Τα Κλήματα βρίσκονται 45km νότια του Ρεθύμνου, ακριβώς δίπλα στη γνωστή παραλία του Κόρακα στη περιοχή του Ροδάκινου. Χωρίζονται με τον Κόρακα από ένα μεγάλο βραχώδη λόφο.

Τα Κλήματα είναι ένας μεγάλος κόλπος, στον οποίο υπάρχουν τρεις συνεχόμενες παραλίες. Στα δυτικά υπάρχει το μικρό λιμανάκι του Ροδάκινου, στο οποίο πηγαίνει δρόμος. Από εκεί μπορείτε εύκολα να φτάσετε στην πρώτη παραλία, που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι. Για να πάτε στις υπόλοιπες, θα πρέπει είτε να περπατήσετε μέσω αυτής της παραλίας από το λιμάνι, είτε να ακολουθήσετε τον χωματόδρομο που οδηγεί ανατολικά (προς τα δωμάτια Ακρόπολις). Από εκεί θα πρέπει να κατεβείτε περπατώντας 5' στο κατηφορικό μονοπάτι  ως την ανατολικότερη παραλία.

Καμιά παραλία δεν είναι οργανωμένη, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται δίπλα στον οικισμό του Κόρακα. Και οι τρεις έχουν ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά, ενώ σε μερικά σημεία ο βραχώδης βυθός ενδείκνυται για μάσκα. Δεν θα βρείτε κανέναν εδώ, εκτός από μερικούς λάτρες της απομόνωσης και του γυμνισμού.

 

Φωτογραφίες

 

 

 

 

 

 

 

 

{jcomments on}

Η Σούδα βρίσκεται 41km νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου, μόλις 3km ανατολικά του Πλακιά. Δεν πρέπει να συγχέεται με την Σούδα των Χανίων. Είναι ουσιαστικά η τελευταία παραλία του μεγάλου παραλιακού μετώπου του Πλακιά, της Γυαλιάς, που αρχίζει στα Σχοινάρια, αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα. Εδώ σταματάει και ο παραλιακός δρόμος του Πλακιά, ο οποίος συνεχίζει προς βορρά μέχρι να συναντήσει το κεντρικό δρόμο Σφακίων-Πλακιά. Αντίθετα με το πραγματικό νόημα του ονόματος της, (η λατινική λέξη suda σημαίνει στενό πέρασμα), ο κόλπος της Σούδας είναι αρκετά μεγάλος.

Η Σούδα βρίσκεται στην έξοδο μιας μικρής καταπράσινης κοιλάδας που διαρρέει ο ποταμός Φοίνικας, ο οποίος τρέχει νερό όλο το χρόνο. Κατά μήκος του ποταμού, αλλά και σε πολλά σημεία της περιοχής υπάρχουν μεγάλες συστάδες του αυτοφυούς κρητικού φοίνικα του Θεόφραστου, κάνοντας τη Σούδα ένα από τα σημαντικότερα φυσικά καταφύγια για το είδος.

Μπροστά από αυτό το υπέροχο τοπίο, ξεδιπλώνεται μια μοναδική παραλία με χοντρή άμμο, αγαπητή σε όλους όσους την επισκέπτονται. Αυτή η λατρεία μετατρέπεται γρήγορα σε μίσος όταν ο αέρας στη περιοχή δεν λέει να κοπάσει, σηκώνοντας την άμμο και κάνοντας «αμμοβολή» στους κολυμβητές.

Το σημερινό τοπίο δεν θυμίζει σε τίποτα την απομονωμένη και παραδεισένια Σούδα του 90, όταν ένας κακοτράχαλος χωματόδρομος οδηγούσε εδώ μετά από μια πορεία ανάμεσα από άγρια βράχια και στη παραλία υπήρχαν μόνο λίγα ζευγάρια γυμνιστών. Οι γυμνιστές επιμένουν να έρχονται, αλλά δεν νιώθουν το ίδιο άνετα με παλαιότερα. Πλέον, ο δρόμος έχει ασφαλτοστρωθεί και η παραλία είναι οργανωμένη. Υπάρχουν ομπρέλες και ντους, ενώ στη περιοχή θα βρείτε αρκετές ταβέρνες και δωμάτια. Στα άκρα της παραλίας υπάρχουν βράχια, στα οποία μπορείτε να ψαρέψετε και να θαυμάσετε το βυθό. Πάνω από τα βράχια της ανατολικής πλευράς, δίπλα στο κεντρικό δρόμο, έχουν τοποθετηθεί παγκάκια, που αγναντεύουν το απέραντο Λιβυκό και τη παραλία.

 

Φωτογραφίες

 

 

 

 

 

{jcomments on}

Το Αμμούδι είναι ένα σύμπλεγμα κόλπων που βρίσκεται 32km νοτίως του Ρεθύμνου και 4km ανατολικά του Πλακιά. Για να έρθετε εδώ, θα πρέπει να οδηγήσετε από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ξεκινάει από το χωριό Λευκόγεια.

Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος σταματάει στην πρώτη παραλία της περιοχής, το Μεγάλο Αμμούδι ή απλώςΑμμούδι. Η παραλία αυτή είναι ελάχιστα οργανωμένη, με ομπρέλες και κάποιες ταβερνούλες και δωμάτια κοντά. Επίσης, στο Αμμούδι υπάρχει και μια σχολή scuba diving. Το Αμμούδι έχει χοντρή λευκή άμμο και βραχώδη βυθό, ιδανικό για κατάδυση και μάσκα και τα νερά έχουν ένα έντονο πρασινωπό χρώμα. Δίπλα στη παραλία υπάρχουν πολλά αλμυρίκια, όπου μπορείτε να βρέιτε σκιά και να κατασκηνώσετε.

Δυτικά από το Αμμούδι ξεκινάει ένας χωματόδρομος που οδηγεί στο Δαμνόνι και που περνάει δίπλα από επιβλητικούς βράχους. Μόλις 200m δυτικά του Αμμουδίου, κατά μήκος του χωματόδρομου, θα βρείτε ένα πλάτωμα που σταθμεύουν αυτοκίνητα και έχετε απεριόριστη θέα στο Δαμνόνι. Ακριβώς εκεί, στο αριστερό σας χέρι θα δείτε μια εκπληκτική μικροσκοπική παραλία με άμμο, τυρκουάζ νερά και ένα χαρακτηριστικό βράχο μέσα στη θάλασσα, περιορισμένη ανάμεσα σε δύο επιμήκεις βράχους. Η παραλία αυτή ονομάζεται Κλεισίδι και είναι ιδανική επιλογή τις σπάνιες φορές που δεν έχει κόσμο.

Ακριβώς δίπλα στο Κλεισίδι, στα ανατολικά, θα δείτε την μοναδική παραλία των γυμνιστών, το Μικρό Αμμούδι ή Αμμουδάκι. Τα γαλαζοπράσινα νερά και η φανταστική χοντρή λευκή άμμος, κάνουν τη μικρή αυτή παραλία αγαπημένο προορισμό των γυμνιστών. Μάλιστα στη παραλία υπάρχει μια μικρή καντίνα, η οποία προσφέρει και ομπρέλες. Δυτικά της παραλίας υπάρχει μια σπηλιά με υπέροχα μπλε χρώματα, όπου πατώνετε. Στο άλλο τέρμα, υπάρχει μια τρύπα κάτω απ’το νερό που ενώνει το Αμμουδάκι με το Κλεισίδι. Έτσι, μπορείτε να βρεθείτε από την μια παραλία στην άλλη μόνο με μια βουτιά!

Για να φτάσετε στις παραλίες του Αμμουδίου με τα πόδια, μπορείτε να περπατήσετε ανατολικά από το Δαμνόνι, μέχρι να βρείτε το Αμμουδάκι.

 

Φωτογραφίες
Αμμούδι

 

 

 

Κλεισίδι

 

 

 

Αμμουδάκι

 

 

 

 

 

{jcomments on}