Κρήτη | Η “έξοδος” από τον Τουρισμό συνεχίζεται – Απολαβές και συνθήκες εργασίας “κλειδιά” για την παραμονή στον κλάδο

Κρήτη | Η “έξοδος” από τον Τουρισμό συνεχίζεται – Απολαβές και συνθήκες εργασίας “κλειδιά” για την παραμονή στον κλάδο

Από τη μία η ανασφάλεια λόγω της εποχικότητας του επαγγέλματος, από την άλλη τα – όχι σπάνια – περιστατικά παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων και ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον Τουρισμό αναζητούν το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα σε άλλους κλάδους.

Όπως λέει στο Cretalive ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν.Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης “ακούμε από τους επιχειρηματίες ότι αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρησεις ψάχνουν προσωπικό”, με τον ίδιο να τονίζει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μεγαλύτερο στο εξειδικευμενο προσωπικό. “Ως και σήμερα αρκετοί εγκαταλείπουν τον κλάδο, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες και μισθούς” – προσθέτει ο κ.Κοκολάκης, σημειώνοντας πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον Τουρισμό εργάζονται εποχικά, γεγονός που συνιστά επαγγελματικά ανασφάλεια.

Την ίδια ώρα, λέει ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, “η Πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια είναι απούσα από πάγια αιτήματα που δεν έχουν ικανοποιηθεί”, όπως είναι η επιδότηση των ανέργων για όλο το διάστημα της ανεργίας, καθώς από σήμερα ως και την έναρξη της σεζόν (τον Απρίλιο-Μάιο) αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα έχουν μηδενικό εισόδημα αναμένοντας την πρόσληψή τους τη νέα σεζόν. Παράλληλα η απένταξη κλάδων από τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας, ενώ ένα πάγιο αίτημα είναι και η επαναφορά του εφάπαξ για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό που θα αποτελέσει κίνητρο για την παραμονή στον κλάδο.

Πλήθος καταγγελιών και πέρυσι

Ούτε η περυσινή σεζόν ήταν στρωμένη … με ροδοπέταλα για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, καθώς πέραν του φόρτου εργασίας και της μεγάλης ευθύνης να εκπροσωπήσουν επάξια το τουριστικό “πρόσωπο” της χώρας μας στους τουρίστες, είχαν να αντιμετωπίσουν και παραβίαση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Ο κ.Κοκολάκης κάνει λόγους για καταγγελίες καθημερινά, με το Σωματείο και τον πρόεδρο προσωπικά να προβαίνουν σε παρεμβάσεις τόσο στους διευθυντές των ξενοδοχείων, ακόμη και στους ιδιοκτήτες όταν κρινόταν απαραίτητο, προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη και η νομικότητα. “Αν δεν υπάρξει λύση απευθυνόμαστε στους ελεγκτικούς μηχανισμούς” – πρόσθεσε ο Νίκος Κοκολάκης.

Ο ίδιος κάνει λόγο για έξαρση της εργοδοτικής παραβατικότητας, κάτι που διαπιστώθηκε και την περυσινή χρονιά, με το Σωματείο να καταγράφει καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων, παράνομες συμβάσεις ανά μήνα σε παλιούς εργαζόμενους, “πετσόκομμα” μισθών, μη καταβολή επιδομάτων αλλά και απλήρωτη εργασία εκτός ωραρίου.

Ψηφιακή κάρτα, εργασιακά ζητήματα και … πίτα!

Στις 12 Φεβρουαρίου, στις 17.30 το απόγευμα, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου συγκαλεί γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, για τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό και με την ευκαιρία και την κοπή της πίτας για το νέο έτος.

Μάλιστα η ημέρα αυτή θα αποτελέσει και ημέρα ενημέρωσης και συζήτησης για θέματα εργασιακά και ασφαλιστικά, καθώς προσκεκλημένοι του Σωματείου σε συνεργασία με ΙΝΕ ΓΣΕΕ, θα είναι εξειδικευμένοι νομικοί από την Αθήνα που θα ενημερώσουν για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που τίθεται σε υποχρεωτική εφαρμογή, καθολικά, από την 1η Μαρτίου.

Ξεκινάει ο διάλογος για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων επαναπρόσληψης μέσω του Σωματείου, στις 31 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι αναμένουν να ειδοποιηθούν για την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους που σε κάθε περίπτωση δε θα είναι κατόπιν της 20ης Μαΐου. Παράλληλα όσοι δεν επαναπροσληφθούν με απόφαση του εργοδότη, θα ενημερωθούν ως τις 15 Μαρτίου.

Όσο για την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων λήγει στις 31 Μαρτίου, ωστόσο μετενεργεί ως το τέλος Ιουνίου. Το Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων ν.Ηρακλείου από την πλευρά του έχει αποστείλει πρόσκληση προς την Ένωση Ξενοδοχείων ν.Ηρακλείου προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος που θα οδηγήσει στην υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ.Κοκολάκη, την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα, ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Μεταξύ των αιτημάτων που το Σωματείο θέτει επί τάπητος είναι η μισθολογική αύξηση της τάξης του 8% για το 2025 και επιπλέον 8% για το 2026 (σήμερα οι μεικτές απολαβές κυμαίνονται μεταξύ 890 και 970 ευρώ με προσαυξήσεις κατά 10% για τους έγγαμους, τους αποφοίτους σχολής τουριστικής εκπαίδευσης, με 10% επιπλέον που αντιστοιχεί στο εποχικό επίδομα και 10% ακόμη για τις ειδικότητες που εργάζονται στην κουζίνα). Στόχος των εργαζομένων είναι η σύμβαση να διατηρεί την 5ήμερη 8ωρη εργασία, ενώ ζητούμενο είναι και η ένταξη στη ΣΣΕ νέων ειδικοτήτων (π.χ. εργαζόμενοι στα spa των μονάδων, υπάλληλοι μίνι μάρκετ που λειτουργούν εντός των ξενοδοχείων). Παράλληλα στη διαπραγμάτευση μπαίνουν και θεσμικά ζητήματα με χαρακτηριστικό το παράδειγμα καθορισμού ενός μέγιστου αριθμού δωματίων που θα ανατίθεται ανά καμαριέρα με βάση και την αστεροποίηση αλλά και την πληρότητα των ξενοδοχείων.

Με την ρύθμιση των αμοιβών αλλά και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στον Τουρισμό μέσω της σύμβασης, εκτιμά ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, θα μπορέσουν να προσελκυθούν και νέοι εργαζόμενοι, που αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, μεγάλο ζητούμενο για τον Τουρισμό και στην Κρήτη.

cretalive.gr


Source link