγουδίστρια της νίκης, αρραβωνιάστηκε τον Τραϊφόρο το 1942 στην Αίγυπτο. Το 1946, παρουσίασαν μαζί την επιθεώρηση «Ελλάδα μου θάρρος», η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ανέδειξε το τραγούδι «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου».
Στην κορύφωση της επιτυχίας της επιθεώρησης, ο αδελφός της Σοφίας Βέμπο, Γιώργος, έπεισε την αδελφή του να ξεκινήσει περιοδεία στην Αμερική, με σκοπό να την απομακρύνει από τον αρραβώνα της με τον Μίμη Τραϊφόρο. Παρά τις προσπάθειες του Τραϊφόρου να την μεταπείσει, η Σοφία αποδέχτηκε την περιοδεία και το 1947 ταξίδεψε στην Αμερική, όπου γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Η επιθεώρηση «Ελλάδα μου κουράγιο» διαλύθηκε στην Ελλάδα λόγω της απουσίας της Σοφίας Βέμπο, με τον Μίμη Τραϊφόρο να μένει συντετριμμένος και να βασανίζεται από τη σκέψη της. Η απουσία της εντείνεται όταν, μετά από αρκετό καιρό χωρίς νέα της, εκείνη του στέλνει ένα ψυχρό γράμμα. Κατακαημένος από μοναξιά, πάθος και απελπισία, ο Τραϊφόρος απάντησε με τους οδυνηρούς στίχους του «Άσε να έρθεις για λίγο», εκφράζοντας τη λαχτάρα και τον σπαραγμό του: «”Πού να ‘σαι αλήθεια το βράδυ αυτό…»
Σωκράτης Μάλαμας – Πριγκιπέσα
Όσο όμορφο είναι το συγκεκριμένο τραγούδι, τόσο όμορφη είναι και η ιστορία που κρύβει από πίσω. Ο ίδιος ο Σωκράτης ρωτήθηκε κάποτε, αν είχε κάνει ποτέ λάθος εκτίμηση για κάποιο τραγούδι, με τον ίδιο να απαντάει:
“Κατά μια έννοια, έτσι έγινε με την “Πριγκιπέσσα”! Την έγραψα ως δώρο γενεθλίων σε μια γυναίκα, επειδή δεν είχα λεφτά να της πάρω κάτι. Μαγείρευε να φάμε φακές, που ήταν ό,τι είχε απομείνει, και ενώ την έβλεπα σκέφτηκα: “Αυτό αξίζει τον κόπο τώρα να το τραγουδήσει κάποιος, να το βγάλει προς τα έξω”. Το έγραψα και το έπαιξα κατευθείαν, χωρίς να μεσολαβήσει καθόλου χρόνος. Όταν το έπαιξα λύθηκα στα γέλια, το θεώρησα τόσο αστείο. Η φίλη μου, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τη μουσική, άφησε κάτω τις κουτάλες και μου είπε: “Πότε το έγραψες αυτό το τραγούδι; Το ξέρεις ότι είναι πάρα πολύ καλό; Απορώ γιατί γελάς.”
Αυτό το τραγούδι, τελικά, έμελλε να του αλλάξει τη ζωή, μιας και στη συνέχεια, όπως είχε δηλώσει, οι δύο τους παντρεύτηκαν.
Αττίκ – Ζητάτε να σας πω
Η δεύτερη σύζυγος του Αττίκ θα τον εγκαταλείψει έχοντας ερωτευτεί τον Σταμάτη Μερκούρη, πατέρα της Μελίνας, ο οποίος επίσης είναι παντρεμένος. Το γεγονός, όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς, προκαλεί σκάνδαλο τη δεκαετία του 1920 και ο Αττίκ στην προσπάθειά του να ξεχαστεί, να τα αφήσει όλα πίσω του και να ζήσει με την αγαπημένη του μουσική, ιδρύει τη «Μάντρα». Το χώρο στον οποίο μπορεί να αποθεώνει τη μουσική και να αποθεώνεται και ο ίδιος.
Έχοντας παντρευτεί ξανά, όλοι πιστεύουν ότι έχει αφήσει το παρελθόν, αλλά δεν ήταν έτσι και θα αποδειχθεί μια βραδιά που το παρελθόν αποφάσισε να τον επισκεφθεί. Η Μαρίκα Φιλλιπίδου πείθει τον Σπύρο Μερκούρη να πάνε ένα βράδυ στη «Μάντρα» και η παρουσία της θα έχει ως αποτέλεσμα οι υπόλοιποι που βρίσκονται στον χώρο να αρχίσουν να τραγουδούν το «Είδα μάτια», το οποίο ο Αττίκ είχε γράψει για την ίδια. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι λίγη ώρα μετά, μέσα σε λίγα λεπτά, θα έγραφε ακόμη ένα.
Ακούγοντας τον κόσμο και βλέποντας τη γυναίκα που αγάπησε όσο καμία άλλη να είναι εκεί με τον σύντροφό της, ο καλλιτέχνης φεύγει από τη σκηνή και αποσύρεται για 10 λεπτά στο καμαρίνι του. Μέσα σε αυτό το 10λεπτο λοιπόν, όσο απίστευτο κι αν μοιάζει, εμπνεύστηκε τους στίχους και τη μουσική του «Ζητάτε να σας πω», με το οποίο περιέγραφε όσα ένιωσε εκείνη τη βραδιά βλέποντας τη Μαρίκα Φιλλιπίδου με τον Σταμάτη Μερκούρη…
Αλκίνοος Ιωαννίδης – Όνειρο ήτανε
Λίγοι γνωρίζουν πως πίσω από το υπέροχο αυτό τραγούδι κρύβεται μία αληθινή ιστορία ενός έρωτα που υπήρξε μόνο σε όνειρο.
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είχε αποκαλύψει σε παλιότερη συνέντευξή του την ιστορία που τον ενέπνευσε για να γράψει τους στίχους και τη μουσική για το τραγούδι «Όνειρο Ήτανε», το οποίο ακούγεται μέχρι σήμερα και συγκινεί.
«Ένας φίλος μου υπήρξε ερωτευμένος για μεγάλο διάστημα με μια κοπέλα, την οποία έβλεπε μόνο στον ύπνο του. Στον ξύπνιο δεν την είχε συναντήσει ποτέ. Παρ’ όλα αυτά είχαν μια κανονική ερωτική ιστορία, με τα πάνω και τα κάτω, με τις χαρές και τις λύπες. Από καιρό σε καιρό έβλεπα το φίλο μου και εκείνος μου έλεγε: “Ξέρεις, την ξαναείδα, μου είπε αυτό, εγώ της είπα το άλλο, συνέβη εκείνο, έγινε τούτο”. Μια μέρα, ένα βράδυ μάλλον ενώ κοιμόταν πάλι, ήρθε ξανά στον ύπνο του η κοπέλα, κλαίγοντας αυτή τη φορά του είπε ότι δεν θα την ξανάβλεπε ποτέ ξανά και πράγματι έκτοτε δεν την ξαναείδε. Και απ’ αυτή την ιστορία έγραψα αυτό το τραγούδι» είχε εξομολογηθεί ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρήτη: Οι ρομαντικοί προορισμοί του νησιού και οι μύθοι τους
Χριστοδουλόπουλος: Η άγνωστη ιστορία πίσω από το τραγούδι «Απορώ» που έγραψε ο Γιάννης Πάριος
Source link