Λαυρακάς (Γαύδος)

%PM, %24 %902 %2012 %23:%Apr Written by 
Rate this item
(0 votes)

Η παραλία του Λαυρακά βρίσκεται περίπου 2km δυτικά του Αγιάννη, κοντά στο βορειότερο άκρο της Γαύδου. Η πρόσβαση εδώ μπορεί να γίνει με 20’-30’ περπάτημα από τον Αγιάννη, όπου μπορείτε να πάτε με λεωφορείο.

Ο Λαυρακάς είναι μια φανταστική παραλία, με ξανθή άμμο και καταγάλανα νερά. Δεν είναι καθόλου οργανωμένη και είναι από τις πιο απομονωμένες παραλίες του νησιού, καθώς η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια.

Πολλοί πιστεύουν ότι το όνομα προέρχεται από τα πολλά λαυράκια που ίσως είχε κάποτε η περιοχή. Ωστόσο, φαίνεται ότι το όνομα οφείλεται στη μινωϊκη λέξη «λάβρυς» που είναι ο Μινωϊκός διπλός πέλεκυς. Όντως, σε σπηλιές στη περιοχή βόρεια του Κεδρόδασους (νότια του Λαυρακά), έχουν βρεθεί 20 συλημένοι τάφοι μινωϊκής περιόδου, οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν την καταγωγή του ονόματος. Αυτές οι σπηλιές έχουν συνδεθεί και με τη σπηλιά της Καλυψώς, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι η Γαύδος είναι το ομηρικό νησί της Καλυψώς, όπου ναυάγησε ο Οδυσσέας και έζησε για επτά χρόνια. Νότια του Λαυρακά έχουν βρεθεί λείψανα αρχαίων κτισμάτων, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, αλλά και στο ρέμα του Κεδρέ.

Σταυρολίμνη

Λίγα μέτρα ανατολικότερα, μεταξύ Λαυρακά και Πύργου, βρίσκεται η πάρα πολύ μικρή παραλία της Σταυρολίμνης, στην οποία μπορείτε να φτάσετε κι από τις δύο πλευρές. Η παραλία έχει άμμο και λίγα βράχια, αλλά είναι ιδανική για κατασκήνωση. Στη Σταυρολίμνη καταλήγει ένα ρυάκι που ξεκινάει από τον Άγιο Νικόλαο και μεταφέρει αργιλώδες χώμα. Ειδικότερα τον Απρίλιο και το Μάιο, όταν ο άργιλος είναι ακόμη νωπός, αξίζει να κάνετε τα φυσικά σπα σας (αργιλοθεραπεία) εδώ, καθώς αργότερα το χώμα σκληραίνει. Στην παραλία θα δείτε αρκετές πρόχειρες κατασκευές που έχουν κατασκευάσει οι πιο «μόνιμοι» κατασκηνωτές. Επίσης, η ευρύτερη περιοχή είναι πνιγμένη στα πεύκα και τους κέδρους.

 

Λαυρακάς

 

 

 

 

 

{jcomments on}

Κουμπάρος

Enjoy the beauties of the world !!

Ταξιδεύοντας γνωρίζεις τσοι ομορφιές του κόσμου !!

 

Website: krhtikos.com

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.