Ο καθηγητής εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο τη θέση του, τονίζοντας ότι οι σεισμοί στην περιοχή είναι μαγματικής προέλευσης και όχι αποτέλεσμα τεκτονικών διεργασιών. Μάλιστα, άφησε αιχμές για τις εκτιμήσεις Ελλήνων επιστημόνων
Έναν διαφορετικό επιστημονικό συλλογισμό σχετικά με τη φύση των σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού διατυπώνει Τούρκος καθηγητής γεωλογίας, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για τεκτονικούς σεισμούς, αλλά για δονήσεις που οφείλονται σε ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Ο καθηγητής εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο τη θέση του, τονίζοντας ότι οι σεισμοί στην περιοχή είναι μαγματικής προέλευσης και όχι αποτέλεσμα τεκτονικών διεργασιών. Μάλιστα, άφησε αιχμές για τις εκτιμήσεις Ελλήνων επιστημόνων, σημειώνοντας: «Οι ελληνικές αρχές επιμένουν ότι οι σεισμοί αυτοί είναι τεκτονικοί, όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι σχετίζονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα. Από την πρώτη στιγμή έχω υποστηρίξει αυτή την άποψη. Δεν βλέπουμε ισχυρότερους σεισμούς από 5 Ρίχτερ, γεγονός που ενισχύει τη θεωρία ότι πρόκειται για ηφαιστειακού τύπου δονήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σουκρού Ερσόυ.
Παράλληλα έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένος σημειώνοντας πώς: «Κάτω από τη Σαντορίνη καθώς και σε άλλες περιοχές υπάρχουν και άλλα ηφαίστεια. Όπως, για παράδειγμα, το ηφαίστειο του Κολούμπου, ή άλλα ηφαίστεια που δεν έχουν αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας. Αυτά ευθύνονται για τους σεισμούς. Πρέπει να “διαβάσουμε” καλά τους σεισμούς, δεν είναι τεκτονικοί, αλλά ηφαιστειακοί σεισμοί».
Σε αναρτησή του μάλιστα στο X αναφέρθηκε στον σεισμό του 1628 που δημιούργησε τσουνάμι. Έγραψε συγκεκριμένα: «Ένας σεισμός μεγέθους Mw4,4 σημειώθηκε ακριβώς κάτω από το νησί της Σαντορίνης, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο της Θήρας. Θα μπορούσε να είναι ηφαιστειακής προέλευσης; Νομίζω ότι αυτό το τουριστικό νησί βρίσκεται υπό επιστημονική παρακολούθηση. Το 1628 π.Χ., η δραστηριότητα του ηφαιστείου προκάλεσε ένα γιγαντιαίο τσουνάμι που κατέστρεψε την πόλη Ακρωτήρι».