Η Οικοδομή σε κρίση: 80% λιγότεροι εργαζόμενοι! – Γιατί οι νέοι δεν επιλέγουν πια αυτό το επάγγελμα (vid)

Η Οικοδομή σε κρίση: 80% λιγότεροι εργαζόμενοι! – Γιατί οι νέοι δεν επιλέγουν πια αυτό το επάγγελμα (vid)

Ανέβηκαν τα ηλικιακά όρια στους οικοδόμους, που ξεπερνούν πλέον τα 60 έτη

Δυσεύρετοι είναι οι νέοι οικοδόμοι στην Κρήτη, αφού ελάχιστος είναι πλέον ο αριθμός όσων επιλέγουν μια εργασία στον κατασκευαστικό τομέα. Τα στοιχεία “μιλούν” από μόνα τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου Γιάννη Γωνιανάκη, ενώ το 2010 ο αριθμός των οικοδόμων στο Ηράκλειο έφτανε τις 10 χιλιάδες, πλέον ο αριθμός αυτός μετά βίας πλησιάζει τους 2.300. 

«Οι νέοι δεν επιλέγουν πια επαγγέλματα όπως της οικοδομής», επισήμανε ο κ. Γωνιανάκης, ο οποίος εξήγησε πως πρόκειται για μια πραγματικότητα που σχετίζεται με την αυθαιρεσία που υπάρχει στον χώρο. 

«Έρχεται νέος κόσμος στην οικοδομή, αλλά πολλοί λίγοι, αφού δεν υπάρχουν έλεγχοι και μάλιστα σε μια εποχή που η εντατικοποίηση είναι ο κανόνας. Επίσης, η “μαύρη” εργασία διώχνει μακριά τα νέα παιδιά. Φανταστείτε ότι αυτοί οι λίγοι που έχουμε μείνει και για να καλύψουμε τις ανάγκες δουλεύουμε εξαντλητικά, σε μεγάλο βαθμό εμφανιζόμαστε με 13 ένσημα μέσο όρο τον μήνα, ενώ δουλεύουμε όλες τις μέρες. 

Αν ένας νέος άνθρωπος σκεφτεί ότι θα εργαστεί σε μια τόσο βαριά δουλειά για 40 χρόνια και τελικά δε θα έχει σύνταξη, τότε δεν έχει και νόημα να κάνει αυτήν την επιλογή», σημείωσε ο κ. Γωνιανάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι πλέον η έλλειψη εργατικού δυναμικού στις οικοδομές και οι νέοι εργαζόμενοι με το “σταγονόμετρο” δεν είναι μόνο οι ντόπιοι, αφού πια στον κατασκευαστικό χώρο δεν πάνε για εργασία ούτε μετανάστες. 

“Βραχνάς” τα υπέρ αγνώστων ένσημα 

Με το εργατικό δυναμικό που εισέρχεται στον χώρο της οικοδομής να μειώνεται, ένα ακόμη πρόβλημα που ενισχύει την αγωνία για τους εργαζόμενους είναι τα αποκαλούμενα “υπέρ αγνώστων ένσημα”. Αυτά που από το 1985 δεν αποδίδονται στους οικοδόμους. Μέχρι τότε δίδονταν, προκειμένου κάποιοι άνθρωποι που έφταναν στο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση και υπολείπονταν κάποια, κατάφερναν με τον τρόπο αυτό να συνταξιοδοτηθούν. 

«Τώρα απλά “αβγατίζουν” τα ταμεία του ΕΦΚΑ και έχουν πιάσει το αστρονομικό ποσό των 240 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, ο οποίος επισήμανε ότι με δεδομένη αυτήν την κατάσταση και ταυτόχρονα την έλλειψη νέων στον χώρο της οικοδομής, αποτέλεσμα είναι πάνω σε σκαλωσιές να ανεβαίνουν άνθρωποι 60 ή και 65 χρονών. 

Έχουν ανέβει τα ηλικιακά όρια στον κλάδο των οικοδόμων 

«Ίσως είναι η πιο σοβαρή ερώτηση που θα έπρεπε να κάνουμε στον υπουργό Εργασίας. Να τον ρωτήσουμε αν ο ίδιος θα έβαζε έναν οικοδόμο 62 ή 63 χρονών πάνω σε σκαλωσιά στον τέταρτο όροφο, για να σοβαντίσει. Ή αν θα έβαζε έναν άνθρωπο 60 και 65 χρονών επί οκτώ ώρες να είναι στα γόνατα για να φτιάξει ένα δωμάτιο», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο οικοδόμος Μύρων Κοτσυφός, που δεν έκρυψε την οργή του για την εικόνα που συναντούν καθημερινά άνθρωποι που έχουν συμπληρώσει τόσα χρόνια δουλειάς και που επειδή τα ένσημα που τους έχουν βάλει δεν αρκούν, να βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση. 

«Μέσα στις οικοδομές, αυτή την ώρα που μιλάμε, υπάρχουν συνάδελφοι ίσως και μεγαλύτεροι από 65 χρονών. Βρίσκονται σε αυτή την ηλικία και λόγω της κρίσης του κλάδου τα προηγούμενα χρόνια, βρέθηκαν να μην μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης. Δε θα ξεχαστεί το τραγικό δυστύχημα στο Αγρίνιο με συνάδελφο που ήταν 72 χρονών (!) και ακόμη εργαζόταν, γιατί δεν είχε βγει στη σύνταξη», είπε ο κ. Γωνιανάκης. 

Τα εργατικά ατυχήματα “θερίζουν” και στο Ηράκλειο 

Την ίδια ώρα, και η πραγματικότητα των αριθμών στα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα στρέφει μακριά από τις οικοδομές τούς νέους εργαζόμενους. 

«Δε θα πηγαίνει κανείς στην οικοδομή αν ξέρει ότι, λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών, δε γίνονται έλεγχοι και ταυτόχρονα δε λαμβάνονται στους χώρους εργασίας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. 

Στο Ηράκλειο το 2024 τα εργατικά ατυχήματα που δηλώθηκαν έφτασαν τα 2 χιλιάδες σε όλους τους χώρους. Ένα σημαντικό μέρος αυτών είναι από τον κατασκευαστικό κλάδο. Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός, αν υπολογίσει κανείς ότι αυτά που δηλώνονται ως ατυχήματα είναι μόλις τα μισά αυτών που πραγματικά συμβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, καλώντας την Πολιτεία επιτέλους να στηρίξει έναν κλάδο που συνδέεται άμεσα με την αναπτυξιακή πορεία που «υποτίθεται ότι προωθείται». 

Με απρόβλεπτες συνέπειες τα εργατικά ατυχήματα 

«Το να τραυματιστεί ένας συνάδελφος στην εργασία δεν είναι μια απλή υπόθεση. Αλλάζουν τα πάντα μετά από ένα εργατικό ατύχημα και δε συζητάμε καν για το πόσο τραγικές είναι οι συνέπειες όταν υπάρχει θάνατος. Μα, δεν είναι καν λογικό, τον 21ο αιώνα, να σηκώνεται ένας άνθρωπος να πάει στη δουλειά του και να μη γυρίζει. Είναι δουλειά της Πολιτείας να στελεχώσει τις υπηρεσίες, να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας για να έρθει νέος κόσμος και μέσα απ’ όλα αυτά να αλλάξει εικόνα», σημείωσε ο κ. Γωνιανάκης. 

«Ένα εργατικό ατύχημα για έναν οικοδόμο είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, ακόμη και όταν αναρρώσει. Πολύ δύσκολα θα σε πάρει στη δουλειά ο επόμενος εργολάβος, αν γνωρίζει ότι έχεις ένα σκελετικό πρόβλημα ή ακόμη και ότι ενδεχομένως δεν μπορείς να αποδώσεις το 100% των δυνατοτήτων σου», επισήμανε στη “Νέα Κρήτη” ο Μύρων Κοτσυφός. 

Οι οικοδόμοι και του Ηρακλείου, με επίκεντρο τη διεκδίκηση των “υπέρ αγνώστων ένσημα”, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά και τα μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας, συμμετείχαν σε απεργιακή συγκέντρωση, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν μέχρι σε αυτά τα αιτήματα να ανταποκριθεί η Πολιτεία.
 


Source link