Μπαράζ σεισμών πάνω από 4 Ρίχτερ και φόβοι για ηφαιστειακή έκρηξη στην Σαντορίνη – «Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί»
Μετά τον σεισμό μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια του Ηρακλείου, δύο ακόμα σεισμοί που ακολούθησαν έγιναν αισθητοι στο Ηράκλειο, καθώς δεκάδες σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν σημειωθεί από το πρωί στην ευρύτερη περιοχή.
Σεισμός 5 ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:20 στη Σαντορίνη, ενώ στις 11:30 το πρωί είχε επίσης σημειωθεί σεισμός 4,9 ρίχτερ. Στη δίνη του Εγκέλαδου και οι Σποράδες, με σεισμό 4,7 ρίχτερ ανοιχτά της Σκύρου. Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 14:20 το μεσημέρι της Δευτέρας στο Αιγαίο, κοντά στην Αμοργό αυτή τη φορά.
Σε εξέλιξη είναι η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, ενώ το 112 ήχησε σε Αμοργό, Ίο, Ανάφη και Σαντορίνη, όπου έχουν μεταβεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, μία ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους αλλά και εναέριοι διασώστες.
Οι σεισμοί
Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 4,9 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε θαλάσσια περιοχή στα 19 χιλιόμετρα, νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος καταγράφεται στα 10 χιλιόμετρα. Είχε προηγηθεί σεισμός 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο τα 7 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης.
Σεισμός 4,4 ρίχτερ στην Αστυπάλαια
Ειδικότερα, το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, σε θαλάσσια περιοχή 21 χιλιομέτρων βόρεια – βορειοδυτικά του νησιού. Το εστιακό βάθος καταγράφηκε στα 10 χιλιόμετρα.
«Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί» – Στον Guardian οι σεισμοί της Σαντορίνης
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο Guardian με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του παρουσιάζει τις εξελίξεις. «Η Ελλάδα στέλνει σωστικά συνεργεία στη Σαντορίνη εν μέσω φόβων για μεγάλο σεισμό», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος. «Μετά τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού που θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι, οι πολίτες προειδοποιήθηκαν να αποφεύγουν τις ακτές και τα ερειπωμένα κτίρια, να αδειάσουν τις πισίνες και να μην συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες σε κλειστούς χώρους. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα ως προληπτικό μέτρο», αναφέρεται.
«Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην ΕΡΤ. «Και γι’ αυτό ακριβώς λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, για να περιοριστεί η επίδραση ενός ισχυρότερου σεισμού».
Το άρθρο του Guardian καταλήγει: «Έρευνες έχουν δείξει ότι ο φλοιός κάτω από τη θάλασσα γύρω από τη Σαντορίνη είναι γεμάτος από ρήγματα. Το 1956, το νησί υπέστη εκτεταμένες ζημιές μετά από σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι». «Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι “όλα είναι πιθανά“, ωστόσο η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα καταγράφηκε “στη θάλασσα, σε σημαντικές αποστάσεις από τα νησιά“, κάτι που είναι “ευτυχές“».
«Κεραυνοί» Τσελέντη για Σαντορίνη: Σοβαρό θέμα, αλλά μήπως το «σηκώνουν» για να καλύψουν κάτι άλλο;
Σοβαρές αιχμές με προφανείς υπαινιγμούς για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση το ζήτημα της Σαντορίνης, αφήνει ο καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης. Ειδικότερα, ο κ. Τσελέντης σε ανάρτηση στο Facebook, αρχικά αναφέρεται στα σεισμικά φαινόμενα στα ανοιχτά της Σαντορίνης, αναφέροντας ότι «κατά μεγάλη πιθανότητα έχουμε μια ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ».
Αφού δίνει τις δικές του επιστημονικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη του φαινομένου -προειδοποιώντας μάλιστα ότι «μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και όχι για ξενοδοχειακά συμφέροντα»- στη συνέχεια καταφέρεται εναντίον της πολιτείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Η πολιτεία πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα και να ΜΗ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ότι έστειλε σκηνές (δήθεν για να μένει η ΕΜΑΚ), σκύλους, ειδικούς διασώστες ειδικούς γιατρούς κλπ.
Σε καμμία χώρα αυτά δεν γίνονται φανερά γιατί τρομοκρατείται ο κόσμος.
Το «σηκώνουν» πολύ το σοβαρό αυτό θέμα (μήπως για να καλύψουν κάτι άλλο που πρόσφατα προκάλεσε την παλλαϊκή οργή;) ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου».
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Source link