Εντυπωσιακά είναι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr τα οποία δείχνουν ότι η δυτική Κρήτη ήταν ανάμεσα στο top 8 στα μέγιστα ύψη βροχοπτώσεων όλης της χώρας. Από την άλλη πλευρά, υπήρχαν περιοχές που είχαν το μικρότερο ύψος βροχής μέσα στο 2024.
«Στο ίδιο νησί είχαμε ρεκόρ και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Στις πιο βροχερές περιοχές του 2024 ήταν η δυτική Κρήτη και στις πιο ξηρές περιοχές του 2024 ήταν η ανατολική Κρήτη σε πανελλαδικό επίπεδο» σχολιάζει ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Κώστας Λαγουβάρδος.
Ενδεικτικοί είναι οι δύο χάρτες που παρουσιάζουν αναλυτικά τα δεδομένα.
Στον πρώτο χάρτη καταγράφονται οι 12 μεγαλύτερες μέγιστες και οι 12 μικρότερες ελάχιστες θερμοκρασίες (πλην χιονοδρομικών κέντρων και δολινών) για το 2024. Με μία προσεκτική ματιά παρατηρούμε ότι οι 6 από τις 12 περιοχές μεγίστων θερμοκρασιών αφορούν στην Κρήτη.
Image
Στον δεύτερο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 12 μεγαλύτερα και τα 12 μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης για το 2024 όπου το Ασκύφου Χανίων έχει σπάσει κάθε ρεκόρ με 2.160 χιλιοστά βροχής και αναδεικνύεται πρώτο σε όλη τη χώρα! Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως στην περιφερειακή ενότητα Χανίων σημειώθηκαν κατά το ίδιο έτος τα μεγαλύτερα ύψη βροχής αλλά και η μεγαλύτερη θερμοκρασία: 44.5 βαθμοί Κελσίου, στις Βουκολιές Χανίων, στις 13 Ιουνίου 2024.
Image
«Υπήρχαν όμως κι άλλες βροχερές περιοχές όπως η Ασή Γωνιά και η Σαμαριά, στο Ξηλόσκαλο- στην είσοδο του φαραγγιού ενώ από την άλλη σε περιοχές της ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο και βόρεια και νότια και στο Λασίθι είχαμε τα μικρότερα ύψη βροχής» αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.
Με αυτά τα δεδομένα ο ίδιος εξηγεί στο άρθρο του Cretalive όπου αναφέρεται ότι το φράγμα Αποσελέμη είναι σχεδόν άδειο ενώ σε αντίθεση το φράγμα Ποταμών βρίσκεται κοντά στην υπερχείλιση και φέτος. Ο κ. Λαγουβάρδος τονίζει πως «αυτά τα στοιχεία “δικαιολογούν” σε μεγάλο βαθμό την ανισοκατανομή του νερού που βλέπουμε στον Αποσελέμη και στα δυτικά».
Συνεπώς βροχή πέφτει στην Κρήτη και μάλιστα σε ύψη ρεκόρ αλλά το νησί εμφανίζει σε πολλά σημεία πλέον φαινόμενα ανομβρίας με ξεραμένα ελαιόδεντρα και αμπέλια να καταστρέφονται από το χαλάζι, σε λάθος εποχή. Όπως τονίζεται, έγκειται πλέον στις τοπικές αρχές να εφαρμόσουν μέτρα και μεθόδους, με το μικρότερο περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα, ώστε να δώσουν λύση και να υπάρξει πιο ίση κατανομή και διαχείριση του υδατικού αποθέματος του νησιού.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
Source link