Γάζα: Ποιοι είναι οι Ισραηλινοί που απελευθερώθηκαν την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας

Γάζα: Ποιοι είναι οι Ισραηλινοί που απελευθερώθηκαν την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας

Τρεις όμηροι που κρατούνταν από τη Χαμάς απελευθερώθηκαν την Κυριακή, έπειτα από 471 ημέρες αιχμαλωσίας, στο πλαίσιο της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης. Έχει συμφωνηθεί σταδιακή απελευθέρωση δεκάδων ακόμη αιχμαλώτων τις επόμενες εβδομάδες.

Η εκεχειρία και η απελευθέρωση των ομήρων προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα ελπίδας και ανησυχίας στους Ισραηλινούς. Πολλοί φοβούνται ότι η τριφασική συμφωνία μπορεί να καταρρεύσει πριν επιστρέψουν όλοι οι όμηροι ή ότι όσοι επιστρέψουν θα βρίσκονται σε κακή κατάσταση υγείας. Άλλοι ανησυχούν ότι ο αριθμός των αιχμαλώτων που έχουν πεθάνει είναι μεγαλύτερος από ό,τι προβλέπεται.

Περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία προκάλεσε 15 μήνες πολέμου. Περίπου 100 όμηροι παραμένουν ακόμη στη Γάζα, καθώς οι υπόλοιποι είτε απελευθερώθηκαν, είτε διασώθηκαν, είτε οι σοροί τους ανακτήθηκαν.

Λίγες ώρες πριν από την εκεχειρία της Κυριακής – την οποία πολλοί ελπίζουν ότι θα είναι το πρώτο βήμα για τον τερματισμό του πολέμου – το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τη σορό του Ορόν Σαούλ, ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς το 2014, και τα λείψανά του κρατούνταν από τη Χαμάς από τότε.

Ας δούμε ποιοι ήταν οι τρεις όμηροι που απελευθερώθηκαν  σήμερα Κυριακή:

ΟΜΗΡΟΙ ΓΑΖΑ
Η φωτογραφία που δόθηκε από το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων, δείχνει την Ισραηλινή όμηρο Ρόμι Γκόνεν, η οποία κρατείτο στη Γάζα από μαχητές της Χαμάς. Φωτογραφία ΑΡ.

Ρόμι Γκόνεν, 24 ετών

Η Ρόμι Γκόνεν απήχθη από το φεστιβάλ μουσικής Nova στη νότια Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Εκείνο το πρωί, η μητέρα της, Μεράβ Γκόνεν, και η μεγαλύτερη αδελφή της πέρασαν σχεδόν πέντε ώρες μιλώντας μαζί της, καθώς οι ένοπλοι της Χαμάς επιτίθεντο στο φεστιβάλ. Η Ρόμι είπε στην οικογένειά της ότι οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, καθιστώντας την απόδραση αδύνατη, και ότι θα προσπαθούσε να βρει καταφύγιο σε κάποιους θάμνους.

Λίγο αργότερα, είπε λόγια που εξακολουθούν να στοιχειώνουν τη μητέρα της:
«Μαμά, με πυροβόλησαν, το αυτοκίνητο πυροβολήθηκε, όλοι πυροβολήθηκαν… Είμαι τραυματισμένη και αιμορραγώ. Μαμά, νομίζω ότι θα πεθάνω.»

Μη γνωρίζοντας τι να κάνει, η Μεράβ Γκόνεν προσπάθησε να την πείσει ότι δεν θα πεθάνει, να παραμείνει ήρεμη και να βοηθήσει τους τραυματισμένους φίλους της. Σύμφωνα με τη μητέρα της, η τελευταία λέξη που άκουσε από τη Ρόμι ήταν ένα κραυγαλέο «Μαμά!», ενώ οι ήχοι πυροβολισμών και ανδρικών φωνών κάλυψαν τα πάντα.

Στη συνέχεια, το τηλέφωνο απενεργοποιήθηκε. Οι ισραηλινές αρχές εντόπισαν την τοποθεσία της συσκευής στη Γάζα.

Τους τελευταίους 15 μήνες, η μητέρα της, Μεράβ, υπήρξε μια από τις πιο έντονες φωνές που ζητούσαν την απελευθέρωση των ομήρων, εμφανιζόμενη σχεδόν καθημερινά στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και ταξιδεύοντας στο εξωτερικό για να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα.

«Κάνουμε τα πάντα ώστε ο κόσμος να μην ξεχάσει», είπε στο Associated Press, έξι μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς. «Κάθε μέρα ξυπνάμε, παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να την φέρουμε πίσω».

ΟΜΗΡΟΙ ΓΑΖΑ
Η φωτογραφία που δόθηκε από το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων, δείχνει την Ισραηλινή όμηρο Έμιλι Νταμάρι, η οποία κρατείτο στη Γάζα από μαχητές της Χαμάς. Φωτογραφία ΑΡ.

Έμιλι Νταμάρι, 28 ετών

Η Έμιλι Νταμάρι είναι Βρετανοϊσραηλινή πολίτης, η οποία απήχθη από το διαμέρισμά της στο Κιμπούτς Κφαρ Αζά, ένα αγροτικό κοινοτικό χωριό που υπέστη σοβαρό πλήγμα κατά την επίθεση της Χαμάς.

Ζούσε σε μια μικρή γειτονιά για νέους ενήλικες, το πλησιέστερο σημείο του κιμπούτς στη Γάζα. Οι ένοπλοι διέσχισαν τον συνοριακό φράχτη και εισέβαλαν στην περιοχή.

Η μητέρα της, Μάντι, είπε ότι η Έμιλι αγαπά τη μουσική, τα ταξίδια, το ποδόσφαιρο, το καλό φαγητό, το καραόκε και τα καπέλα. Το Κιμπούτς Κφαρ Αζά την περιέγραψε ως το «συνδετικό κρίκο» της παρέας της, καθώς οργάνωνε συγκεντρώσεις γύρω από την καλύτερη γωνιά μπάρμπεκιου του κιμπούτς.

Την Κυριακή, η μητέρα της εξέδωσε μια δήλωση ευγνωμοσύνης προς όσους τη στήριξαν:

«Μετά από 471 ημέρες, η Έμιλι είναι επιτέλους σπίτι.»

ΓΑΖΑ ΟΜΗΡΟΙ
Η φωτογραφία που δόθηκε από το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων, δείχνει την Ισραηλινή όμηρο Ντόρον Στάινμπρεχερ, η οποία κρατείτο στη Γάζα από μαχητές της Χαμάς. Φωτογραφία ΑΡ.

Ντόρον Στάινμπρεχερ, 31 ετών

Η Ντόρον Στάινμπρεχερ είναι κτηνιατρική νοσοκόμα και γείτονας της Νταμάρι στο Κφαρ Αζά. Κατέχει διπλή υπηκοότητα, Ισραηλινή και Ρουμανική.

Στις 10:20 π.μ. της 7ης Οκτωβρίου 2023, κάλεσε τη μητέρα της:  «Μαμά, φοβάμαι. Κρύβομαι κάτω από το κρεβάτι και τους ακούω να προσπαθούν να μπουν στο διαμέρισμά μου.»

Λίγο αργότερα, έστειλε ένα ηχητικό μήνυμα στους φίλους της: «Με πήραν! Με πήραν! Με πήραν!»

Το μήνυμα αυτό βοήθησε την οικογένειά της να επιβεβαιώσει ότι είχε απαχθεί.

Τον Ιανουάριο του 2024, η Χαμάς δημοσίευσε βίντεο με τη Στάινμπρεχερ μαζί με δύο Ισραηλινές στρατιώτες. Ο αδελφός της είπε ότι το βίντεο τους έδωσε ελπίδα, αλλά ταυτόχρονα ανησύχησαν, καθώς φαινόταν εξαντλημένη, αδύναμη και καταβεβλημένη.

Συνολικά, κατά την επίθεση της Χαμάς στο Κφαρ Αζά:

  • 64 άτομα σκοτώθηκαν
  • 22 Ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους
  • 19 κάτοικοι απήχθησαν

Με την επιστροφή της Στάινμπρεχερ και της Νταμάρι, τρεις ακόμη κάτοικοι του Κφαρ Αζά παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα.

ΓΑΖΑ ΝΕΚΡΟΙ
Η φωτογραφία που δόθηκε από το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων, δείχνει τον Ισραηλινό στρατιώτη Ορόν Σαούλ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014 και του οποίου το σώμα κρατήθηκε από τη Χαμάς μέχρι που Ισραηλινοί στρατιώτες ανέκτησαν τη σορό του στις 19 Ιανουαρίου 2025. Φωτογραφία ΑΡ.

Τα λείψανα του Ορόν Σαούλ, 20 ετών

Ο Ορόν Σαούλ ήταν στρατιώτης που σκοτώθηκε στις 20 Ιουλίου 2014, κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Τα λείψανά του κρατούνταν από τη Χαμάς εδώ και 11 χρόνια.

Την Κυριακή, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέκτησαν τη σορό του, προσφέροντας ανακούφιση στην οικογένειά του.


Source link