Παραλία Βάτος

%PM, %14 %784 %2012 %20:%Jun Written by 
Rate this item
(0 votes)

 

Ο Βάτος βρίσκεται 18km δυτικά της Ιεράπετρας και 3km ανατολικά του Μύρτου, όπου μπορείτε να πάτε μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου από το Μύρτος. Είναι ένας πολύ μικρός οικισμός που βρίσκεται πάνω στο κύμα και οι κάτοικοι του ασχολούνται αποκλειστικά με τις καλλιέργειες κηπευτικών και μπανάνας στα θερμοκήπια της περιοχής. Το χωριό είναι κτισμένο στην έξοδο μιας εύφορης κοιλάδας, που ξεκινάει βορειότερα από το χωριό Γδόχια.

Μπροστά από τον οικισμό απλώνεται η πολύ μεγάλη παραλία του Βάτου, που εκτείνεται στα ανατολικά ως το Μύρτος με πολλές συνεχόμενες παραλίες ενδιάμεσα. Η παραλία έχει το χαρακτηριστικό ψιλό γκριζωπό βότσαλο της νότιας Κρήτης και τα νερά είναι αρκετά βαθιά. Στον Βάτο δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές και γι’αυτό δεν θα βρείτε πολύ κόσμο στη παραλία του, εκτός από λίγους ντόπιους. Σε μερικά σημεία της ακτής υπάρχουν και κάποια αλμυρίκια. Επίσης, αν ακολουθήσετε τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί δυτικά σύντομα θα δείτε τον οικισμό Καληκοβρέχτη με την όμορφη παραλίτσα του.

 

Αν έρθετε στον Βάτο στις 27 Ιουλίου και δείτε πολύ κόσμο, μην θεωρήσετε ότι είναι πολύ κοσμικός! Απλά τότε γιορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, που βρίσκεται μέσα στο χωριό και έρχονται πιστοί από όλη τη περιοχή. Επίσης, αξίζει να κάνετε μια βόλτα ως τα γειτονικά Γδόχια με το πράσινο και τις πολλές πηγές. Εδώ γράφτηκε μια τραγική ιστορία το φθινόπωρο του 1943, όταν 43 άνθρωποι εκτελέστηκαν από τους Ναζί, ως αντίποινα για το θάνατο δύο Γερμανών στρατιωτών στο χωριό Κάτω Σύμη. Στο χωριό υπάρχει ο ναός της Ευαγγελίστριας με σπάνιες βυζαντινές εικόνες. Τέλος ανάμεσα στη παραλία και στο χωριό έχουν εντοπιστεί ερείπια μινωϊκού πρωτομινωϊκού οικισμού.

 

 

Βάτος

 

 

 

Καληκοβρέχτης

 

{jcomments on}

Κουμπάρος

Enjoy the beauties of the world !!

Ταξιδεύοντας γνωρίζεις τσοι ομορφιές του κόσμου !!

 

Website: krhtikos.com

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.